Notícies i actualitat

El Govern es compromet amb la Reserva de la Biosfera de Menorca 

Data : 20/06/2017

L’any 1993 la UNESCO va declarar l’illa de Menorca Reserva de Biosfera, atès l'alt grau de compatibilitat aconseguit entre el desenvolupament de les activitats econòmiques, el consum de recursos i la conservació del patrimoni i d'un paisatge que ha mantingut, i continua mantenint avui, una qualitat excepcional. Fins a dia d’avui, la Reserva de Biosfera de Menorca és l’únic territori de les  illes que compta amb aquesta declaració.

En una visita al Parc de s'Albufera des Grau, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern balear, Vicenç Vidal, ha parlat sobre la carta de suport de l'ampliació del finançament de la Reserva de la Biosfera pel 2017 i una aportació de 120.000 euros per finançar projectes del Consell Insular de Menorca a la Reserva. L’acte ha comptat amb l’assistència de la presidenta Maite Salord, el conseller de Medi Ambient, Javier Ares; i la directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún.

La presidenta ha afirmat que es tracta d’un dia clau, en primer lloc “perquè tenim un projecte d’ampliació de la Reserva de Biosfera que és fonamental; en segon lloc, perquè per primera vegada tindrem un pla d’acció que marcarà el futur de la Reserva; i finalment, perquè també per primera vegada -des que Menorca és Reserva de la Biosfera- comptam amb el suport explícit i clar del Govern balear. Aquests 120.000 euros ens permetran seguir treballant en la millora de la Reserva”.

L’any 2008 el Consell Insular de Menorca va crear l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, una organització especialitzada sense personalitat jurídica pròpia, dependent del Consell, que té com a finalitat essencial contribuir a la conservació del medi natural de l’illa i a la promoció dels valors de la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera del programa MAB (Man and Biosphere) de la  UNESCO.
         
En els pressuposts per a l'any 2017 de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca s'ha previst una partida pressupostària específica per al Consell de Menorca per dur a terme actuacions en matèria de la Reserva de la Biosfera, la qual s'ha plasmat mitjançant la tramitació d'un procediment d'atorgament d'una subvenció directa.
 
Les actuacions que el Consell durà a terme a través  d'aquesta subvenció giren entorn els programes següents:

Programa 1. Programa de control d’espècies invasores en espais de la Xarxa Natura 2000. Aquest programa consisteix en desenvolupar un    programa de control de les principals espècies exòtiques invasores de  flora i fauna dins l’àmbit dels espais naturals protegits i les zones nucli i tampó de la Reserva de la Biosfera de Menorca. També contempla mesures encaminades a la sensibilització de la població envers la problemàtica ambiental que generen aquests tipus d’espècies.
 
Programa 2. Execució de mesures dels plans post-LIFE desenvolupats a Menorca. Aquest programa consisteix en el seguiment dels resultats obtinguts i execució de les mesures previstes als plans Post-LIFE de 4 projectes LIFE desenvolupats principalment a espais de la Xarxa Natura  2000 de Menorca: LIFE NAT/E/7355 “Conservació d’àrees amb flora   amenaçada a l’illa de Menorca” (2001-2004), LIFE BASSES “Gestió de basses temporals mediterrànies a Menorca” (2005-2010), LIFE+RENEIX  “Restauració d’hàbitats d’espècies prioritàries a l’illa de Menorca”     (2011-2014) i LIFE+BOSCOS “Gestió forestal sostenible a l’illa de  Menorca en un context de canvi climàtic (2010-2015).
 
Programa 3. Comunicació i sensibilització entorn a les àrees naturals  de Menorca. Consisteix en campanyes i actuacions de sensibilització en matèria de conservació d’espais naturals i litoral de Menorca (actuacions directes de sensibilització, informadors ambientals, material de divulgació i material didàctic sobre conservació d’espais naturals en el marc de la Reserva de la Biosfera).
 
Programa 4. Pla d’Acció de Menorca Reserva de Biosfera. Consisteix en tasques de coordinació i seguiment de l’elaboració del futur Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera (2018-2025).

Paral·lelament a la tramitació d'aquesta subvenció, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i el Consell Insular de Menorca  signaran un protocol general d'actuació per expressar la voluntat d'ambdues institucions d'actuar i seguir treballant en el marc de la Reserva de la Biosfera de Menorca.

Maó, 20 de juny de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS