Notícies i actualitat

Primavera d’hivern 2013 amb Albert Camus (1913-2013)

Data : 27/09/2013

La consellera de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca, Maruja Baíllo, i la coordinadora científica de l'IME, Fina Salord, han presentat avui el cicle sobre Albert Camus que ha organitzat aquestes institucions juntament amb la col·laboració de l'Ateneu de Maó, el Cercle Artístic de Ciutadella, la Xarxa de biblioteques públiques de l'Illa, l'Institut d'Estudis Baleàrics, així com la Universitat de les Illes Balears, per celebrar el centenari del naixement d'aquest gran intel·lectual del segle XX amb arrels menorquines.

Menorca també vol celebrar el centenari del naixement de l’escriptor francès Albert Camus, un algerià d’arrels menorquines que ocupa un dels llocs més destacats de la literatura universal del segle XX. Aquesta voluntat col·lectiva es tradueix en una sèrie d’actes organitzats per una xarxa institucional ben representativa de la vida cultural menorquina i balear abans esmentada i que arrancaran el proper 3 d'octubre.

Aquest programa conjunt és el millor dels convits a participar en aquesta «Primavera d’hivern 2013 amb Albert Camus», nom que evidencia no només l’esclat vital i acolorit que aquesta darrera estació de l’any adquireix a les nostres illes mediterrànies sinó també l’objectiu de reviure amb tota la força primaveral l’herència viva que ens ha deixat un dels escriptors més presents al nostre món per la vigència dels interrogants i dels plantejaments del conjunt de la seva obra narrativa, assagística, teatral i periodística.

Sis conferències permetran resseguir sintèticament la seva vida (Carlota Vicens), interrogar-nos sobre la seva actualitat (Hélène Rufat), establir el marc de les relacions migratòries entre les Illes Balears i l’Algèria francesa (Antoni Marimón), aturar-nos en l’abast de les seves arrels menorquines i la seva mediterraneïtat (Josefina Salord), analitzar el seu teatre (Francesc Rotger) i, de manera específica, Calígula (Jaume Mascaró).

Una taula redona ajuntarà diferents veus (Alexandre Miquel, Hélène Rufat i Ponç Pons), encapçalades per la seva néta Elisabeth Maisondieu Camus i moderades per Josep Maria Nadal, mentre que actors i actrius, per partida triple i sota la direcció de Josep Mercadal i Pitus Fernández, cediran la seva perquè, a través seu, parli la mateixa obra d’Albert Camus i d’alguns dels seus personatges teatrals més representatius. Finalment, aquesta veu serà presa en nom propi pels qui donen vida a la literatura, els lectors i les lectores, que, pertanyents als diferents grups de lectura de Menorca, es trobaran a la Biblioteca de Sant Lluís, el poble on va néixer l’àvia materna d’Albert Camus, per posar en comú els sentits descoberts a La pesta, la novel·la que ocupa un espai central entre la inicial L’estrany i la pòstuma El primer home.

Així, aquesta «Primavera d’hivern 2013 amb Albert Camus» pot contribuir no només a entaular un diàleg amb una de les veus més lúcides i honestes del nostre convuls món contemporani sinó també a reconèixer-lo com l’autor que, cercant les seves arrels en la darrera etapa vital, va escriure la gran novel·la de la colonització menorquina a Algèria i, alhora, de l’assumpció inseparable de la soledat existencial i de la solidaritat humana i social.

Maó, 27 de setembre de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Programa Cicle Albert Camus
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS