Notícies i actualitat

La col·lecció Flaquer entra a formar part del fons del Museu de Menorca

Data : 12/06/2017

La col·lecció Flaquer ha entrat a formar part del fons del Museu de Menorca. El seu nét, Juan Luis Ydoate Flaquer, ha dipositat una de les col·leccions més importants que fins ara s’havien fet arribar al museu. En concret la col·lecció arqueològica està formada per més de 1.000 peces de l’època prehistòrica, romana i islàmica de Menorca.

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, ha agraït a la família aquesta cessió en dipòsit, “ens trobam davant d’un fons arqueològic mai vist”, ha destacat el conseller. Un fons que es completa amb una altra important col·lecció numismàtica (amb més de 1.300 monedes), la biblioteca i tota la documentació que inclou informació de les peces més singulars. A més, també hi trobam valuosos manuscrits dels germans Joan i Toni Ramis (com el títol original en Dret de Joan Ramis).

Conegut sobretot per la seva professió de notari, Joan Flaquer i Fàbregues (Maó, 1877- Madrid, 1963) va conrear també una trajectòria molt important en l’àmbit cultural i històric, i va ser autor d’articles a la Revista de Menorca. Miquel Àngel Maria ha subratllat el bon estat de conservació de la col·lecció, “un fet que evidencia l’amor que Flaquer va tenir sempre per tot allò que va anar treballant, trobant i col·leccionant”.

Juan Luis Ydoate Flaquer ha destacat la cura que sempre havia tingut el seu avi per les seves col·leccions. “Sempre va tenir totes les peces ben guardades i catalogades a la casa familiar del carrer d’Anuncivay de Maó, va tenir una gran afició per la numismàtica”. De fet, al llegat s’hi troben monedes d’època romana, dels borbons, otomanes, franceses o -fins i tot- monedes fetes a Menorca durant la Guerra Civil.

“El meu avi, en el seu testament, em va llegar tota la seva correspondència, papers, llibres i col·leccions amb la recomanació de la seva conservació i, de no poder fer-ho, que ho cedís tot al Museu de Menorca, i així ho he fet. Amb aquesta cessió en diposit crec haver complit amb els desitjos del meu avi”, ha explicat Ydoate

Per la seva banda, el director insular de Patrimoni, Antoni Ferrer ha destacat l’excepcionalitat a nivell científic d’una col·lecció formada fonamentalment per materials trobats a Menorca. “Sabem que una petita part no són de procedència menorquina i, segurament, són producte d’intercanvis o compres que devia fer Joan Flaquer. El més important d’aquesta col·lecció no és només l’abundància de material sinó que aquest vagi acompanyat per una sèrie de documentació que sens dubte és vital per a l’estudi”.

La majoria de materials que componen la col·lecció són prehistòrics, d’època talaiòtica, alguns anteriors, i una part molt important d’època romana. Es troben objectes singulars, braçalets i destrals de bronze, pectorals de plom, penjolls bicònics, més de 300 vasos de doble fons o amulets púnics, entre d’altres.

La directora del Museu de Menorca, Carolina Desel, ha avançat que en primer lloc es catalogarà tota la col·lecció amb l’objectiu de programar a final de 2018 una exposició monogràfica acompanyada per l’edició d’un catàleg. “Estem molt agraïts per aquesta cessió tan excepcional”.


Maó, 12 de juny de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4Foto 5Foto 6Foto 7Foto 8Foto 9
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS