Notícies i actualitat

“Almon s'està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017”, un viatge en el temps pel turisme de l’illa a través de la imatge

Data : 31/05/2017La Sala El Roser de Ciutadella acull demà dijous, a les 20 hores, la inauguració de l’exposició “Almon s'està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017”, organitzada per l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), juntament amb el Consell Insular de Menorca i la Fundació Foment del Turisme de Menorca, amb la col·laboració dels ajuntaments de Maó, Alaior i Ciutadella. La presidenta Maite Salord ha convidat a tothom, visitants i residents, a gaudir d’una iniciativa que “ens permetrà veure com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps”.

“El turisme és la pedra angular de l’economia de l’illa, un sector que ha anat creixent al llarg del segle, per la qual cosa aquesta exposició ens dóna una visió de conjunt de com la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, com la cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística o paisatgística”.

La coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis, Josefina Salord, ha afirmat que aquest “és un dels projectes més ambiciosos de l’IME i estic convençuda que marcarà una fita dins la trajectòria de l’Institut”. Salord ha reconegut la gran tasca duita a terme per Alfons Méndez Vidal, cap de la secció de Ciències Socials de l’IME i comissari de l’exposició. “Ell ha estat una de les ànimes de la proposta, juntament amb en Pau Obrador, del Grup de Recerca Turística. Aquesta mostra neix dins un context que no hauria estat possible sense una gran passió, que és la de n’Alfons Méndez”.

Cal destacar que l’exposició “Almon s'està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017” va acompanyada d’un catàleg que es posarà a la venda als tres municipis on itinerarà:

- Sala d’Exposicions El Roser (Ciutadella), de l’1 de juny a l’1 de juliol.
- Sala d’Exposicions del Claustre del Carme (Maó), del 6 de juliol al 28 d’agost.
- Centre de Cultura de Sant Diego (Alaior), de l’1 de setembre a l’1 d’octubre.


A més del catàleg, a la mostra hi va lligada l’edició d’un llibre que acull un estudi d’investigació adreçat al gran públic.

Presentada en tres idiomes, a la mostra “Almon s'està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017” la clau és l’element visual, un viatge en el temps a través de la imatge. “El text és un acompanyament per aprofundir”, ha afirmat Méndez. El comissari ha explicat com a Menorca en concret, i a Espanya en general, la investigació envers el turisme “no està completa, és una disciplina on encara manca per fer i, de fet, a l’illa hi faltava un estudi exhaustiu, des de principis del segle XXI fins a l’actualitat”.

Méndez ha agraït la donació de tot el material amb el qual s’ha pogut donar forma a l’exposició. La mostra conté un conjunt de 300 peces. “Unes 40 són cartells (públics i privats), a més hi ha 140 fulletons, plànols, guies turístiques, una trentena de postals, retalls de premsa, etcètera...”.

L’exposició està estructurada en tres grans àmbits. El primer es dedica al sorgiment dels establiments i espais que conformen l’oferta residencial i turística, des dels orígens a la crisi dels anys setanta. En el segon es tracta l’adaptació de l’illa als nous fenòmens que irrompen al convuls període de 1974-1990 donant una nova forma al sector. Finalment, es presenten els diferents elements emprats per la publicitat per seduir els turistes.

Segons ha manifestat Méndez, “el sector turístic no ha projectat una imatge unívoca. Les representacions de Menorca es poden organitzar al voltant de tres conceptes: poblacions, natura i cultura. Totes són presents des del començament, però la seva orientació ha evolucionat amb el pas del temps, ja que expressen els elements més rellevants de la identitat de la nostra illa”.

Finalment, la regidora de Comerç, Turisme, Promoció Econòmica i Activitats de l’Ajuntament de Maó, Maria Membrive, ha agraït el fet de poder col·laborar en una exposició prou important i interessant que “donarà a conèixer al públic una evolució turística de la qual, moltes vegades, no som prou conscients”. La representant municipal ha destacat també la Sala d’Exposicions del Claustre del Carme de Maó com un espai emblemàtic per acollir una mostra que no deixarà indiferent a ningú.


Maó, 31 de maig de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS