Notícies i actualitat

Impuls a la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres des de la seu de Menorca

Data : 31/05/2017La Xarxa d’Illes, origen i objectius

La Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres va ser creada el 2009 per la UNESCO per impulsar el desenvolupament sostenible en illes i zones costaneres i promoure estratègies d'adaptació i mitigació front al canvi climàtic.

Es tracta d’una xarxa temàtica, que cerca unir esforços entre diferents territoris que comparteixen determinades característiques ambientals i socioeconòmiques i alhora enfronten problemàtiques similars. En el cas que ens ocupa, les illes i territoris costaners són enclavaments molt sensibles per la seva rica biodiversitat i la gran quantitat endemismes i d'ecosistemes fràgils i rars que alberguen. Són regions especialment vulnerables als processos de canvi global com el canvi climàtic, i al seu torn tenen un gran potencial en l'estudi d'aquests canvis i en l'aplicació i assaig de polítiques de desenvolupament sostenible.

Per aprofitar al màxim aquest potencial, la Xarxa sorgeix com un fòrum de cooperació i transferència de coneixement entre territoris distants que afronten desafiaments comuns. En aquest context, el treball en xarxa és una gran oportunitat perquè les nostres reserves de biosfera s'enriqueixin i avancin en el repte de dur a l'escala local el concepte de desenvolupament sostenible. Membres actuals de la Xarxa i funcionament

El I Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres, celebrat a Menorca el febrer de 2012, va reunir representants de 13 reserves de biosfera. Allà es van establir les bases del funcionament de la Xarxa, amb dues secretaries tècniques que treballen conjuntament: l’illa de Jeju (República de Corea), que es centra en qüestions del canvi climàtic i l'altra a Menorca, dedicada al desenvolupament sostenible. Des de llavors, la Xarxa ha crescut en membres i avui ja reuneix 45 reserves de biosfera de 26 països diferents, de les quals 11 són de l’estat espanyol.

Tasques de la Seu tècnica de Menorca

El Consell Insular de Menorca, en coordinació amb el govern autonòmic de Jeju i l’oficina del Programa MAB de la UNESCO, desenvolupa les tasques de secretariat de la Xarxa des del 2012. L’any passat la UNESCO va signar un conveni amb l’OBSAM per donar més impuls a aquest treball de dinamització i coordinació del treball en xarxa entre totes les reserves de biosfera participants. Aquest ha permès, d’una banda, donar continuïtat a algunes tasques que ja s’estaven desenvolupant des de Menorca, com ara la gestió de la base de dades de la Xarxa, el recull de casos i experiències de sostenibilitat per a la difusió i l’intercanvi, la gestió d’un fons documental de la Xarxa i les feines de comunicació i correspondència amb tots els membres, entre d’altres. D’altra banda, en el marc d’aquest conveni s’ha editat una nova publicació així com un portal web.

Presentació del portal web de la Xarxa

islandbiosphere.org és la pàgina web que avui es publica. Aquesta era una de les tasques que es van definir per a la secretaria de Menorca, amb l’objectiu de donar major projecció i visibilitat a la Xarxa i també per promoure una major cohesió i coordinació entre els membres d’aquesta. És el lloc on es preveu recopilar i posar a l’abast del públic tota la informació generada, el fons documental i la documentació d’interès referent als temes de la Xarxa.

El disseny i la construcció del portal han estat a càrrec de Silme (que també s’encarregarà del seu manteniment i gestió), sota les indicacions i la supervisió de l’equip de l’OBSAM.

La web conté, com a principals apartats:

- Presentació sobre la Xarxa, els seus membres i funcionament
- Fitxa informativa de cada RB membre
- Esdeveniments i notícies d'actualitat
- Recursos (publicacions, documents, galeria d'imatges, catàleg d'experiències, ...)
- Mapa interactiu

Addicionalment, s'ha reservat un apartat del web accessible per usuaris registrats (Àrea per a membres), que podran accedir i modificar fitxes de dades de les seves reserves de biosferes, així com publicar notícies.

Presentació de la nova publicació

Red Mundial de Reservas de Biosfera Islas y Zonas Costeras. Propuestas para el desarrollo sostenible en el marco del Plan de Lima.
Aquest llibre ofereix una mostra de la composició actual de la Xarxa, amb les fitxes de dades de totes les RB membres i un resum estadístic d'aquestes dades. A més, recull diverses experiències rellevants de desenvolupament sostenible de 13 reserves de biosfera membres de la Xarxa, a més d'un article sobre el projecte de recerca que lidera l'equip de Jeju sobre illes reserves de biosfera i canvi climàtic. També dedica una secció al congrés de Lima 2016 (inclou el Pla de Lima i també les conclusions del taller d'illes i zones costaneres que es va realitzar en el marc d'aquest congrés).

Maó, 31 de maig de 2017
Agència Menorca Reserva de Biosfera - OBSAM


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS