Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca presenta el nou accés al poblat talaiòtic de Trepucó

Data : 17/05/2017

La presidenta Maite Salord i el director insular de Patrimoni i Cultura, Antoni Ferrer, han presentat el nou accés al poblat talaiòtic de Trepucó (Maó). Els treballs de millora i adequació s’han dut a terme dins uns terrenys propietat de l'Ajuntament de Maó, per la qual cosa des de la institució insular s’agraeix la col·laboració municipal. Així, la regidora d’Urbanisme, Obra Pública i Mobilitat, Dolores Antoni Florit, ha assistit a l’acte en nom del consistori.

Cal recordar que Trepucó constitueix un dels poblats talaiòtics més monumentals de l'illa, objecte ja d'excavacions arqueològiques als anys 30 del segle XX, per part de Margaret Murray; i als anys 80, per part de Lluís Plantalamor -en aquell moment- i del Museu de Menorca. El 2010 s'hi va realitzar una intervenció, subvencionada pel Ministeri de Cultura, de reexcavació i restauració de la zona excavada als anys 30.

Durant els últims dos anys el Consell Insular de Menorca ha procedit a la instal·lació d'una escala que permet, per primer cop, accedir fàcilment a la zona del jaciment excavada als anys 80. S'ha realitzat també una neteja intensa de vegetació entre les dues zones, per tal de recuperar la intervisibilitat que s'havia perdut durant les dècades anteriors a causa del creixement dels ullastres.

Actuacions més recents

L’acció més recent, a càrrec de la institució insular, ha estat la neteja intensa de vegetació a l'exterior de la murada situada al límit oest del poblat, fet que ha permès que aquest element pugui formar part del circuit de visita. Paral·lelament, s'ha restaurat un punt de la murada on les arrels d'un ullastre havien causat un esbucament.

“Tot i que el jaciment compta amb un aparcament espaiós per a turismes, el camí d'accés no és prou ample com per a permetre el pas d'autobusos. És per aquest motiu que, fins ara, l'accés al jaciment per a grups turístics representava un problema. L'habilitació d'un pàrquing per autobusos era una reivindicació dels guies turístics, des de feia uns anys”, ha manifestat la presidenta Salord. És per aquest motiu que, durant els darrers mesos, el Consell Insular de Menorca ha procedit a obrir un accés nou, que permet que els grups que visiten el jaciment en autobús aparquin el vehicle a l’aparcament del Pavelló Menorca i puguin accedir al poblat amb total seguretat, sense haver de transitar a peu pel camí de Bintaufa.

Aquest nou accés és possible gràcies a la feina realitzada per la brigada de conservació i manteniment de jaciments arqueològics, dins del Projecte de millora de l'ocupabilitat Cap de Cavalleria, impulsat pel SOIB. Les tasques han consistit en la neteja de vegetació i pedres superficials de la zona, així com la reparació de diversos enderrossalls i l'adequació d'un desnivell amb la construcció d'alguns escalons. Per tal de marcar el traçat del camí generant el mínim impacte possible, s'han utilitzat les mateixes pedres retirades de la zona de pas. Per altra banda, s'han col·locat també les senyalitzacions necessàries per a guiar als visitants des de l'aparcament fins al poblat.


Maó, 17 de maig de 2017 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS