Notícies i actualitat

L’Escola de Salut Pública de Menorca creix en dies i en oferta

Data : 17/05/2017

El Consell Rector de l’Escola de Salut Pública de Menorca han presentat avui el programa de la XXVIII edició, que es celebrarà en el marc habitual del Llatzeret del port de Maó, en un acte que ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell Insular de Menorca, Maite Salord, la consellera de Benestar Social, Maria Cabrises, la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut de la Conselleria de Salut del Govern balear, Margalida Frontera, la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Maó, Laia Obrador, i el director de l’Escola, Esteve Fernández.

L’Escola presenta enguany dues novetats importants: creix en dies i en oferta. Per una banda, el programa s’amplia a 8 dies amb l’objectiu de fer les activitats de manera més descongestionada després d’una edició 2016 en què es va assolir un rècord d’assistència –amb prop de 800 participants– i es van multiplicar les necessitats logístiques i d’infraestructura necessàries per al desenvolupament d’aquesta iniciativa acadèmica que, quasi trenta anys després de la seva posada en marxa, continua essent un espai molt útil per a dialogar, discutir, aprendre i també gaudir al voltant de la salut pública. Així, l’Escola es celebrarà enguany del dilluns 18 al dimecres 27 de setembre i el gruix de les activitats es concentrarà en horari de matí.

La segona novetat d’aquest any és la major extensió del programa. S’ofereixen un total de 12 cursos i 12 trobades i s’hi afegeix un curs internacional d’epidemiologia avançada i estadística, l’“International programme of Advanced epidemiology and statistics causal inference course (IPAES)” que es durà a terme del 18 al 22 de setembre. Aquesta primera trobada estarà dedicada a l’aplicació de la inferència causal com a metodologia per a la investigació i constarà de tres mòduls que impartiran reconeguts professors d’àmbit internacional: el Dr. Felix Elwert, professor associat de Sociologia i Ciències de la Salut a la University of Wisconsin–Madison; el Dr. Tyler VanderWeele, professor d’Epidemiologia a Harvard T.H. Chan School of Public Health; i el Dr. Xavier Basagaña, professor associat de Recerca en bioestadística a l’Institute for Global Health de Barcelona.

El programa inclou també un taller pràctic d’un matí de durada sobre la metodologia d’investigació, acció i participació denominada Photovoice i la seva aplicació en salut pública. La metodologia consisteix en la realització de fotografies per a identificar i reflexionar sobre les debilitats i fortaleses d’una comunitat i promoure un debat crític sobre temes comunitaris d’una realitat per a prendre consciència de les mateixes i intentar modificar-les exercint influència sobre els agents polítics.

Els cursos i trobades han estat seleccionats pels membres del Consell Acadèmic d’entre les més de 50 propostes presentades per institucions i col·lectius de l’àmbit acadèmic, de l’administració pública, fundacions, xarxes d’investigació, societats científiques i organitzacions de l’àmbit sanitari i social, en una clara aposta pel vessant participatiu de la convocatòria i per tractar sempre els aspectes més innovadors i emergents en intervenció, metodologia i investigació en salut pública i que més atrauen al professionals a qui van dirigits.

Temàtica

Des de l’Escola es continua posant el focus en la promoció de la salut amb una oferta de cursos que tractaran aspectes com els actius en salut, és a dir, els recursos que estan a l’abast d’una comunitat per a promoure els estils i hàbits de vida saludables de la població; la promoció de la salut entre el col·lectiu d’adolescents; les pràctiques interdisciplinàries que afavoreixen l’equitat en la promoció de la salut; o l’abordatge de la salut comunitària des de les institucions. Després de l’èxit de la passada convocatòria, enguany repeteix en el programa el curs pràctic sobre lideratge participatiu posant en pràctica metodologies que facin possible noves formes i més saludables de treballar en equip i interactuar per enfortir la salut pública i comunitària. També repeteix el curs sobre investigació qualitativa i investigació militant, orientat a donar més pes a la perspectiva social en les accions per a la millora de la salut de les persones.

L’Escola tampoc s’oblida enguany del drama dels refugiats, que va centrar bona part de les activitats de la passada edició, i ofereix un curs sobre assistència sanitària en situacions de crisis humanitàries; juntament amb un curs sobre malalties cardiovasculars; epidemiologia nutricional i un taller pràctic dirigit als professionals sanitaris que han patit una situació adversa i tenen el risc de convertir-se en segones víctimes.

Més enllà de la temàtica, l’Escola està cada vegada més oberta al món. A més de comptar amb ponents i professors de reconegut prestigi internacional, enguany tres de les activitats s’imparteixen en anglès fent més atractiva l’oferta per a professionals, investigadors i estudiants de fora d’Espanya i també d’Europa.

A més del ja esmentat curs de l’IPAES sobre epidemiologia i estadística, destaca el curs “Urban Health Research” que s’ha organitzat conjuntament amb la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), i que impartiran Manuel Franco de la Universidad de Alcalá i Usama Bilal de la Johns Hopkins University. També en anglès serà el curs “Challenges of systematic reviews in Public Health (complex) interventions and use of their evidence in ‘real life’ decision-making” a càrrec dels professors Dr. Antonio Rojas García i el Dr. Dylan Kneale, de la University College London i l’Institute of Education, Eppi-Centre, d’Anglaterra.

Reunions de treball

Pel que a les trobades, 10 de les 12 sessions del programa són reunions de grups organitzats que aprofiten el marc de l’Escola de Salut al Llatzeret per fer una convocatòria de treball. És el cas, per exemple, de la Red Española de Universidades Saludables; de les biblioteques virtuals de ciències de la salut; el grup de treball de la Alianza de Salud Comunitaria; la trobada sobre l’excel·lència de la investigació en salut pública del Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER); o les reunions que promou el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad sobre la formació o el desenvolupament professional de la carrera dels metges; o la sessió dedicada al futur dels registres poblacionals de càncer que promou la Conselleria de Salut del Govern balear.

Les dues úniques trobades obertes són la V Jornada d’activitat física i salut que organitza el gabinet de medicina esportiva del Consell Insular de Menorca, en col·laboració amb l’Àrea de Salut de Menorca i el Servei de Salut, i que enguany dur per tema “Exercici físic i esport. És tot saludable?”, així com també la trobada sobre protecció de dades en salut pública i investigació.

Concert al Teatre Principal

En el marc de les activitats complementàries a l’oferta acadèmica, i obertes a tota la societat, enguany destaca el cafè-concert que tindrà lloc el divendres dia 22 de setembre a les 21.00h al Teatre Principal, a càrrec de la mezzosoprano càntabra Marina Pardo i Carlos Aragón al piano. Es tracta d’un acte cultural organitzat per la UIMP amb la col·laboració de l’Escola de Salut i l’Ajuntament de Maó, una institució que cedeix gratuïtament el coliseu per poder oferir aquesta actuació, com ja va fer l’any 2009, amb motiu de l’acte de cloenda de la celebració del vintè aniversari de l’Escola. En aquella ocasió, la col·laboració entre les diferents institucions va fer possible que els participants i el públic en general pogués gaudir d’un magnífic recital de piano a càrrec del Dúo Grieg.

Per altra banda, el dijous 21 de setembre es celebrarà al Consell Insular de Menorca una taula rodona sobre “Canvi climàtic: el paper de les institucions i els ciutadans” que comptarà, entre d’altres participants, amb la presència del diputat al Parlament Europeu Florent Marcellessi. Dintre del cicle Col·loquis Josep Miquel Vidal: humanisme i salut pública, es presentarà el llibre “Los gorriones de Artemio Rulán” a càrrec del seu autor, Rafa Cofiño, amb la intervenció de la coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), Josefina Salord. També està prevista la presentació d’un segon llibre: “Salubrismo o barbarie” a càrrec dels seus dos coordinadors: Javier Padilla i Vicky López.

L’exposició fotogràfica que enguany s’instal·larà al Llatzeret durant la celebració de l’Escola serà “Meet your neighbours. La Biodiversitat comença a casa”, una mostra cedida gratuïtament per Luís Alberto Domínguez, Miquel Àngel Gual i Joan Marquès Faner, membres de la Societat d’Història Natural de Balears, i Alfonso Lario, integrant de la Asociación Española de Fotógrafos de Naturaleza (AEFONA).

Menorca, 17 de maig de 2017 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS