Notícies i actualitat

Govern balear, Consell de Menorca i els ajuntaments de l'illa signen un conveni per desenvolupar un projecte pilot d'implantació de la mobilitat elèctrica

Data : 11/05/2017

La presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons i els batles i representants municipals de Ciutadella, Es Mercadal, Es Migjorn Gran, Es Castell, Maó, Ferreries, Sant Lluís i Alaior han signat avui un conveni per iniciar un projecte pilot que té com a objectiu impulsar el vehicle elèctric a Menorca.

Gràcies a l'ajuda del Govern, durant l’any passat es varen instal·lar 11 punts de recàrrega de vehicle elèctric a l’illa (1 a Ciutadella, 2 as Mercadal, 1 as Migjorn, 1 as Castell, 3 a Maó, 2 a Ferreries i 1 a Sant Lluís), que se sumen als tres que ja es varen instal·lar per primera vegada el 2015.

El conseller Marc Pons ha avançat durant la firma del conveni que en breu es convocaran les ajudes d'aquest any per subvencionar que ajuntaments i consells insulars puguin instal·lar més punts de recàrrega.

Maite Salord ha afirmat que aquest conveni posa de manifest “l’aposta clara de l’Administració cap a la mobilitat elèctrica lligada a un canvi de model energètic que tengui a les energies renovables com a eix central”. La presidenta ha agraït al conseller Marc Pons el treball conjunt duit a terme entre les diferents administracions.
 
La dotació total per a Balears és de 600.000 euros, la qual cosa suposa gairebé el doble més que en 2016 (341.00 euros). En el cas de Menorca, es reservaria un muntant total de 100.000 euros, la qual cosa permetria instal·lar 15 punts a la xarxa de càrrega pública en tota Menorca.
 
Així mateix, el conseller ha explicat que s'ha començat a tramitar una convocatòria d'ajudes perquè el sector del taxi pugui adquirir vehicles elèctrics, amb una ajuda de fins a 6.000 euros per cotxe adquirit.
 
Característiques del conveni

Aquest conveni regula la participació de cadascuna de les parts per coordinar un procés d'integració de tots els elements necessaris per fer de Menorca una illa en la qual es promocioni i beneficiï els usuaris dels vehicles elèctrics davant d’aquells que utilitzen els de combustible.

A fi que la utilització d’aquest tipus d’automòbils sigui de cada vegada més atractiva per als usuaris, aquest conveni ha establert un conjunt de mesures que es duran a terme de manera coordinada i amb la col·laboració de totes les institucions implicades.
Així doncs, el Govern de les Illes Balears, mitjançant la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, implantarà un sistema de gestió centralitzat que permetrà la interoperativitat de la xarxa de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics que actualment tenen cada una de les institucions signants.

Amb aquest sistema, qualsevol usuari podrà utilitzar qualsevol punt de recàrrega, independentment del gestor de càrrega que el gestioni.

Els vehicles amb el distintiu MELIB (que s’ha de tramitar a la Direcció General d’Energia ) podran gaudir dels avantatges d’aquesta plataforma que, a més, disposarà d’una versió per a dispositius mòbils a fi de facilitar al màxim les gestions derivades de la càrrega.

A més, la Conselleria, mitjançant la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, coordinarà tot el procés, facilitarà informació i assessorarà tots els implicats per a la correcta evolució d'aquest pla pilot.

Així mateix, la Conselleria durà a terme també tasques de promoció i divulgació en nom de totes les institucions signants per fomentar l'ús del vehicle elèctric. Dins d’aquesta àrea divulgativa, la Conselleria durà a terme accions de promoció per implicar sectors amb un major nombre representatiu de vehicles, com les empreses de lloguer de cotxes o els operadors turístics.

Respecte als ajuntaments, a més d’integrar els seus punts de recàrrega al sistema MELIB, es comprometen que el subministrament que s’ofereix en aquests punts sigui gratuït, almenys durant un període mínim de dos anys comptadors des de la data de signatura del conveni.

Així mateix, i en la mesura que sigui possible, treballaran a fi que el subministrament energètic d’aquests punts provengui de fonts renovables, bé via generació renovable in situ, o per adquisició d’energia neta mitjançant el subministrament elèctric corresponent (com ja fa el Govern de les Illes Balears per a tots els seus subministraments d'electricitat).

Un altre dels avantatges que oferiran els ajuntaments als vehicles elèctrics serà la gratuïtat de l’aparcament d'aquests cotxes a les zones ORA; així com bonificacions fiscals en l'impost sobre vehicles de tracció mecànica i als aparcaments municipals.

A fi que tota la informació estigui clarament a l'abast de tots els ciutadans interessats, des de les webs dels ajuntaments s’enllaçarà amb l’adreça perquè puguin accedir a tota la informació.

Quant al Consell Insular de Menorca, es compromet a integrar els seus punts de recàrrega pública a la xarxa MELIB i també desenvoluparà tasques de divulgació a fi de donar la màxima difusió a aquesta experiència.

Maó, 11 de maig de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS