Notícies i actualitat

Gairebé un miler de persones a Menorca podran beneficiar-se d'un acord amb el Govern central pel qual l'illa rebrà 113.710 euros per a actuacions relacionades amb les energies renovables i la sostenibilitat en l'àmbit rural

Data : 07/07/2013

Un total de 916 persones podran beneficiar-se a Menorca del conveni signat entre el Consell Insular i el Govern central pel qual l'illa rebrà 113.710 euros per desenvolupar actuacions relacionades amb les energies renovables i la sostenibilitat en l'àmbit rural, emmarcades en el programa Empleaverde del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient.

El conseller d’Economia, Medi Ambient i Caça del Consell Insular de Menorca, Fernando Vilallonga, va signar aquest divendres a Madrid el citat conveni, en nom de la institució insular, amb Sonia Castañeda, la directora de la Fundació Biodiversitat, un ens dependent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient.

El nom d'aquest projecte és Foment de les energies renovables i la sostenibilitat en el mitjà rural de la reserva de biosfera de Menorca i el seu objectiu és promoure i incentivar els treballs verds relacionats amb aquestes temàtiques entre l'1 de setembre d'enguany i el juliol de 2014.

Concretament, aquest projecte preveu:
- Curs d'energies renovables i autoconsum energètic per balanç net: 25 destinataris.
- Curs d'eficiència energètica i energies renovables en explotacions agrícoles: 25 destinataris.
- Jornada de sensibilització de les energies renovables en l'àmbit rural: 50 destinataris.
- Estudi potencial de millora energètica en explotacions agrícoles:. 400 destinataris.
- Guia de bones pràctiques per a l'estalvi energètic en el sector agrícola: 400 destinataris.
- Auditoria energètica en explotacions agrícoles i ramaderes: 12 destinataris.
- Auditoria energètica en cooperatives agrícoles: 4 destinataris.

El conseller Vilallonga explica que aquest acord encaixa perfectament amb la política que du a terme el govern de Menorca de fer compatible i equilibrar al màxim la protecció del medi ambient amb el desenvolupament econòmic de la població.

«Precisament aquest és l'objectiu que persegueixen les reserves de biosfera”, explica Vilallonga, que també recorda que el Consell Insular de Menorca ja treballa en aquesta línia amb el pla que està desenvolupant el Govern balear sobre la implementació de les energies renovables a l'illa, la seva designació com a seu en desenvolupament sostenible de la Xarxa Internacional de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres o la candidatura per ser Geoparc, per posar alguns exemples.

Des del Govern central s'explica que Empleaverde és una iniciativa cofinançada pel Fons Social Europeu, en el marc del Programa Operatiu Adaptabilitat i Ocupació, que compta amb un pressupost global de més de quaranta milions d'euros. El Programa impulsa projectes per promocionar i millorar l'ocupació en general, i l'ocupació verda en particular. Així mateix, busca augmentar les competències i la qualificació dels treballadors en temes ambientals i de sostenibilitat, a més de fomentar la modernització i innovació en les empreses i promoure la creació de nous negocis vinculats al medi ambient.

Els projectes que finança aquest programa es basen en un model de formació-acció i per a això es recolzen en accions de formació, assessorament, jornades, campanyes de sensibilització, estudis i la creació de xarxes com la Xarxa Emprendeverde, de la Fundació Biodiversitat, que compta amb més de 4.000 membres.

El Programa Empleaverde arriba ja a 900.000 persones, de les quals més de 40.000 reben formació. Alhora, els projectes donen suport a la creació de més de 1.900 empreses o noves línies de negoci verd en empreses existents. Així mateix, més de 400 empreses han desenvolupat plans de millora ambiental o noves eines, com a sistemes de gestió ambiental, anàlisi de la petjada de carboni o mesures d'ecoinnovació i ecoeficiència. Tot això, amb la col·laboració de prop de 140 entitats que han generat 400 ocupacions directes per gestionar aquestes iniciatives.

Per la seva banda, el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va explicar aquest divendres, durant la signatura de més convenis com el que va rubricar el conseller Vilallonga, que «el programa Empleaverde és un bon exemple de l'orientació de les polítiques del Govern en matèria de medi ambient: conciliar la màxima protecció amb la creació d'un entorn favorable al desenvolupament econòmic i a la generació d'ocupació».

Durant l'acte de presentació dels acords de col·laboració per al foment de l'ocupació verda, en el qual també va estar present la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, Arias Cañete va expressar la seva satisfacció pel fet que el Programa Empleaverde hagi estat inclòs pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques entre les millors pràctiques recollides en el seu informe anual sobre l'aplicació dels Fons de Cohesió 2007-2013.

Arias Cañete va destacar l'interès mostrat en la convocatòria 2012, a la qual s'han presentat més de 600 projectes, tres vegades més que en 2011. De fet, només el divendres es van signar seixanta-un nous acords de col·laboració, dedicats al foment de l'ocupació verda, entre els quals es troba el de Menorca.

Els acords presenten temàtiques ambientals molt diverses, tals com el turisme, l'eficiència energètica, la gestió forestal, l'aprofitament energètic de la biomassa, la rehabilitació sostenible o l'ús de bioplaguicidas en l'agricultura. El mes de setembre se signaran trenta acords més de col·laboració, aquesta vegada per a projectes centrats en l'emprenedoria, segons fonts del Govern central.

Per al titular d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, «que el medi ambient engloba un conjunt d'activitats rendibles, en expansió i amb gran potencial de creació d'ocupació no és una cosa nova, ho avalen organitzacions com el Programa de Nacions Unides per al Medi ambient, la Comissió Europea o l'Organització Internacional del Treball, que estima que l'economia verda podrà generar entre 15 i 60 milions d'ocupacions al món en les properes dues dècades».

Maó, 7 de juliol de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS