Notícies i actualitat

Presentació de la campanya informativa relacionada amb el desenvolupament de les activitats de turisme actiu i mediadors turístics

Data : 02/05/2017

La vicepresidenta i consellera d’Ordenació Territorial i Turística, Susana Mora, ha presentat avui la campanya informativa en relació a la normativa turística que és d’aplicació a les activitats de turisme actiu i mediadors turístics. La jornada se celebrarà dia 4 de maig, a les 10.30 hores, al Consell Insular de Menorca i compta amb la col·laboració de Menorca Activa, Caeb Menorca, Ashome i l’Associació Menorquina d’Empreses Nàutiques (ASMEN).

Aquesta campanya està oberta al sector turístic i al públic en general. A la presentació d’avui matí han intervingut també la presidenta de Menorca Activa, Catalina Florit, i el gerent de CAEB, Enric Casas. Ambdós han agraït el suport institucional i la posada en marxa d’una campanya que revertirà de manera molt positiva en els visitants que, a l’hora de contractar serveis, es trobaran amb tota la garantia dels professionals del sector.

La vicepresidenta Mora ha destacat com a fonamental seguir amb l’estratègia d’informar sobre l’aplicació de la normativa sectorial turística als establiments i activitats turístiques. “L’any passat vam iniciar aquestes campanyes, que estan integrades dins les accions del Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca, amb la voluntat de donar a conèixer com han d’aplicar la normativa sectorial turística els establiments i activitats turístiques”. Enguany la campanya s’ha dirigit cap a les empreses que es dediquen al turisme actiu i mediadors turístics.

Els motius de dirigir la campanya a aquests dos tipus d’activitat són varis:

Per una banda, s’ha detectat que la majoria d’empreses que se dediquen a aquesta activitat no estan inscrites en el registre insular d’establiments i activitats turístiques de Menorca que es gestiona des del departament d’Ordenació Turística. Aquestes activitats han de constar inscrites en el registre insular des de la Llei turística 8/2012 i, a dia d’avui, només hi ha 8 empreses “per tant estem segurs que hi ha un desconeixement per part dels empresaris a registrar-se. D’igual manera passa amb la figura de mediador turístic”. Cal dir, a més, que en el marc del Pla de Desenvolupament Turístic s’estan plantejant accions relacionades per afavorir la desestacionalització, per la qual cosa es considera que el turisme actiu i les activitats organitzades pels mediadors turístics han de formar part de l’oferta que s’ha de posar a disposició del turisme a l’hivern. Les empreses que utilitzen recursos naturals per realitzar les seves activitats es troben moltes vegades amb la dificultat d’haver de complir les normatives sectorials, competència de diferents administracions, la qual cosa complica molt el desenvolupament de l’activitat. Un bon exemple és el turisme actiu relacionat amb el sector nàutic.

Un dels altres problemes detectats és la formació de les persones que han de fer l’acompanyament als turistes, ja que s’ha de tenir una qualificació determinada en cada cas i en moltes ocasions aquest tipus de formació no es du a terme a Menorca i de vegades ni tan sols a les Illes Balears. D’aquesta manera, el departament d’Ordenació Turística inicia el procés per fomentar la inscripció de totes aquestes empreses. “Menorca té un gran potencial en recursos turístics i hem de saber gestionar-los correctament, el turisme que practica el turisme actiu és un tipus de turista que és respectuós amb el medi ambient i que sap valorar el que Menorca li ofereix”, ha afirmat la consellera.

D’aquesta manera durant la jornada informativa es parlarà de com s’ha de donar compliment a la normativa turística per part de les activitats de turisme actiu i mediadors turístics. A tal efecte s’han editat una sèrie de díptics que es repartiran a diferents punts de l’illa, com per exemple, els ajuntaments ja que que és el primer lloc on es donen d’alta les activitats. A més a més, també es difondran a través de les associacions que participen en aquesta campanya i es podran consultar en format digital al web del Consell Insular de Menorca.

Definició de turisme actiu: Es consideren activitats de turisme actiu les que tenen per objecte la prestació de serveis, mitjançant un preu, consistents en el desenvolupament d’activitats recreatives, esportives i d’aventura que es practiquen servint-se dels recursos que ofereix la naturalesa en el mitjà en què es desenvolupen, sigui aquest aeri, terrestre, subterrani, aquàtic o subaquàtic, i en les quals és inherent un cert grau de destresa o experimentació.

Definició de mediador turístic: S’entén per mediador turístic la persona física o jurídica que es dedica a la prestació de serveis turístics que poden ser oferts per qualsevol de les empreses turístiques establertes a la Llei turística, consistents a organitzar excursions, visites guiades o altres serveis anàlegs que no tenguin la consideració de viatges combinats.

Viatge combinat: combinació prèvia de, com a mínim, dos dels elements que s’assenyalen a continuació, venda o oferta d’acord amb un preu global, quan aquesta prestació sobrepassi les 24 hores o inclogui una nit d’estada:

a) Transport

b) Allotjament

c) Altres serveis turístics no accessoris del transport o de l’allotjament i que constitueixin una part significativa del viatge combinat.

Maó, 2 de maig de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Cartell
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS