Notícies i actualitat

El Museu de Menorca acull la col·lecció paleontològica de Benito Mercadal gràcies a la donació dels hereus de l’investigador

Data : 20/04/2017

FotoEl conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, i el director del departament, Antoni Ferrer, han presentat avui la col·lecció paleontològica del difunt investigador menorquí Benito Mercadal. Aquesta col·lecció va ser donada al Consell Insular de Menorca per part dels hereus de l'investigador i ha estat dipositada al Museu de Menorca.

A principi d'enguany es va signar un acord de donació entre els hereus de Benito Mercadal i la institució insular, a través del qual la col·lecció paleontològica que aquest investigador havia reunit al llarg de la seva vida, així com els seus llibres i documents científics, passen a mans del Consell Insular de Menorca. Per la seva banda, la institució es compromet a ordenar i catalogar la col·lecció, així com a difondre la seva importància.

Benito Mercadal Pons (Sant Lluís, 1925 - Palma de Mallorca, 1999) va ser des de ben jove un entusiasta apassionat per la geologia i la paleontologia de Menorca. Se'l pot considerar com el pioner de l'estudi del Plio-Plistocè continental, els cetacis i els peixos del Miocè superior de Menorca. També va ser qui va iniciar a molts investigadors, fa més de 30 anys, en el coneixement pràctic de la geologia de la nostra illa, i va donar a conèixer i defensar aquest patrimoni, en una època en què era molt menys valorat que en l'actualitat.

El resultat de les seves investigacions queda reflectit en les nombroses publicacions, realitzades de manera prioritària a la Revista de Menorca, el Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Balears i Acta Geològica Hispànica, entre d'altres. A aquesta llista cal afegir la seva col·laboració en el "Llibre Blanc de la Gestió de la Natura als Països Catalans: Natura, Ús o Abús (1976)" aportant dades com a membre de l'Agrupació d'Història Natural de l'Ateneu de Maó, de l'entitat va ser conservador, durant els anys 1966-1971, del seu Museu d'Història Natural. Així mateix va contribuir amb el Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona acompanyant els alumnes en les pràctiques de camp que es realitzaven a l'illa redactant els itineraris (Mercadal 1970 i 1975) que li assignaven.

Durant molt temps va ser l'únic soci menorquí de la Societat d'Història Natural de les Balears a la qual va demanar el seu ingrés com a soci en 1957. Així mateix era el soci nº 3 del Grup Ornitològic Balear Menorca. Va ser membre fundador de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) i coautor del primer tom de l'Enciclopèdia de Menorca dedicat a la Geografia Física de l'illa. Era un contacte obligat per a tots els investigadors interessats en la Història Natural de Menorca, tal com testifica la correspondència recuperada.

Poc després de la mort de Benito Mercadal, investigadors i amics, conscients de la importància del seu llegat, van contactar amb els seus hereus per tal de conservar la seva col·lecció paleontològica i biblioteca. És necessari destacar, en aquest sentit, la tasca realitzada per Josep Quintana, Josep Lluís Florit, Antoni Obrador i Miquel Fernández. Malauradament les negociacions no van prosperar i la iniciativa es va paralitzar temporalment, fins que la venda del seu habitatge el 2016, va precipitar, en certa manera, els esdeveniments. Novament es va expressar als hereus la voluntat de recuperar el llegat amb l'única finalitat d'evitar la pèrdua d'aquest patrimoni i perpetuar la memòria de Benito. En aquesta ocasió, la bona disposició dels mateixos va permetre involucrar el Departament de Patrimoni del Consell Insular de Menorca, que va assumir des d'aquest moment les gestions iniciades a títol personal.

Els materials han estat dipositats al Museu de Menorca on el paleontòleg Josep Quintana, gràcies a un ajut econòmic concedit pel Consell Insular de Menorca, procedirà a inventariar la col·lecció geològica i paleontològica dipositada. Un estudi molt preliminar de la mateixa permet afirmar que en ella encara es conserven la majoria dels exemplars que van servir per realitzar les seves publicacions al costat d'altres que van ser incorporats a la col·lecció a partir dels nombrosos contactes que va mantenir amb diferents investigadors. Els exemplars conservats pertanyen a grups taxonòmics molt diferents, però dominen els vertebrats i mol·luscs quaternaris de Menorca i Mallorca. Al costat d'aquests exemplars, es conserva, a més, la biblioteca personal, formada gairebé exclusivament amb llibres i revistes de temàtica geològica i paleontològica. Amb l'ajuda de la beca es pretén, en primer lloc, evitar la degradació d'aquest llegat, i procedir a la seva normalització museogràfica.

El paleontòleg Josep Quintana també ha assistit a l’acte de presentació de la col·lecció celebrat al Museu de Menorca.

Maó, 20 d’abril de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS