Notícies i actualitat

Primer taller de participació de les Directrius de Participació de les Estratègiques de Menorca - Energia

Data : 05/04/2017

El passat dimarts, 4 d’abril, es va celebrar el primer taller d’escenaris de futur de les Directrius Estratègiques de Menorca dedicades a l’energia (DEM-E).

Aquest taller es va desenvolupar amb el format d’una reunió del Consell Científic de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, on van participar els seus membres habituals més representants convidats expressament per a la sessió de treball. Van assistir experts de primera línia del món professional, institucional, empresarial i acadèmic de l’energia involucrats amb Menorca.

En primer lloc, els impulsors de les DEM-E, Jesús Cardona i Xavi Camps, van exposar les principals conclusions de la diagnosi del sistema energètic de Menorca. Es va parlar de temes com el clima, l’eficiència energètica de l’edificació, el transport, la configuració del sistema energètic, les fonts d’energia i la seva utilització final, així com els principals impactes econòmics i ambientals associats. L’exposició va donar lloc a una validació unànime dels conceptes exposats per part dels assistents.

La segona fase del taller va consistir en una sessió de treball conjunt per definir les principals estratègies de descarbonització del sistema energètic. L’objectiu era complir amb el Roadmap 2050 de la unió Europea, que consisteix a emetre l’any 2050 el 20% dels gasos d’efecte hivernacle (GEH) que es van emetre l’any de referència, 1990. El RM 2050 inclou una etapa intermèdia: el 2030 s’han d’emetre el 40% dels GEH de 1990. Aquest objectiu 2030 és el que es va prendre com a base de treball per definir conjuntament les estratègies a seguir: reducció de demanda, migració a sistemes distribuïts i renovables de captació d’energia i canvi de model energètic a escala territorial. Totes les propostes es van poder validar en temps real gràcies a un full de càlcul i una gràfica interactiva, que mostraven al moment la reducció de GEH de les diferents decisions que es podien prendre.

El taller va cloure amb la proposta conjunta de criteris per implantar parcs de generació d’electricitat amb sistemes renovables eòlics i fotovoltaics. Es van explicar els criteris d’ordenació territorial i energètica vigents i l’estratègia de revisió platejada per les DEM-E. Es van debatre, completar i acordar els principals criteris territorials, energètics, ambientals i culturals a tenir en compte per determinar on poden situar-se els parcs eòlics i fotovoltaics.

Maó, 5 d’abril de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS