Notícies i actualitat

Presentació de la major exposició monogràfica que s’ha fet mai sobre el pintor il·lustrat Pasqual Calbó

Data : 04/04/2017

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, i la directora del Museu de Menorca, Carolina Desel, han presentat avui el seguit d’activitats relacionades amb l'Any Pasqual Calbó, així com l'exposició que s'inaugura dijous al Museu de Menorca i les diferents publicacions envers la mostra, entre elles el catàleg de l'exposició.

Amb la declaració de l’Any Calbó a càrrec del Govern de les Illes Balears i del Consell Insular de Menorca es vol homenatjar la persona i l’obra de Pasqual Calbó, però també, i especialment, “actualitzar el coneixement que en tenim els menorquins de la nostra generació, d’ell i de la seva època”, ha dit el conseller.

Pasqual Calbó és conegut i reconegut com el pintor menorquí més destacat de la seva època, però la seva aportació va molt més enllà de la seva producció artística. “Amb aquest Any Pasqual Calbó volem posar de relleu tota la seva rica personalitat i mirar-lo dins el seu context, que ens ajudaran a conèixer millor la Menorca Il·lustrada i la seva dimensió dins la cultura europea del moment”.

El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració amb l’organització de l’exposició Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817), que vol ser la major exposició monogràfica que s’ha fet mai sobre el pintor il·lustrat. “L’exposició que presentam avui és, sens dubte, l’activitat més destacada, de més llarga durada i que tindrà més ressò de totes les que hem programat enguany”, ha subratllat Miquel Àngel Maria.

El projecte expositiu reuneix quaranta-cinc obres -la majoria pertanyen a col·leccions privades i algunes d’elles mai mostrades al gran públic- seguint un discurs marcat per la seva biografia. La mostra recopila el seu grand tour europeu de formació, durant la seva joventut, que el van posar en relació amb les noves tendències artístiques que iniciaven el Neoclassicisme; els tractats científics didàctics que va escriure, i que ens permeten entendre’l com a professor dins la ciutat de Maó de finals del XVIII i principis del XIX; i -segons explica el conseller- “l’ús de la llengua en la redacció d’aquests tractats, que resulta ser un testimoni únic en el territori lingüístic català en una època en què a causa de la uniformització borbònica d’Espanya, el català havia pràcticament desaparegut com a llengua de cultura, de prestigi i acadèmica”.

La presidenta Maite Salord inaugura l’exposició aquest dijous, a les 20 hores.

Els comissaris són Cristina Andreu i Guillem Sintes.

Qui era Josep Bonaventura Calbó i Caldés?

El pintor, dibuixant, tractadista i pedagog menorquí, l’il·lustre Pasqual Josep Bonaventura Calbó i Caldés va néixer a Maó el 1752 i hi va morir el 1817.  L’any 2017 fa dos-cents anys de la seva mort.  Amb la finalitat de commemorar l’efemèride i retre-li homenatge es proposen tota una sèrie d’activitats que permetin investigar, recercar, actualitzar, conèixer, valorar i promoure la difusió de la seva figura, de la seva obra i de l’època en què va viure.  Es tracta d’exposicions, publicacions, conferències, reportatges, visites, itineraris, jornades, concerts i espectacles.

El conseller Miquel Àngel Maria ha agraït a la feina que des de fa molts  mesos està fent la Comissió Any Calbó.  

MEMBRES DE LA COMISSIÓ DE L’ANY PASQUAL CALBÓ I CALDÉS
 
En representació del Consell Insular de Menorca:
 
• Miquel Àngel Maria, conseller de Cultura i Educació
• Antoni Ferrer, director Insular de Cultura i Patrimoni
 
Comissionat autonòmic per a l’Any Pasqual Calbó:

• Miquel Pons Povedano

En representació del Govern de les Illes Balears:

• Maria José Bordoy, funcionària de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports.
 
En representació de l’Ajuntament de Maó:
 
• Maria Àngels Hernández Gómez, cronista-arxivera
 
En representació de l’Institut Menorquí d’Estudis:
 
• Josefina Salord Ripoll, Coordinadora Científica
• Amador Marí Puig, Cap de la Secció d’Història i Arqueologia
• Joan Lluís Torres Faner, Cap de la Secció de Ciència i Tècnica
 
 
En representació del Museu de Menorca:
 
• Carolina Desel, directora
 
En representació de la Biblioteca Pública de Maó:
 
• Francesc Florit Nin, director
 
Experts de reconegut prestigi:
 
• Cristina Andreu Adame
• Guillem Sintes Espasa
• Maria Sintes de Olivar


Maó, 4 d’abril de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS