Notícies i actualitat

Art Jove celebra enguany la descentralització del programa cultural amb la primera final a Menorca

Data : 29/03/2017

El programa cultural Art Jove celebra enguany la primera final, del certamen de Fotografia, a Menorca. Descentralitzar les finals dels 9 certàmens del programa presentats fins ara és un dels objectius del nou Art Jove, que enguany també dóna més transversalitat al programa perquè col·labora amb altres àrees de Govern -com les direccions generals de Participació i Transparència, i la de Cooperació, IB-Dona i ILLENC-, altres institucions com l'Ajuntament de Palma i el de Maó; entitats com la Plavib; i esdeveniments com Còmic Nostrum, Setmana del disseny SETFONTS, o el certamen Art Pertot. A més, enfoca els premis cap la professionalització dels finalistes, convertint els premis en encàrrecs professionals més enllà de la simple remuneració econòmica.

El director d'IBJove, Joan Ferrà, ha presentat l'edició d'enguany d'Art Jove, acompanyat del conseller de Cultura del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria, i del conseller d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports del Consell de Menorca, Miquel Company, i Maria Membrive, representant l'Ajuntament de Maó.

"Art Jove no només és premiar econòmicament els joves creadors sinó sobretot ajudar-los a la professionalització", ha destacat Ferrà. "Més enllà de la simple remuneració econòmica, la voluntat és que els premis sobretot es tradueixin en activitat o encàrrecs professionals remunerats".

Per la seva banda, els dos consellers menorquins han destacat la voluntat descentralitzadora d'Art Jove i la importància per als creadors de Menorca, als quals s'anima a participar i desenvolupar la seva activitat gràcies a la convocatòria d'enguany.

“El certamen “Art Jove” és una bona mostra de la coordinació habitual assolida entre el Consell Insular de Menorca i el Govern de les Illes Balears en matèria de cultura i joventut. La coordinació reverteix en un major interès i l’increment de participació dels joves de Menorca. L’any passat l’Orfeó Maonès va acollir les finals de Literatura i de Cròniques (Periodisme) d’Art Jove 2016, a partir de la voluntat de descentralització del certamen de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears”, ha dit el conseller Maria.

En aquest sentit, ha subratllat que “enguany aquesta vocació descentralitzadora es consolida, i tindrem la primera final a Maó, dels premis Art Jove / Fotografia. Serà dia 27 de maig, coincidint amb el concert que oferiran els finalistes de l’any passat d’Art Jove / Música, que actuaran al Claustre del Carme”.
 
Art Jove aposta també per sortir dels espais convencionals. Les obres que passin a la final de Fotografia d’enguany no s’exhibiran a museus o sales d’exposicions, sinó a espais diversos de Maó. La idea és crear una sinergia entre les obres i l’entorn urbà, i que d’alguna manera no sols hi participin els joves que presentin obres, sinó tota la ciutadania.
 
“Hem de destacar la voluntat d’Art Jove de repercutir positivament en les expectatives dels joves artistes de cara a la seva professionalització: cercam que aquest certamen i els premis es tradueixin en activitat, en encàrrecs professionals, més enllà de la importància del premi en si mateix”, ha finalitzat el conseller de Cultura.

Per la seva banda, el conseller d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports del Consell de Menorca, Miquel Company, ha dit que “des de l’INJOVE estem més que satisfets amb la celebració d’aquesta nova convocatòria, sobretot quant al treball de dinamització i generació d’activitat cultural i artística del col·lectiu juvenil que suposa. La cultura és un factor clau en el desenvolupament individual i col·lectiu de qualsevol societat”. Company ha agraït també per la divulgació del vídeo promocional d’Art Jove, enregistrat a Es Migjorn Gran.

Enguany es convoquen 10 certàmens amb un pressupost total de 115.500 €, 30.000 dels quals es destinen a premis. Les categories són les següents:

1. Arts Visuals:
Es converteix en un certamen anual, amb un caire més social en la línia de les actuacions de l’any passat al barri de Palma del Terreno. Enguany el protagonista és el barri palmesà de Pere Garau. Es vincula aquest certamen amb Art Pertot, on el guanyador rebrà, a més d’un premi de 1.000 €, la possibilitat de participar a dos festivals importants (Inund’Art a Girona i Shandinamiques a Cerbère). A més contarà amb la participació de dos artistes convidats que provenen d’aquestes dues comunitats.

2. Còmic:
Adreçat a joves dibuixants i guionistes, es reparteixen un primer premi de 1.000 € en metàl·lic i un segon premi de 500 €. Es destinaran 2.500€ a l’edició d’un còmic monogràfic amb una editorial de reconegut prestigi que tingui tirada a tot l’Estat espanyol. El còmic monogràfic, que ha de contenir obligatòriament la historieta guanyadora d’aquest certamen, es presentarà en el marc del Saló Internacional del Còmic de Barcelona del 2018. A més, els guanyadors del primer premi estaran convidats a asistir al Festival Internacional del Còmic d’Angulema, durant el mes de gener de
2018.

3. Dansa contemporània
L’Institut Balear de la Joventut, amb la col·laboració de l’Illenc, convoca aquest certamen adreçat a joves ballarins/es i coreògrafs/es. S’admet la inscripció de grups i en solitari. Es repartiran un primer premi de 1.000 € en metàl·lic, a més de 1.000 € (500 € per bolo) en concepte de pagament per actuar a la Fira B! i al festival Palma amb la Dansa 2018. 2.000 € més restants es destinaran a pagar actuacions del guanyador i dels finalistes. Els finalistes rebran assessorament artístic per desenvolupar el projecte coreogràfic que presenten a la final per part d’un professional de reconegut prestigi en l’àmbit nacional. A més, se’ls oferirà una màster classe de gestió cultural de projectes emergents de dansa contemporània.

4. Disseny gràfic:
L’Institut Balear de la Joventut convoca el Certamen de Disseny Gràfic amb l'objectiu d'elaborar la Línia gràfica del Programa Cultural Art Jove 2018. El disseny ha de ser original i inèdit i ha de representar l’esperit del Programa Cultural Art Jove i incloure una proposta d’eslògan per a la nova edició. Es reparteixen un primer premi de 1.000 € en metàl·lic, a més de 2.500 € en concepte d’encàrrec per desenvolupar la seva proposta gràfica al llarg del 2018; i un segon premi en metàl·lic de 500 €. La final es celebrarà en el marc de la Setmana del Disseny Gràfic i la Tipografia Setfonts. El jurat seleccionarà el projecte guanyador, que es farà públic el dia de la inauguració d’aquesta exposició. Els finalistes estaran convidats a una conferència a càrrec d’un professional de reconegut prestigi, en el marc de Setfonts.

5.Disseny de moda:
Poden concursar en aquest certamen joves dissenyadors i dissenyadores en solitari o formant equip. Un primer premi de 2.000 €. Un segon premi de 1.000 €. 1.000 € a repartir a parts iguals entre els finalistes en concepte de despeses de producció de la col·lecció. Els dissenyadors finalistes han de presentar les col·leccions seleccionades en les dates i els llocs que oportunament indiqui l’Àrea d’Art Jove. En la fase final tindrà lloc la Passarel·la Art Jove. A partir d’aquí, el jurat ha de seleccionar la col·lecció guanyadora. La seva decisió es donarà a conèixer el mateix vespre de la passarel·la.

6. Fotografia:
L’Institut Balear de la Joventut, amb la col·laboració de la Direcció General de Participació i Transparència, convoca aquest certamen adreçat a joves fotògrafs. S’estableix un primer premi de 1.000 € a la millor col·lecció i un segon de 500 € a la millor fotografia. A més, el guanyador del premi a la millor col·lecció rebrà l’encàrrec professional per part de la Direcció General de Participació i Transparència de produir una exposició al voltant del tema “El voluntariat a les Illes”. Per aquest encàrrec rebrà uns honoraris d’un màxim de 2.000 €. La fase final es durà a terme a Maó, el dissabte 27 de maig. S’exposaran les col·leccions finalistes en diferents indrets estratègics o emblemàtics del centre de la ciutat, que es convertirà en una galeria urbana i oberta al públic. El jurat, un cop hagi finalitzat el recorregut fotogràfic, es reunirà per triar les col·leccions i fotografies guanyadores. Aquell mateix vespre, a la Terrassa del Claustre de Maó, en el marc d’un concert dedicat als grups finalistes del Certamen de Música Jove Contemporània de l’Art Jove 2016, el jurat donarà a conèixer la seva decisió.

7. Il·lustració:
L’Institut Balear de la Joventut i l’Institut Balear de la Dona, convoquen aquest certamen amb l’objectiu de produir un conte, Les paraules de Berta, Alba Ibánez, guanyadora d’una menció especial al certamen Dones i Homes escriuen en Lila de l’Art Jove 2016. El conte, que reflexiona sobre el llenguatge inclusiu i el poder de les paraules per canviar el món i convertir-lo en un territori més lliure i igualitari, està escrit en clau de faula infantil. Les dues institucions volen aportar un material valuós i necessari per treballar a les escoles de primària sobre temàtiques properes a la igualtat de gènere i al llenguatge no sexista.

8. Joves compositors:
Es poden presentar joves compositors de música clàssica. Es reparteixen un primer premi de 1.000 € i un segon premi de 500 €. A més, l’obra guanyadora serà interpretada dins el programa de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, inclosa dins el cicle que li pertoqui segons la seva formació instrumental.

9. Música per a joves. Grups de cambra:
Es poden presentar a aquesta convocatòria joves intèrprets de música clàssica. Es reparteixen un primer premi de 1.000 € en metàl·lic i 1.000 € més per dues actuacions: una en el marc de la Fira B! del 2018 i l’altra al festival Inclàssic 2018. Els 2.000 € restants es destinaran a pagar actuacions del guanyador i dels finalistes. Els dos finalistes que no hagin guanyat el primer premi rebran una menció especial. La fase semifinal es celebrarà en el marc del festival Inclàssic d’ Inca durant el mes de juny de 2017. El jurat decidirà quins són els grups, fins a un màxim de tres, seleccionats per passar a la final, que es celebrarà al setembre, al Centre Cultural Can Ventosa d’Eivissa.

El Programa Cultural Art Jove s’adreça a joves nascuts o residents a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 30 anys el 31 de desembre de 2017, amb l’excepció dels certàmens en què està permesa la inscripció de grups, en els quals l’edat s’amplia fins a 35 anys.

El període d’inscripció d’enguany va començar el 23 de març i s’allargarà fins al 2 de maig, però per a alguns dels certàmens s’allargarà fins el 2 de juny, com són els de Joves Compositors, Disseny gràfic, Disseny de Moda, Còmic i Il·lustració.

Maó, 29 de març de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS