Notícies i actualitat

El conseller Vilallonga anima les empreses productores amb Denominació d'Origen a internacionalitzar-se

Data : 28/06/2013

ImatgeEl conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Vilallonga, ha animat avui les empreses productores amb Denominació d'Origen a internacionalitzar-se al mateix temps que ha manifestat que des de la institució insular “no han d'escatimar-se esforços per a la comercialització i promoció d'aquests productes tan arrelats”. Així ho ha assegurat durant la clausura de la V Assemblea General de l'Associació Espanyola de Denominacions d'Origen, Origen España, reunida aquests dies a Menorca.

En aquest sentit cal recordar el pla de xoc de 397.000 euros que des del Consell Insular i el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Formatge Mahón-Menorca s'ha impulsat amb l'objectiu d'augmentar la promoció d'aquest producte a Menorca, la Península i estranger.

Per la seva banda, des d'Origen España es denuncia la “deficient protecció” que les normes internacionals vénen prestant a les Denominacions d'Origen enfront de les pràctiques comercials deslleials que menyscaben la seva reputació. Per aquest motiu, reclamen una major protecció de les mateixes per part de les administracions competents a vetllar pel seu compliment.

El que es pretén és que es prenguin les mesures necessàries per tenir una major protecció de les Denominacions d'Origen a nivell internacional, i per a això es proposa la creació d'un registre únic per a les indicacions geogràfiques de vins, begudes espirituoses i productes agroalimentaris, que serveixi de manera “expressa i ferma” per defensar les marques de les Denominacions d'Origen enfront d'els qui utilitzen en els seus productes els seus noms sense pertànyer a elles, vulnerant així els drets dels consumidors finals, i suposant un frau per a ells.

A més, des d'Origen España es demana a les administracions competents que recolzin la gestió dels Consells Reguladors i assumeixin com a pròpia la protecció de les Denominacions d'Origen davant les infraccions que es repeteixen enfront de les mateixes al mercat. Reclamen suport institucional per promoure el significat de “ser D.O.” amb campanyes de comunicació que informin al consumidor de les garanties de qualitat, tradició, compromís i prestigi. Cal destacar el vincle amb la terra que les Denominacions d'Origen comporten, per ser l'única activitat econòmica que no es pot deslocalitzar, la qual cosa suposa un valor econòmic estable i segur per al territori.

Origen España representa 37 Consells Reguladors de Denominacions d'Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides espanyoles. És ressenyable que les Denominacions d'Origen contribueixen a la dinamització de l'economia espanyola aportant prop de mil milions d'euros a la riquesa nacional, contribuint al desenvolupament econòmic, social i mitjà ambiental de les zones geogràfiques productores. L'Associació, per ser l'única associació de Consells Reguladors Alimentaris d'Espanya, s'ha convertit en l'interlocutor institucional de referència, tant a nivell nacional com a nivell europeu.

La V Assemblea de l'Associació Espanyola de Denominacions d'Origen s'ha celebrat entre els dies 26 i 28 de juny a Maó, tenint com a amfitrió de l'esdeveniment al Consell Regulador de la Denominació d'Origen “Formatge de Mahón-Menorca” els qui han ofert un extens programa per a l'assemblea amb ponències de membres del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, el Consell Insular de Menorca, l'Entitat Nacional d'Acreditació ENAC, l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, o de la Comunitat Europea de Cuiners “Euro-Toques España”

En la presentació de les conclusions de l'assemblea, el Director d'Origen España, Federico Moncunill, ha assenyalat que “l'associació ha de donar ara un pas cap a la professionalització després de cinc anys, i així donar un nou impuls a les DO i els seus productes”.

Per la seva banda, Juan Bosco Triay, president del CRDO, Consell amfitrió de l'Assemblea, ha indicat que “ha de reconèixer-se l'esforç que fan les DO, recolzar-les en les seves missions, i des de l'administració ha de fer-se complir la llei que protegeix els seus interessos”.

Maó, 28 de juny de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS