Notícies i actualitat

Un 26% de la facturació balear en el sector de la moda es concentra a Menorca

Data : 27/03/2017

D'acord amb el Mapping de Clústers de les Illes Balears que ha presentat avui matí el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, juntament amb Maite Salord, presidenta del Consell de Menorca, l’illa concentra el 26% de la facturació balear en el sector de la moda, donat la important presència a Menorca d’empreses dedicades a la fabricació i disseny de calçat i bijuteria.

El titular de Treball, Comerç i Indústria, en companyia del director general de Política Industrial, Bartomeu Morro, ha donat a conèixer avui a Menorca els resultats d'aquest informe, el qual té com a objectiu actualitzar i concentrar informació d'utilitat sobre el treball amb clústers, una metodologia que permet millorar la competitivitat del teixit productiu, a través de l'estratègia empresarial i la segmentació del negoci.

En el cas de Menorca, l'informe indica que les activitats més importants són les relacionades amb la moda, gairebé al mateix nivell que el sector turisme. La tercera activitat més important és la construcció i materials de construcció.

El 2014 el clúster de la moda, que va patir les conseqüències de la crisis, comptava amb 106 empreses a Balears (41 a Menorca), un volum de facturació de 387 milions d’euros (101 a Menorca, un 26%) i 2.585 treballadors (959 a Menorca, un 37%). Aquesta activitat és un sector històric a Menorca i reuneix a empreses d'alta tradició productiva a les Illes i inclou totes les activitats relacionades amb productes com: calçat masculí, calçat femení de moda, gamma mitjana-alta, calçat casual, espardenyes, bijuteria, perles, accessoris de pell i moda tèxtil.

Si atenem al volum de facturació de les empreses de moda a l’illa, un 39,5%  de la facturació de Menorca es concentra a Maó i un 27% a Ciutadella, seguits dels municipis de Ferreries (11,4%) i Alaior (10,3%).

D’altra banda, el turisme constitueix el principal motor econòmic tant de Balears com de Menorca. A Balears suposa un 37% del nombre d’empreses, un 71% del volum de facturació i un 67% del nombre de treballadors. No obstant, si comparem el pes de turisme i el de moda respecte a Balears, el sector turístic de Menorca només suposa un 3,5% del total d’empreses a la Comunitat, un 0,8% del volum de facturació autonòmica i un 1,5% del total de treballadors de Balears.  

Sobre el volum total de facturació de l’illa en els diversos sectors, a Maó es concentra el 12,77% del turisme i l’11,84% de la construcció; a Ferreries l’activitat principal és la moda (10,93%); a Ciutadella el turisme (7,26%) i moda (7,13%); a Alaior l’alimentació (4,36%) i moda (2,35%); i a Es Castell el turisme (1,89%) i l’alimentació (0,63%).

Metodologia

Cal destacar que per a la realització d'aquest treball de recerca es van seleccionar empreses actives amb seu fiscal a les Illes Balears i amb un nombre de facturació superior a 2 milions d'euros, el que suposa el 80% del volum total de la facturació. Finalment, seguint aquest criteri, la base de dades d'empreses utilitzades per realitzar el mapping ha estat de 1.474 empreses.

D’aquesta manera, Menorca representa un 5,5% del mapping autonòmic pel que fa al nombre d'empreses, un 2,2% quant al volum de facturació i un 3,36% quant al nombre de treballadors contractats.

Reunions amb el sector empresarial

El programa d'activitats d'avui a Menorca ha inclòs la visita del conseller Negueruela, la presidenta Maite Salord i el director general de Política Industrial, Bartomeu Morro, a la fàbrica de calçat Jaume Mascaró, a més de reunions amb representants de les empreses del sector de la moda, com Calçats Homers.

Aquestes visites s’emmarquen en  l’impuls d’estratègies que millorin la competitivitat del teixit productiu de l’illa i d’un pla d’indústria que reculli les necessitats del sector, en adequació a les necessitats particulars de les empreses i mercat laboral de cada territori, com pot ser la formació professional per a l’ocupació o el programa de formació dual a sectors estratègics que ha engegat la Conselleria.


Ciutadella, 27 de març de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS