Notícies i actualitat

Augmenten els visitants als jaciments, monuments, centres patrimonials i exposicions

Data : 15/03/2017

Menorca registra un augment significatiu de visitants als jaciments, monuments, centres patrimonials i exposicions. Així ho manifesta l’anàlisi de dades exposades avui per la presidenta Maite Salord i el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria.

“Les dades que presentam avui demostren que la candidatura Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la UNESCO ha ajudat sens dubte que els visitants s’interessin més pel nostre patrimoni. Cal dir que s'ha de tenir en compte, en primer lloc que, tot i que disposam de les dades de tots els centres dependents directament o indirectament del Consell, alguns dependents d'altres institucions o de gestió privada no han processat encara les dades corresponents al 2016. No tenim per tant, en aquests casos, elements de comparació”, ha dit Salord.

“Tenim dos actius que fan de Menorca una illa autèntica, única: la qualitat de l’entorn natural i la riquesa arqueològica. El primer, com ja sabeu, sustentat en la declaració de l’illa com a Reserva de la Biosfera; i el segon en la candidatura a Patrimoni Mundial. Aquestes fortaleses són la columna vertebral de la política promocional que seguim des de Menorca per combatre l’estacionalitat”, ha afegit la presidenta. D’aquesta manera és important destacar que la causa principal d’aquest creixement és l’impacte de la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial, tant pel que fa a la població local com, especialment, als visitants.


L’estadística inclou els jaciments centres públics, gestionats directament pel Consell Insular de Menorca, directament o a través de la Fundació Foment del Turisme; i també els altres centres privats o d’altres institucions que anualment envien a la institució insular la informació de les visites que reben. El conseller Miquel Maria ha explicat que les visites s’incrementen de manera clara en el conjunt de les dues categories, és a dir, centres propis del Consell i centres privats i d’altres institucions.

La xifra global és prou significativa:

2014: 205.380 visitants.
2015: 252.654 visitants.
2016: 252.410 visitants.

El conseller ha matisat que enguany encara no s’han comptabilitzat les visites del poblat de Torralba d’en Salort, que gestiona la Fundació de les Illes Balears. “L’any 2015 aquest poblat va rebre més de 19.000 visites, i la gerència de la Fundació informa que l’any 2016 la xifra ha estat superior, però de moment no l’han pogut concretar. Si consideràssim per aquest jaciment les mateixes xifres de l’any 2015, els percentatges d’increment en el conjunt són els següents:

L’any 2015, les visites van créixer un 23% respecte a 2014.
L’any 2016, les visites han crescut un 7,7%
De manera que el creixement acumulat en dos anys és del 31%

L’increment més notable es concentra a la Naveta des Tudons, on s’ha passat de 23.818 a 45.094 el 2016 (un creixement del 78,4%), havent-se convertit, per tant, en el monument més visitat de Menorca, per damunt de la Fortalesa de La Mola (en segona posició, amb 42.078 visitants el 2016), i la Catedral de Menorca, amb 40.000 visitants el mateix any).

En contrast amb aquest increment sostingut, el comportament de les visites a Torre d’en Galmés ha estat desigual. Entre 2014 i 2015 va créixer un 24,7%, mentre que en el conjunt de 2016 ha baixat un 6,6% respecte a l’any 2015. “Però si observam les visites mes a mes, destaca un fet molt significatiu: els mesos de març, abril i maig de 2016, el número de visitants respecte al mateix període de 2015 es va incrementar de manera important. La baixada es va produir durant els tres mesos centrals de l’estiu. Aquest fet indica clarament un increment del turisme interessat en aspectes culturals, circumstància que ens indica una via de desestacionalització i de treball en difusió per als propers anys”, ha afirmat el conseller.

Al marge de les visites als jaciments talaiòtics, val a dir que el Fort de Marlborough i la Torre de Fornells són els centres que s’han mantingut més estables, pel que fa al nombre de visitants, durant els tres anys.

Miquel Àngel Maria ha subratllat la tendència positiva de Talatí de Dalt, “com a un bon exemple de jaciment amb gestió privada durant els darrers tres anys, tot i que molt més moderada, amb un increment del 15,8% en dos anys, també es pot relacionar amb la difusió de la Menorca Talaiòtica”.

Pel que fa al Museu de Menorca, el conseller ha recordat que “després de l’estiu de 2015 es va tancar per obres, i que hem mantingut oberta la planta baixa per a exposicions temporals i la realització d’activitats didàctiques. Idò amb aquestes circumstàncies, veim que entre 2014 i 2015 les visites es van incrementar un 2,2%, i entre 2015 i 2016 el creixement ha estat d’un 25,3%, fins a superar els 25.000 visitants. Hem de felicitar la directora i l’equip de gestió del Museu per aquests resultats, que avalen l’aposta per una ambiciosa política d’exposicions i activitats complementàries”.

Respecte a projectes expositius específics, Miquel Àngel Maria ha donat compte de l’exposició “L’illa dels talaiots”, concebuda per explicar a la població de Menorca i als visitants la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial. Les xifres de visitants han estat les següents:

a. TOTAL: 27.594
b. Maó (Museu de Menorca): 9.545
c. Ciutadella (El Roser): 15.363
d. Alaior (Sant Diego): 2.868


Finalment, la nova exposició, “Arquitectura talaiòtica en la prehistòria de Menorca”, que va estar oberta al Museu Arqueològic Regional d’Alcalà de Henares entre octubre de 2016 i gener de 2017, va rebre un total de 14.712 visitants. Aquesta exposició es pot visitar actualment al Museu Arqueològic d’Eivissa, entre el 3 de febrer i el 3 de maig. Posteriorment viatjarà al Museu de Prehistòria de València, on s’inaugurarà el 17 de maig, i després continuarà al Museu Arqueològic de Catalunya, a Barcelona, i al Museu de Mallorca.

Per al conseller de Cultura totes aquestes dades “avalen l’aposta de l’equip de govern del Consell Insular de Menorca per intensificar la difusió del patrimoni històric de Menorca com un atractiu turístic prioritari, millorant la seva visibilitat a les fires turístiques, als materials de difusió i a les campanyes específiques de captació de nous visitants, i destacar novament el potencial desestacionalitzador del turisme cultural”.

Aquesta aposta per la difusió va acompanyada d’un increment també molt important de la inversió del Consell Insular de Menorca en campanyes d’excavació arqueològica, projectes d’investigació històrica, suport a la publicació de memòries i articles a revistes científiques nacionals i internacionals, i el suport a la restauració de béns patrimonials tant públics com privats. Les convocatòries de subvencions per tots aquests conceptes han passat de 35.000€ l’any 2015, a 80.000€ l’any 2016, i 135.000€ l’any 2017.


Maó, 15 de març de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS