Notícies i actualitat

Presentada la XXIV Escola de Salut Pública de Menorca, que es celebrarà del 16 al 20 de setembre al LLatzaret

Data : 21/06/2013

L’Escola de Salut Pública de Menorca ha presentat avui el programa de la XXIV edició que es celebrarà de nou al Llatzeret de Maó entre els dies 16 i 20 de setembre. D’aquesta manera, l’antiga fortalesa sanitària es tornarà a convertir en punt de trobada dels millors experts nacionals en matèria de salut pública i en l’epicentre dels debats, anàlisis i posada en comú d’iniciatives per millorar la gestió sanitària.

La presentació ha tingut lloc a la seu del Consell Insular de Menorca a càrrec de la consellera de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Menorca i presidenta del Consell Rector de l’Escola; Rafel Santiso, director general de Salut Pública i Consum de la Conselleria de Salut; Maruja Baíllo, consellera de Cultura i presidenta de l’IME; i Marisa Rebagliato, directora de l’EMSP.

Tot i el complicat moment econòmic, les diferents administracions implicades en l’organització de l’Escola han fet un esforç per mantenir l’alt nivell habitual i confeccionar un programa atractiu per a professionals de diversos àmbits i especialitzacions. Enguany hi haurà vuit trobades, una xifra inferior a la de l’any passat però, per contra, augmenta el nombre de cursos – sis en total– i les activitats paral·leles obertes al públic en general. També el Comitè Editorial de Gaceta Sanitaria continua convocant la seva reunió anual al Llatzeret.

La figura de Josep Miquel Vidal Hernández també serà molt present en aquesta XXIV edició. Des del consell rector es vol retre homenatge al coordinador científic de l’IME, desaparegut el passat mes de gener, per la seva contribució al projecte, amb diferents propostes acadèmiques i també relacionades amb una de les seves passions: la fotografia.

Més enllà de les propostes formatives concretes –amb un periode d’inscripció que ja s’ha obert a tots els interessats a participar-hi– , l’Escola de Salut Pública de Menorca segueix constituint un compromís de tots els professionals de la salut pública i representa un espai simbòlic de trobada i debat crític sobre els problemes i les conseqüències que tenen per a la salut totes les polítiques que s’adopten.

Per altra banda, el fet de convertir Menorca en pol d’atracció del sector de la salut pública també suposa una manera de promocionar l’illa. A més dels professionals i experts que es desplacen especialment fins aquí per assistir als cursos i trobades, des de l’Escola de Salut Pública es fa una feina de difusió per anunciar la convocatòria a través d’entitats col·laboradores; societats d’epidemiologia i medicina tant d’Espanya com de l’àmbit internacional; direccions generals de salut pública de les Comunitats Autònomes; hospitals; universitats i mitjans de comunicació d’abast nacional, tant generalistes com especialitzats; amb un mailing directe als més de 1.500 contactes de la base de dades de l’Escola a nivell de professors, coordinadors i alumnes que han participat a les trobades al llarg d’aquests vint-i-tres anys.

Cursos i trobades

El programa dels cursos inclou un taller pràctic per millorar la predicció del risc cardiovascular; activitats per millorar la formació dels propis formadors en salut comunitària; estratègies d’intervenció en salut, cultura i intervenció humanitària o una nova edició del curs sobre el nou programa europeu de finançament I+D+I, Horizon 2020. Destaquen també un curs sobre la salut i la malaltia vistos a través del cinema del segle XXI i un altre sobre antropologia de la salut per epidemiòlegs impartit per Cristina Larrea i pel menorquí Jaume Mascaró Pons.

Pel que fa a les trobades, algunes s’han enfocat a millorar la formació i la investigació en salut, incloent noves tècniques per a l’avaluació dels processos en salut pública a partir de l’anàlisi de pàgines web i xarxes socials, mentre que altres es centren en els malalts crònics pel que fa a l’avaluació de l’atenció que reben o a la capacitació de les persones cuidadores tenint en compte aspectes com la discapacitat, el gènere, l’autonomia i les cures. Des de la Universidad Miguel Hernández (UMH) i l’IME també s’ha organitzat una trobada sobre l’educació per a la salut des d’una perspectiva històrica, in memoriam de Josep Miquel Vidal Hernández.

Representants de la Sociedad Española de Educación Médica (SEDEM) i de la Organización Médica Colegial (OCM), entre altres, debatran també sobre la regulació de la professió mèdica. Finalment el Llatzeret acollirà també la trobada de la Red Española de Universidades Saludables i la del grup de responsables autonòmics de les biblioteques virtuals de ciències de la salut.

Fruit de l’acord de col·laboració amb la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a finals d’agost tindrà lloc la trobada “Los beneficios inmateriales de las industrias y políticas culturales y de salud pública”. Serà els dies 27 i 28 d’agost al Palacio de la Magdalena a Santander.

Activitats obertes

Com cada any, l’Escola organitza un seguit d’activitats obertes per apropar el debat sobre la salut pública a tota la població menorquina. En aquesta ocasió, destaca de forma especial un homenatge a la figura de Josep Miquel Vidal Hernández, en reconeixement a la seva investigació i també per haver contribuït al desenvolupament i consolidació de la pròpia Escola de Salut Pública de Menorca. A part de l’acte previst pel dijous 19 de setembre, es muntarà l’exposició Imatges d’una vida viscuda, amb fotografies del propi Vidal Hernández, que es podrà visitar al museu del Llatzeret també entre el 16 i el 20 de setembre.

A part, la conferència-col·loqui versarà sobre Medicina y Humanismo: Diálogo alrededor de ‘La Peste’ de Albert Camús (1913-2013), a càrrec de Josefina Salord i amb la intervenció d’altres experts com Francisco Bolúmar (Universidad de Alcalá) i Miquel Porta (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques). Serà el 17 de setembre a l’Institut Menorquí d’Estudis.

I la taula rodona, plat fort de cada edició de l’Escola, debatrà enguany sobre ètica, crisi i salut pública i es celebrarà el dia 18 també a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis, amb el patrocini de la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Moderada per Andreu Segura, president de la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS), comptarà amb les intervencions de Begoña Román, presidenta del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya; Ángel Puyol, director del departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona; Beatriz González, de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, i Ildefonso Hernández, de la Universidad Miquel Hernández.

La consellera del Departament de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Menorca és la presidenta del consell rector de l’Escola, format pel Consell Insular, la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, el Instituto de Salud Carlos III, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, la Universitat de les Illes Balears i la Universidad Internacional Menéndez Pelayo. L’Institut Menorquí d’Estudis s’encarrega de l’organització i secretaria.

Menorca, 21 de juny de 2013


Més informació:
www.evsp.cim.es


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS