Notícies i actualitat

El Govern balear anuncia la instal·lació de 2.000 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a les Illes Balears

Data : 18/06/2013

El conseller d’Economia i Competitivitat, Joaquín García, ha anunciat avui al Consell Insular de Menorca que el Govern està enllestint un conveni de col•laboració amb l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de Energía) gràcies al qual s’instal•laran 2.000 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics al conjunt de les Illes Balears. A aquests punts de recàrrega s'hi sumaran 10 més de recàrrega ràpida.

García ha avançat que en les properes setmanes es signarà el conveni de col·laboració amb l'IDAE i que es preveu que la propera temporada turística ja estiguin operatius. La distribució dels punts de recàrrega es farà de manera proporcional a cada illa.

García ha fet aquest anunci després de la signatura d’un conveni de col•laboració amb cada un dels ajuntaments menorquins per implantar i gestionar el distintiu autonòmic de vehicle elèctric a l’illa Reserva de la Biosfera, acte que ha comptat amb l’assistència del vicepresident i conseller de Presidència, Antonio Gómez, qui també ha subscrit els acords, a més del president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo, i del conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga.

Amb aquests acords, els ajuntaments impulsaran una sèrie de mesures dins l’àmbit municipal que incentivaran la utilització del vehicle elèctric com poden ser: incentius fiscals, ORA verda, recàrrega gratuïta, habilitacions especials zona càrrega - descàrrega, etc. Aquestes mesures s’hauran d’aplicar mitjançant ordenances municipals però coordinades dins l’àmbit autonòmic. Per tot l’esmentat, es fa necessari l’ús d’un distintiu a nivell autonòmic del vehicle elèctric que permeti accedir a aquestes facilitats, el distintiu MELIB, que és el que ara implantaran els ajuntaments d’Alaior, Ciutadella, Es Castell, Ferreries, Maó, Es Migjorn Gran, Es Mercadal i Sant Lluís. Fins al dia d’avui només els ajuntaments de Palma, Calvià i Llucmajor havien signat aquests convenis, i els vehicles amb el distintiu MELIB són 81.

Cal recordar que el Consell de Govern acordà, l’abril del 2010, impulsar la implantació del cotxe elèctric dins l’àmbit de les Illes Balears i promoure un pla  per fer-ho efectiu, definint, entre d’altres aspectes la capacitat de la xarxa elèctrica, la definició dels punts de càrrega, la repercussió de les depeses de gestió dels sistema en els usuaris, el desenvolupament de mesures compensatòries, etc.

Un dels principals objectius del Govern és que la introducció del cotxe elèctric asseguri la reducció de les emissions de CO2 del sector i que l’electricitat sigui, al màxim possible, d’origen renovable. Es pretén també que aquesta introducció sigui compatible amb les polítiques de mobilitat sostenible i es minimitzin els impactes ambientals derivats de la implementació del vehicle. La implantació del vehicle elèctric requereix la col•laboració entre les diferents Administracions Públiques territorials, dins l’àmbit de les competències respectives.

Amb els convenis signats, els ajuntaments es comprometen a:

a) Reconèixer el distintiu autonòmic com a únic mitjà per identificar els vehicles elèctrics. Aquest distintiu els permetrà acollir-se als avantatges municipals que regulin els ajuntaments.

b) Informar els ciutadans del procediment per a la tramitació per aconseguir el distintiu autonòmic.

c) Habilitar a la pàgina web de l’ajuntament un enllaç a l’adreça web htpp://melib.caib.es per a la informació del tràmit del distintiu autonòmic i de la mobilitat elèctrica de les Illes Balears.

d) Col•laborar en les tasques de divulgació per a progressiva implantació del distintiu autonòmic.

Per la seva part, la Vicepresidència i Conselleria de Presidència i la Conselleria d’Economia i Competitivitat es comprometen a:

a) Implantar i posar en funcionament el tràmit pel lliurament i gestió del distintiu autonòmic del vehicle elèctric, sense que aquest tràmit suposi cap cost per cap dels ajuntaments.

b) Lliurar el distintiu autonòmic a les oficines de la UDIT prèvia presentació per part del ciutadà de la documentació següent: sol•licitud, resguard de la taxa corresponent, fotocòpia del DNI, fotocòpia del permís de circulació i de la targeta d’inspecció tècnica de vehicles (fitxa tècnica). El tràmit requerirà el pagament d’una taxa per part del ciutadà. 

c) Posar a disposició dels ajuntaments tota la informació de què disposi sobre les actuacions previstes, per tal que es puguin realitzar conjuntament de la manera més òptima i eficaç.

d) Comunicar als ajuntaments els distintius lliurats per la UDIT amb les dades i periodicitat que acordin les persones indicades a la clàusula cinquena.

e) Facilitar informació i assessorament als ajuntaments sobre normativa i aspectes pràctics d’incidència per al desenvolupament del vehicle elèctric.

f) Promocionar i realitzar  tasques de divulgació, amb col•laboració dels ajuntaments del distintiu autonòmic del vehicle elèctric i les mesures que du associades.

Maó, 18 de juny de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS