Notícies i actualitat

La vicepresidenta Susana Mora presenta la proposta de derogació parcial de la Norma Territorial Transitòria que s’ha aprovat avui matí a la Comissió Tècnica Assessora d’Urbanisme i Ordenació del Territori

Data : 07/03/2017

La vicepresidenta primera i consellera d’Ordenació Territorial i Turística, Susana Mora, i el director insular d’Ordenació Territorial, Eduard Soriano, han presentat la proposta de derogació parcial de la Norma Territorial Transitòria (NTT) que ha estat aprovada avui matí per la Comissió Tècnica Assessora d’Urbanisme i Ordenació del Territori amb el resultat d’11 vots a favor, 2 en contra i 2 abstencions.

La consellera ha subratllat que ha estat un procés obert i participatiu rere el qual la proposta d'aprovació inicial de derogació parcial de la NTT es durà al Ple del dia 20 de març. “Des de l’aprovació d’inici de la fi de vigència de la NTT la voluntat de l’equip de govern sempre ha estat obrir un procés de debat social i polític”, ha dit Mora. Durant aquest procés no solament s’han recollit al·legacions (un total de 19), sinó que “sempre s’ha mantingut un contacte amb els diferents sectors”. La NTT és una figura excepcional creada per la incapacitat d’iniciar un debat de revisió del PTI i que afecta plenament al model territorial de l’illa. “Proposam mantenir aquella part de l’articulat que entenem que no afecta el model territorial, per la qual cosa s’inclouen -segons les aportacions en el període de debat i participació que s’obrirà posteriorment a l’aprovació inicial de la fi de la vigència de la NTT- el manteniment de certs articles que no afecten el model territorial, donat que el model territorial és un debat que s’ha de mantenir durant el procés de revisió del PTI, un procés que per cert ja hem iniciat”.

Cal dir que més de la meitat de les al·legacions presentades a la fi de la vigència de la NTT s’han assumit en aquesta proposta al manco parcialment. En aquest sentit s’han vist afectats 9 articles respecte la derogació total.

Entre d’altres, les qüestions més destacades que es mantenen són les següents:

En relació al Camí d’en Kane i a l’antic Camí Reial del Nord es proposa mantenir l’article 6.8 que els inclou com a sistema viari. “D’aquesta manera manifestam la clara voluntat de l’Administració de recuperar plenament aquestes vies per a l’ús públic i donam resposta a la petició dels ajuntaments dels municipis afectats i de les diverses entitats socials”, ha dit la consellera.

Pel que fa als aparcaments en sòl rústic es manté la seva figura, ja que es considera d’interès la creació d’un nou instrument insular per a l’ordenació dels espais d’accés a les platges i a altres indrets d’interès cultural, per tal d’afavorir l’equilibri entre el sector turístic i el paisatge com a un dels millors actius econòmics de l’illa de Menorca.

En relació a les condicions generals i de posició i implantació de les edificacions es manté l’articulat ja que no desplaça el PTI, és a dir, no incideix en el model territorial. Per tant, donada la demanda del seu manteniment en les al·legacions rebudes es veu convenient preservar-ho.

Pel que fa al canvi d’ús, (cal recordar que una de les demandes del sector turístic era el seu manteniment) es donen dues casuístiques. Per una banda, aquella que permetia un canvi d’ús en sòl rústic de construccions existents amb una sèrie de condicions i aquella que permetia una ampliació d’habitatge amb edificacions annexes que formen part del conjunt tradicional de ‘ses cases’. En el primer dels dos casos, s’entèn que sí ensopega amb el model territorial, ja que pot donar peu a segregacions. En canvi, en el cas de l’ampliació de l’habitatge s’entèn que no ensopega amb aquest model perquè no hi ha perill de creació de nous habitatges en rústic i dóna sortida a la demanda del sector.

En relació als agroturismes, s’ha al·legat des de diferents sectors que les explotacions turístiques requereixen un major volum, almenys en el casat principal, per la seva viabilitat. Per tant es considera que respon a l’interès general mantenir part de l’articulat que hi fa referència per tal que es segueixi permetent una ampliació de volum al casat principal i així aconseguir un doble objectiu: que no s’ensopegui amb el model territorial de l’illa i que es doni sortida a la demanda del sector. D’aquesta manera es contribueix a un major equilibri entre els sectors econòmics de l’illa.

Pel que fa a la cartografia, els canvis que introduïa la NTT eren quasi tots correccions d’errades per donar compliment i adequar-se a la legislació vigent. Per tant, només es deroga la part que fa referència a la creació de les Àrees de Transició en zona turística que s’entén són qüestions de canvi de model.

Susana Mora ha reiterat que es tracta d’una proposta que conclou un procés marcat pel debat i la participació de diferents agents implicats en el sector, des d’ajuntaments fins particulars, passant per col·legis professionals.

Per a totes aquelles propostes que afecten el model territorial de Menorca serà en el marc del procés participatiu de la redacció de la revisió del PTI on es podrà debatre i profunditzar sobre cap a on es vol anar durant els pròxims anys.

Eduard Soriano ha explicat que, just sigui aprovada inicialment pel Ple la proposta de derogació parcial de la NTT, “s’iniciarà un període d’exposició pública de 20 dies on es podran formular les al·legacions pertinents. A més, es sol·licitaran informes a ajuntaments i al Govern de les Illes Balears, a més de donar audiència als òrgans administratius i administracions públiques pertinents”. El director insular ha informat que ja s’ha iniciat el treball amb l’equip redactor i “esperam que prest comenci el procés participatiu que s’inclou en la previsió de treball de l’equip redactor”. Un procés participatiu dins la revisió del PTI on s’han de recollir totes les propostes sobre el model territorial i turístic que ha de tenir l’illa de Menorca durant els següents anys.


Maó, 7 de març de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS