Notícies i actualitat

Menorca explica a Estònia els indicadors que proposa per mesurar el desenvolupament sostenible dels vint-i-sis membres de la Xarxa Internacional de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres

Data : 04/06/2013

La delegació de Menorca encapçalada pel conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, ha explicat avui a l'arxipèlag d'Estònia, format per les illes de Hiiumaa i Saarema, els indicadors proposats per mesurar el desenvolupament sostenible dels vint-i-sis membres de la Xarxa Internacional de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres.

El director de l'Obsam, Sergi Marí i el director insular d'aquesta conselleria, José Luis Orfila, completen aquesta comitiva que forma part de la Tercera Trobada d'aquesta Xarxa Mundial.

La reunió de feina ha començat avui dimarts davant 47 representants de les 26 reserves de biosfera, amb una introducció del representant de la Divisió de Ciències Ecològiques de la Unesco i coordinador del programa Reserves de Biosfera, Miguel Clüsener. Seguidament, ha agafat el torn de paraula el representant de l'illa coreana de Jeju, seu internacional designada, per explicar el canvi climàtic.

Menorca, designada Seu Mundial per al Desenvolupament Sostenible de la Xarxa d'Illes i Zones Costaneres Reserva de la Biosfera, participa amb un objectiu clar: donar a conèixer el treball de l'Obsam i de l'Oficina Tècnica de Menorca que coordina i treballa per a l’enfortiment i l'increment del nombre de membres a la xarxa.
Els indicadors esmentats han de servir per verificar i avaluar la situació i les tendències de cadascuna de les reserves de la biosfera de la Xarxa. Això contribuirà a implementar estratègies comunes per tal de definir polítiques adequades per al desenvolupament sostenible de les illes i les zones costaneres. Aquests indicadors són, per exemple, gestió de l'aigua, energia, residus, turisme, agricultura, territori o transport, entre altres.

L'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) és un projecte de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) al servei de la reserva de biosfera de Menorca, com a programa permanent de recollida i d'anàlisi d'informació d'àmbit local. Sergi Marí explica que un indicador és un paràmetre que ha estat seleccionat d'entre un conjunt molt més ampli d’informacions científiques o estadístiques pel fet de gaudir d'una significació i una representativitat particulars. Els indicadors condensen la informació i simplifiquen el procés d'apropament als fenòmens ambientals; és a dir, proporcionen informació útil per formar-se un criteri, la qual cosa facilita la presa de decisions.
El conseller Villalonga creu que a Menorca s'estan fent passes en la defensa del medi ambient, com ara la instal·lació de plaques solars al terrat de la seu de Maó del Consell Insular amb l'objectiu d'arribar a reduir fins al 20% la factura elèctrica, o la redacció de forma conjunta, amb el Govern balear, d'un pla d'implementació d'energies renovables.

«Volem que Menorca sigui un laboratori per desenvolupar iniciatives encaminades a reforçar la sostenibilitat, en harmonia amb el progrés econòmic», explica Villalonga, recordant que demà dia 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient.

Maó, 4 de juny de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS