Notícies i actualitat

El Consell reconeix els alumnes i professors de sis aules de l'IES Joan Ramis i Ramis que han representat les Illes Balears en el concurs europeu Classe sense fum

Data : 29/05/2013

La Conselleria de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Menorca ha retut avui homenatge als alumnes i professors de les sis aules de l'IES Joan Ramis i Ramis que han representant les Illes Balears al concurs de la UE Classe sense fum. De fet, és la primera vegada que la nostra comunitat autònoma hi participa.

D'acord amb aquest concurs, cinc aules de primer d'ESO i una més de segon d'ESO de l'IES Joan Ramis i Ramis ?alumnat i professorat? ha estat sis mesos sense fumar al llarg del curs escolar, des del 2 de novembre de 2012 fins el 30 d'abril d'enguany.

Aquest concurs, que està emmarcat dins la Xarxa Europea de Joves sense Tabac, amb la participació de dinou països europeus, està coordinat per una plataforma estatal a la qual Menorca s'ha adherit. El seu objectiu és prevenir el tabaquisme entre els joves de dotze a catorze anys. L’avaluació del programa, que es du a terme des de l’any 1997, ha demostrat la seva efectivitat per prevenir l’inici d'aquest consum.

A més d'estar mig any sense fumar, amb la coresponsabilitat de les respectives famílies, les aules participants han hagut d'elaborar un eslògan o una activitat creativa. Després, està previst que entrin a formar part d'un sorteig per part de l'organització del concurs.

Per la seva banda, la responsable del Departament de Benestar Social i Joventut, Aurora Herráiz, ha obsequiat avui les sis aules del Joan Ramis i Ramis amb una estada d'un dia al campament de Biniparratx.


Ítaca

El concurs Classe sense fum està integrat dins el projecte Ítaca, com a intervenció més. A Ítaca, prenen part 18 instituts de Mallorca i 4 de Menorca. En onze d'ells es desenvolupa aquest programa (centres intervenció) i els onze restants són els centres control, com el Joan Ramis i Ramis. A més, també hi participen 9 centres de salut de Mallorca i 1 de Menorca, el centre de Salut Dalt Sant Joan.

Un dels reptes del projecte Ítaca és treure el màxim rendiment als recursos disponibles, adaptar-los i coordinar-los. Un altre és adaptar aquest programa a la realitat de cada centre, i és aquí on surt la iniciativa Classe sense fum.

El projecte Ítaca consisteix en un estudi per avaluar l’efectivitat d’una intervenció multicomponent per disminuir la prevalença de tabaquisme en la població adolescent, implicant-hi tota la comunitat educativa (professorat, centre escolar i famílies).

El coordinador del projecte a Menorca és el Dr. Andreu Estela. El Departament de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Menorca hi col·labora a través del Servei de Promoció de la Salut. Segons les dades aportades pel doctor Estela, el 24% de la població major de quinze anys fuma cada dia segons l’Enquesta Nacional de Salut de 2012, i al final de quart d’ESO ja arriben al 20% els que fumen de forma regular.

La consellera Herráiz ha assegurat avui, citant les paraules del doctor Estela, que «fumar o no és una decisió personal, però s'ha de prendre lliurement; és a dir, coneixent els pros i contres. Afrontar les pressions per fumar us ajudarà a desenvolupar les vostres habilitats socials».

Maó, 29 de maig de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS