Notícies i actualitat

Un dels majors experts internacionals en geoparcs pronunciarà una conferència sobre aquest tema a Maó

Data : 29/05/2013

El geòleg i membre del Global Geopark Network Bureau (Agència de la Xarxa Global de Geoparcs) Guy Martini pronunciarà demà dijous, dia 30 de maig, a partir de les 20 hores, a la sala de plens de l’Ajuntament de Maó, una conferència amb el títol “La Xarxa Europea de Geoparcs”, iniciativa organitzada per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera de la Conselleria d’Economia, Medi Ambient i Caça del Consell Insular de Menorca en col·laboració amb l’Ajuntament de Maó. Presentaran l'acte el conseller d’Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, i l’alcaldessa de Maó, Àgueda Reynés

La conferència s’emmarca en els actes explicatius del projecte Geoparc, iniciativa a la qual es vol sumar Menorca per formar part de la Xarxa de Geoparcs com a entitat que promou el desenvolupament territorial sostenible basat en tres grans eixos: l'educació ambiental (món cientificoeducatiu), el turisme responsable (geoturisme) i la promoció d'iniciatives econòmiques amb valors afegits de la cultura local, com ara productes agrícoles, artesania, etc.

Guy Martini, amb una gran experiència en antropologia, en arts i en gestió cultural, és un dels principals actors del procés internacional que, entre els anys 1980 i 1991, ha atorgat un valor patrimonial als enclavaments geològics.

Secretari general del Primer Simposi Internacional del Patrimoni Geològic celebrat l'any 1991 sota l'auspici de la UNESCO, és un dels creadors de la famosa Declaració Internacional dels Drets de la Memòria de la Terra, que ha establert la definició de patrimoni geològic.

Fundador principal del concepte de geoparc i del seu desenvolupament, Guy Martini és membre del Global Geopark Network Bureau (Agència de la Xarxa Global de Geoparcs), membre del Grup Consultor de la Xarxa Europea de Geoparcs, expert de la Divisió de Ciències Ecològiques i de la Terra de la UNESCO en l'àmbit dels geoparcs, i coordinador del Grup de Geoparcs i Patrimoni Immaterial.

Guy Martini ha dut a terme nombroses campanyes de suport i avaluació de geoparcs per tot el món i ha contribuït activament a les diferents declaracions internacionals que han anat estructurant les polítiques regionals de la Xarxa Global de Geoparcs (Amèrica, Àfrica, Àsia).

Assessor principal del Fangshan Geopark a la Xina, consultor internacional de geoparcs i de desenvolupament sostenible cultural i territorial, Guy Martini és també director a temps parcial del Geoparc Reserva Geològica d'Haute Provence (França) i coordinador GID.

Ha desenvolupat nous conceptes per als geoparcs, entre ells el concepte de passat present futur (PPFc segons la sigla en anglès), publicat el 2013 a la revista Chinese Academy of Geosciences.

Cal recordar que al món hi ha 90 geoparcs distribuïts en 27 països. A Europa, n'hi ha 52 repartits en 18 països. I a Espanya, actualment n'hi ha vuit, i dos més —a El Hierro i a la Comarca de la Molina y Alto Tajo a Guadalajara— en procés d'avaluació. El fet que Menorca concentri més de 400 milions d'anys d'història geològica en una superfície de menys de 700 quilòmetres quadrats, i l'experiència que té amb vint anys de reserva de biosfera, fan que l'illa tengui moltes possibilitats d'optar a aquest important reconeixement internacional, també auspiciat i tutelat per la UNESCO.

Maó, 29 de maig de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS