Notícies i actualitat

El departament de Serveis Generals organitza una Jornada de Contractació Pública Socialment Responsable i Mediambientalment Sostenible

Data : 28/02/2017

La consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, ha presentat avui la Jornada de Contractació Pública Socialment Responsable i Mediambientalment Sostenible que tindrà lloc el proper dia 3 de març al Consell Insular de Menorca.

La jornada tindrà lloc des de les 9 fins a les 15 hores. Els tres ponents convidats són Santiago Lesmes, llicenciat en Dret i consultor especialitzat en clàusules socials i transparència (de la consultoria De Par en Par); Leire Álvarez de Eulate, psicòloga i responsable del projecte REAS Euskadi; i Iolanda Fresnillo, sociòloga, consultora de polítiques comunitàries, i membre de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute de Barcelona i de la Cooperativa Ekona.

Gómez ha subratllat el vessant pedagògic que encara resta per fer en la matèria, tant pel que fa a l’Administració com a les empreses o persones que liciten amb la mateixa Administració. “Necessitam un canvi de xip i aquestes jornades són una primera passa”, ha manifestat.

La consellera ha reconegut la tasca de l’Ajuntament de Barcelona com a capdavanter no solament en la redacció i aprovació de clàusules, sinó també en la constitució d’una mesa de seguiment i la publicació de guies de contractació.

La jornada clourà amb una reflexió compartida entre tots els assistents que serà dinamitzada per la sociòloga Iolanda Fresnillo. “La finalitat és intentar consensuar un model de mesa de seguiment de la contractació del Consell Insular de Menorca tal com s’està fent a altres administracions”, ha dit la consellera. Gómez ha avançat que totes les conclusions extretes seran el punt de partida per iniciar la reglamentació que permeti constituir una mesa de seguiment i fins i tot publicar una guia.

Pel que fa a les Instruccions per a la contractació socialment responsable i sostenible del Consell Insular de Menorca, la consellera ha destacat que es consideren criteris d’adjudicació de caràcter social, entre d’altres, la creació d’ocupació per a persones amb dificultats d’accés al mercat laboral: es valorarà fins a un 10 % sobre el total del barem el fet que els licitadors es comprometin a tenir, en la plantilla que executarà el contracte, almenys un 20 % de persones amb especials dificultats d’accés al mercat laboral, o en situació o risc d’exclusió social.

Els criteris de caràcter social i mediambiental passen a tenir entre un 10 % i el 20 % del total del barem dels contractes que surten a licitació.

La contractació pública representa entre un 18 i un 20 % del PIB, ha recordat la consellera. D’aquesta manera, ha expressat, “volem treballar de manera transversal a través de la contractació pública per arribar a complir els objectius polítics que s’ha marcat l’actual equip de govern”.

També en l’àmbit dels criteris de caràcter social, la responsable de Serveis Generals de la institució insular ha destacat la subcontractació amb centres especials d’ocupació, empreses d’inserció i programes d’ocupació protegida; la igualtat d’oportunitats entre dones i homes; així com la qualitat social i de desenvolupament local de la proposta.

Es consideren criteris d’adjudicació de caràcter ambiental, entre d’altres, la minimització del consum de recursos naturals com a matèries primeres, combustibles i aigua; la mínima generació de residus perillosos i no perillosos, així com la seva reutilització o reciclabilitat; o l’eficiència energètica i utilització de fonts d’energia renovables.

Podeu consultar les Instruccions per a la contractació socialment responsable i sostenible del Consell Insular de Menorca en el document adjunt.

Maó, 28 de febrer de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS