Notícies i actualitat

Menorca farà a Estònia una proposta d'indicadors per mesurar el desenvolupament sostenible de la resta d'integrants de la Xarxa Mundial de Biosfera Illes i Zones Costaneres

Data : 24/05/2013

La tercera trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres se celebrarà a les illes de Hiiumaa i Saarema, al arxipèlag de Estònia, entre els dies 4 i 7 de Juny, segons es va acordar en l'última trobada celebrada a l'illa de Jeju. Així ho ha explicat avui el president del Consell Insular, Santiago Tadeo, el conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, i el representant de l'Obsam David Carreras.

La delegació de Menorca que viatgi a Estònia estarà formada pel Conseller Villalonga, el seu director Insular Jose Luis Orfila Hernandez i el director de l'OBSAM, Sergi Marí.

Menorca, designada Seu Mundial per al Desenvolupament Sostenible de la Xarxa d'Illes i Zones Costaneres Reserva de la Biosfera, participarà amb un objectiu clar: donar a conèixer el treball de l'OBSAM i de l'Oficina Tècnica de Menorca que coordina i treballa per a l’enfortiment i increment del nombre de membres a la xarxa.

A les jornades de treball previstes es donarà a conèixer el model d'indicadors de mesurament del desenvolupament sostenible amb els que treballa l'OBSAM i s'establiran els acords i les bases perquè sigui l'OBSAM, en coordinació amb la Unesco i conjuntament amb les Reserves de Biosfera Illes i Zones costaneres, qui desenvolupi els indicadors de sostenibilitat per a la Xarxa.

Els esmentats indicadors han de servir per verificar i avaluar la situació i les tendències de cadascuna de les Reserves de la Biosfera de la Xarxa. Això contribuirà a la implementació d'estratègies comunes per a la definició de polítiques adequades per al desenvolupament sostenible de les illes i zones costaneres. Estem rallant d'indicadors com per exemple la gestió de l'aigua, energia, residus, turisme, agricultura, territori o transport, entre d'altres.

El president Tadeo té molt clar que l'aposta diferenciadora de Menorca respecte la resta de competidors “és la defensa i posada en valor del nostre patrimoni mediambiental”. “Defensar els valors paisagístics de Menorca en equilibri amb el desenvolupament econòmic és el nostre objectiu transversal com a equip de govern insular”, remarca Tadeo.

"Volem que Menorca sigui un laboratori per desenvolupar iniciatives encaminades a reforçar la sostenibilitat, en harmonia amb el progrés econòmic" explica el conseller d'Economia Medi Ambient i Caça Fernando Villalonga.

Un altre dels objectius conjunts de Menorca i Jeju és l'increment de noves incorporacions a la xarxa de nous socis. A l'actualitat comptam amb 26 illes i zones costaneres, i a escala mundial hi ha més de 130 illes Reserva de la Biosfera.

Paral·lelament es mantindrà una reunió de coordinació entre Jeju - Menorca, Unesco i Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per tractar els temes de coordinació entre de les dues secretàries tècniques, com poden ser l'obertura i el funcionament dels llocs web de la xarxa d'illes, els plans de treball de les seus, el pla de finançament 2014 - 2015, i el pla d'objectius de la Xarxa pels propers anys.

L´Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) és un projecte de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) al servei de la Reserva de Biosfera de Menorca. Ve a ser un programa permanent de recollida i d'anàlisi d'informació d'àmbit local, i vol ser també un element de contribució a l'observació del canvi global. Funciona com una oficina tècnica basada en la col·laboració d’una xarxa d'entitats i persones interessades en proporcionar dades i obtenir indicadors fiables i realistes sobre els diversos temes que formen part de la preocupació social a favor de la sostenibilitat, és a dir, fer possible el benestar humà sense malmetre els capitals natural, social i cultural.

El concepte d'indicador
El Director de l´Obsam, Sergi Marí, explica que un indicador és un paràmetre que ha estat seleccionat d'entre un conjunt molt més ampli d’informacions científiques o estadístiques pel fet de gaudir d'una significació i representativitat particulars. Els indicadors condensen la informació i simplifiquen el procés d'apropament als fenòmens ambientals, és a dir, proporcionen informació útil per a formar-se un criteri.

Els indicadors de l’OBSAM es refereixen a problemes ambientals socialment rellevants i han de comunicar i orientar la interpretació d'una dada de tal manera que puguin ser útils per als processos de presa de decisions. També volen constituir una bona base de consulta, completa i assequible per a un públic ampli i no necessàriament expert.

El Sistema d'Indicadors de la Sostenibilitat de Menorca
És un sistema d’indicadors de caràcter divulgatiu, pensat especialment per fer arribar a un sector més ampli de la població tota una sèrie d'informacions i dades ambientals que maneja l'OBSAM. A partir d'aquest coneixement es cerca provocar la reflexió de la societat i implicar-la en la presa de decisions i en el desenvolupament sostenible de l'illa.

En aquest sentit, David Carreras ha explicat avui que per una banda s'establiran dues tipus de tasca: una més científica i tècnica i una altra més de divulgació social de la importància de poder comptar amb indicadors fiables que mesurin la tendència.

Maó, a 24 de maig del 2013


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS