Notícies i actualitat

Menorca registra 16 positius del bacteri de la Xylella fastidiosa que principalment es troben repartits a les zones de Maó i Ciutadella

Data : 16/02/2017

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, i el director insular de Medi Rural i Marí, Miquel Truyol, han informat avui sobre la situació de la Xylella fastidiosa a Menorca. El passat dia 2 de febrer tècnics del Govern de les Illes Balears, juntament amb tècnics del Consell Insular de Menorca, van efectuar un mostreig de diferents espècies arbòries i arbustives per tal de conèixer de primera mà l’afectació de la Xylella fastidiosa a l’illa, ja que fins aleshores només es treballava amb la hipòtesi d’indicis simptomàtics però sense tenir cap certesa de la seva presència a Menorca.

Ahir, 15 de febrer, el laboratori de sanitat vegetal del Govern balear va comunicar al Departament de Medi Ambient la confirmació de 16 positius del bacteri. Encara restà però confirmar de quina subespècie es tracta. El mostreig es va dur a terme a tota l’illa de Menorca. D’un total de 25 mostres preses, 16 han resultat positives (14 ullastres i 2 oliveres) i es troben repartides sobretot a les zones de Maó i Ciutadella. Cal dir que els positius no s’han trobat en la resta d’espècies mostrejades com van ser aladerns, bruc, Polygalas o garrovers. S’ha de dir també que per l’estat vegetatiu de moltes espècies durant el mes de febrer no es van poder realitzar mostres d’algunes espècies com serien alguns arbrers fruiters. D’aquesta manera, està previst que a la primavera s’ampliï el mostreig a diverses espècies de fruiters, un sector que en els últims anys ha vist com han decaigut alguns exemplars, com per exemple les figueres.

El conseller Javier Ares ha destacat que a partir d’ara el principal objectiu és l’elaboració d’un Pla d’Acció per combatre l’organisme nociu. Demà divendres un equip de tècnics del Govern balear es reunirà a Madrid amb un grup d’experts del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient per tractar específicament el tema de la Xylella fastidiosa. D’altra banda, el proper dimecres es reunirà a Palma el grup de Direcció i Coordinació de les activitats que s’estableixin a l’esmentat Pla d’Acció, un grup format per representants dels diferents consells insulars, Govern balear i Universitat de les Illes Balears. Finalment, el divendres 24 de febrer el Consell Insular de Menorca convocarà al sector agrícola per explicar-los de primera mà la situació i les accions preventives a tenir en compte.

Ares ha afirmat que a dia d’avui “encara no tenim la confirmació de quina subespècie es tracta”. Tots els esforços s’encaminen ara a la col·laboració conjunta entre les diferents administracions. Per la seva banda, Miquel Truyol ha assenyalat que “la presència del patogen no implica necessàriament la malaltia”. En aquest sentit, el director insular ha dit que “si com pressuposam ja fa temps que el bacteri és a l’illa, aquest és un indicador clau que permet afirmar que no afecta totes les espècies ni a tots els individus per igual, doncs cal recordar que a Menorca hi ha una diversitat genètica d’ullastres molt important que podrien indicar que algunes varietats responguin de manera diferent que d’altres”. “Algunes de les mostres preses que han resultat positives són exemplars que fa dos anys mostraven un decaïment important, en el seu moment atribuïble a la sequera, però que en aquests moments tenen un aspecte simptomàtic millor, pel que de moment no podem afirmar encara com pot afectar la presència del bacteri en l’àmbit forestal”, ha afegit Truyol.

El Consell Insular de Menorca ja ha iniciat la comunicació oficial a les propietats on es pugui donar l’existència del bacteri per tal de requerir l’actuació de l’Administració per dur a terme l’eliminació de l’arbre afectat segons el protocol de contenció aplicat. Sa Granja, del Consell Insular de Menorca, és un dels punts afectats.

El Departament de Medi Ambient anirà donant informació al sector i a la població en general a mesura que es vagin sabent noves dades. “És vital treballar en una guia de bones pràctiques destinada principalment al sector agrícola per tal de prevenir i minimitzar els riscos de contagi”, ha destacat el director insular de Medi Rural i Marí. En aquest sentit, Javier Ares ha subratllat el consens polític existent entre les administracions i el sector a l’hora de treballar de manera conjunta en la contenció del bacteri. Aquest protocol de contenció passa actualment per eliminar l’arbre afectat independentment que estigui o no malalt. Així doncs, cal subratllar que a les Illes es treballa en el protocol de contenció i no en el d’eradicació. El motiu principal és la consideració que la plaga es troba ampliament estesa a les Balears, per la facilitat de controlar les fronteres a un territori insular i pels danys que produiria al sector primari l’aplicació del protocol d’eradicació sense tenir tampoc garanties d’èxit. L’Administració ajudarà a les propietats a eliminar els arbrers afectats, tal com marca el protocol.

A més s’ha dut a terme la distribució de cartells informatius amb un llistat de 300 espècies de tot Balears, de les quals una seixantena corresponen a espècies autòctones de Menorca on està demostrat que el bacteri hi pot conviure.

Actualment està prohibida la sortida de material vegetal viu de les Illes Balears a la Península; i en concret també d’Eivissa cap a Mallorca i Menorca, ja que és precisament a Eivissa on s’ha registrat l’espècie més virulenta, la pauca.

Pel que fa a l’àmbit de la salut pública, cal recordar que en el cas dels fruiters la Xylella fastidiosa només afecta la part vegetativa de les plantes (branques i fulles) per on es mou la sàvia. Així no és nociu per a les persones, només afecta la planta. El consum dels cultius o fruits no comporten cap tipus de risc per a les persones.

La llista d’espècies sensibles a la Xylella fastidiosa es pot consultar al web http://sanitatvegetal.caib.es/

Adjuntam document informatiu del Govern de les Illes Balears amb preguntes i respostes sobre la Xylella fastidiosa.


Maó, 16 de febrer de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS