Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca inaugura divendres 17 de maig l'Exposició Desenterrant el passat. Les excavacions arqueològiques a Cornia Nou al Museu de Menorca

Data : 15/05/2013

Divendres dia 17 de maig, a les 19,30 hores, la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca, Maruja Baíllo, inaugurarà en el Museu de Menorca l'exposició Desenterrant el passat. Les excavacions arqueològiques a Cornia Nou

Aquesta exposició coincideix amb el Dia internacional dels Museus, i el Museu de Menorca ho celebrarà amb una setmana de portes obertes, des de dissabte 18 de maig fins divendres 24 de maig. L'exposició que s'inaugurarà presenta els resultats de les campanyes d’excavació i restauració que, des del 2007, es porten a terme a Cornia Nou (terme municipal de Maó), per part d’un equip d’arqueòlegs recolzats pel Museu de Menorca i l’Associació d’Amics del Museu de Menorca.

Les feines d’investigació arqueològica a Cornia Nou han rebut el suport econòmic del Consell Insular de Menorca, el Govern de les Illes Balears i l’Institut Menorquí d’Estudis. Aquest projecte tampoc no s’hauria pogut dur a terme sense la col·laboració de la família Osuna Sard, propietaria dels terrenys on s’ubica el jaciment.

Cornia Nou va estar habitat ja en època pretalaiòtica, però les restes conservades més destacables i que han aportat més informació són dos talaiots, un d’ells de grans dimensions. El final del món talaiòtic no va implicar l’abandonament del poblat, que va continuar ocupat en època romana i durant el període islàmic.

S’han excavat dues zones: el talaiot est i un edifici adossat al talaiot oest.

L’excavació al talaiot est va permetre conèixer l’estructura interna de l’edifici, amb un passadís que el travessa de banda a banda. El talaiot sembla constituir una entrada fortificada a un recinte emmurallat. No es va poder determinar el moment de construcció del talaiot, però a aquesta zona s’hi van documentar reocupacions d’època talaiòtica final, època romana i època medieval islàmica.

L’edifici adossat al sud del talaiot oest és molt interessant per la seva monumentalitat i el seu excepcional estat de conservació. Al seu interior s’hi van poder documentar nivells que es poden situar, a partir de les datacions radiocarbòniques, a finals del segon mil·lenni abans de la nostra era. Els materials que s’hi van trobar (grans quantitats de molins manuals, percussors, punxons, recipients de ceràmica, restes d’animals domèstics) fan pensar que podria tractar-se d’un centre d’emmagatzematge i producció d’aliments i altres productes. Aquest edifici es va abandonar cap a l’any 500 aC.

A l’exposició s’hi podran veure alguns dels materials recuperats durant l’excavació; però també s’hi exposaran, a partir de textos i imatges, els nous coneixements sobre el nostre passat generats per les tasques d’investigació que s’han desenvolupat al voltant d’aquest jaciment.

“Aquesta exposició ens apropa un poc més al coneixement de la Cultura Talaiòtica, i de com vivien aquests primers pobladors de l'illa. El fet que el Consell Insular, juntament amb la resta d'administracions i institucions, estigui treballant perquè en un futur no molt llunyà la Cultura Talaiòtica de Menorca sigui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO, li dóna a aquesta exposició un valor afegit, i ens esperona perquè continuem tots units treballant per aconseguir aquest important reconeixement mundial”, comenta la consellera Maruja Baíllo

Maó, 15 de maig de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS