Notícies i actualitat

El Consell Insular s'ha acollit a convocatòries del SOIB, per presentar iniciatives de formació i orientació laborals, per valor de 402.250 euros i que poden beneficiar un total de 635 persones procedents de col·lectius vulnerables

Data : 15/05/2013L'equip de govern del Consell Insular de Menorca s'ha acollit a les convocatòries que enguany ofereix el SOIB, per poder confeccionar diferents iniciatives en matèria de formació i orientació laborals, per un valor de 402.250 euros i que poden beneficiar un total de 635 persones procedents de col·lectius vulnerables i amb risc d'exclusió social. Així ho han explicat avui la consellera de Serveis Generals, Treball i Innovació, Pilar Pons, i el director insular d'aquesta àrea, Adolfo Vilafranca.

Concretament s'han dissenyat tres línies d'actuació: processos d'inserció per a l'ocupació de col·lectius vulnerables, formació d'aquests grups i un servei orientat cap a l'acompanyament a l'ocupació per a persones beneficiàries de renda mínima d'inserció.

«La principal preocupació d'aquest equip de govern és la creació de llocs de feina, com a millor política social, i en aquest sentit treballen de forma transversal tots els departaments del CIM», ha explicat avui la consellera Pilar Pons.

Tot i que les competències en matèria de treball i formació corresponen al Govern balear, «el Consell Insular de Menorca és plenament conscient que les necessitats actuals i la complicada situació economicosocial que vivim fan necessari un important compromís envers els col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social», afegeix la titular d'aquest departament, que remarca que «per això, des del Consell Insular de Menorca, treballam per portar a terme polítiques actives que fomentin l'ocupació».

Per a aquest any 2013 el Govern balear ha obert convocatòries per dur a terme diferents projectes que donin oportunitats d'inserció laboral, especialment entre els col·lectius més vulnerables. Aquests processos d'inserció per a l'ocupació de col·lectius vulnerables tenen com a objectiu atendre i donar resposta als col·lectius que presenten especials dificultats d'inserció sociolaboral, per tal d'ajudar-los a situar-se en igualtats d'oportunitats enfront del mercat laboral. En aquest sentit s'adreça la tasca d'orientació laboral i de tutorització per a nous emprenedors de col·lectius vulnerables que executara el CIM.

Les funcions d'orientació se centraran en el desenvolupament de processos d'ajuda individual, personalitzat i integral, en què la persona, mitjançant l'acompanyament, construirà un projecte professional que integri les seves necessitats personals i socials, amb l'objectiu final d'incorporar-se al mercat de treball ordinari de manera estable i de qualitat.

Així, les funcions principals de l'orientador són el diagnòstic i el disseny de l'itinerari individual d'inserció, i l'acompanyament i el suport a l'usuari en el desenvolupament d'aquest itinerari. El servei s'oferirà al centre polivalent de Sa Platja Gran de Ciutadella, a l'Ajuntament d'Alaior i a la seu del Consell a Maó, i a més comptarà amb una altra persona com a tutoritzador/a, ajudada per un auxiliar d'administratiu.

«Consideram l'orientació laboral com un dels pilars de la millora de l'ocupació, entesa com un conjunt d'accions orientades al suport de la inserció laboral. Donada la situació econòmica actual, l'orientació és una eina important per tal d'acompanyar les persones desocupades, especialment aquelles que presenten majors dificultats en el procés d'inserció laboral», explica el director insular Adolfo Vilafranca, que assegura que arran del Taller d'Ocupació de Jardineria, recentment finalitzat, hi ha constància que alguns alumnes estan intentant posar en marxa una iniciativa empresarial. «Açò demostra que l'autoocupació és una bona opció per trobar feina», conclou Vilafranca.
La novetat que s'ha inclòs dins aquest projecte  és el servei de tutorització per a nous emprenedors de col·lectius vulnerables, amb una persona destinada a aquesta funció a les dependències del Consell Insular a Maó.

Entre les accions que desenvoluparan aquestes persones es troben la realització d'una entrevista individual inicial i un diagnòstic; accions d'informació: oferta formativa, i recursos i informació laboral (mercat de treball, contractes...); tallers o accions grupals: accions de treball d'aspectes personals (hàbits bàsics per aconseguir i mantenir una ocupació, habilitats socials i de comunicació i de recerca de feina, taller d'entrevista i d'entrenament en tècniques de recerca de feina...); atenció personalitzada per tal d'aconseguir una anàlisi de l'oferta formativa i de les necessitats de l'usuari; elaboració de processos de seguiment durant la durada de las accions formatives; prospecció del mercat de treball, i seguiment de l'usuari en el lloc de feina per tal d'assessorar-lo i que l'adaptació al lloc de feina sigui òptim.

«L'orientació no consisteix només a cercar feina a l'usuari, sinó a dotar la persona d'estratègies i de les pautes necessàries per tal que amb el temps esdevengui al més autònoma possible. No es tracta de generar dependència envers l'orientador, sinó de capacitar-la en les habilitats necessàries i de treballar el seu potencial. La feina l'ha de cercar la persona, amb l'acompanyament i l'assessorament de l'orientador», explica Pilar Pons.

Aquest projecté té un import de 204.000 euros, amb 470 usuaris prevists. El seu inici serà immediat i finalitzarà el 31/12/2013.

La segona línia, formació per a col·lectius vulnerables, té com a objectiu treballar en diferents projectes formatius que donin resposta als demandants de formació i els dotin d'un certificat de professionalitat inclòs en el fitxer d'especialitats formatives del servei públic d'ocupació estatal a fi de tenir més opcions a l'hora de cercar una feina. «Una dada molt important, aquesta darrera», ha puntualitzat el director insular.
El Departament de Formació del Consell de Menorca ja té experiència en aquest àmbit, i ja s'han portat a terme diferents accions similars. En aquest sentit, per fer la feina de selecció de cursos es tenen en compte diferents aspectes: experiència d'altres anys, demanda dels usuaris, possibilitats d'ocupació de les persones que reben la formació, optimització dels recursos, entre altres.

Les accions formatives d'aquesta convocatòria s’han d’adreçar al col·lectiu de persones en risc d’exclusió social amb necessitats formatives especials i amb dificultats d’inserció laboral. Han de ser prioritàriament treballadors desocupats, i provinents dels serveis d’orientació del SOIB o del CIM, o bé que participin en programes d'inserció per a l'ocupació de col·lectius vulnerables.

Accions formatives:

2.1 Neteja de superfícies i mobiliari en edificis i locals
Total d'hores de l'acció formativa: 230 h (150 h lectives + 80 h de pràctiques professionals no laborals en empreses).
Pressupost 12.000 €
Inici lectiu estimat: octubre de 2013
Final lectiu: febrer de 2014
Lloc: Maó – Consell Insular de Menorca
Inici de les pràctiques: 22/11/2013
Final de les pràctiques: 20/12/2013
Alumnes: 15

2.2 Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions
Total d'hores de l'acció formativa: 450 h (370 h lectives + 80 h. de pràctiques professionals no laborals en empreses).
Pressupost: 30.750 €
Inici lectiu estimat: setembre de 2013
Final lectiu: febrer de 2014
Lloc: Ciutadella – Sa Roqueta
Inici de les pràctiques: 20/01/2014
Final de les pràctiques: 14/02/2014
Alumnes: 15

2.3 Activitats administratives de recepció i relació amb el client
Total d'hores de l'acció formativa: 800 h (680 h lectives + 120 h de pràctiques professionals no laborals en empreses).
Pressupost: 55.500 €
Inici lectiu estimat: maig / juny de 2013
Final lectiu: febrer de 2014
Lloc: Maó – Consell Insular de Menorca
Inici de les pràctiques: 28/01/2014
Final de les pràctiques: 28/02/2014
Alumnes: 15

En el cas que s'hagin ocupat totes les places, es confeccionarà una llista d'espera per als cursos de més demanda.
Pressupost total: 98.250 € Total beneficiaris: 45 persones

I la tercera línia, el servei orientat cap a processos d'acompanyament a l'ocupació per a persones beneficiàries de la renda mínima d'inserció (RMI), té per objectiu treballar cap a l’orientació en els processos d’elaboració d’itineraris d’inserció personalitzats i adaptats a les característiques pròpies de cada col·lectiu, tot detectant les seves necessitats i posant al seu abast els recursos laborals i formatius existents adients, de tal manera que els situï en millors condicions enfront del mercat laboral.

Els possibles receptors d'aquest programa són el col·lectiu de persones que es troben en situacions d'exclusió social i vulnerabilitat, prioritàriament els beneficiaris de la prestació de l'RMI i les persones amb aquest perfil però que no poder accedir a aquesta prestació per diverses qüestions, com ara dones en situacions amb especials dificultats d'inserció, joves d'entre setze i trenta anys, persones provinents de centres penitenciaris, menors institucionalitzats, immigrants, etc.

Aquest projecte l'executarà, mitjançant conveni amb el CIM, l'entitat Càritas, que es dedica des de fa anys a la inserció laboral dels diferents col·lectius en risc d'exclusió oferint accions i mesures de formació ocupacional, orientació, suport, recerca activa de feina i millora de l'ocupabilitat.
Pressupost global: 100.000 €
(SOIB 75.000 € – CIM 25.00 0€)
Data d'inici: 01/01/2013
Data d'acabament: 31/12/13 (1 any)
Previsió d'usuaris: 120

Maó, 15 de maig de 2013


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS