Notícies i actualitat

El Jardí Botànic de Madrid del CSIC aconsegueix realitzar la recol•lecció de flora més important a Menorca des de fa mig segle

Data : 11/05/2013

Èxit de la recol•lecció de plantes de Menorca que va realitzar la setmana passada el Jardí Botànic de Madrid del Consell Superior d'Investigacions Científiques la setmana passada: s'ha aconseguit la recopilació de dades més imporant del darrer mig segle.

Concretament, van visitar 15 localitats i van recol•lectar 600 taxons o castes diferents de plantes. En total van enregistrar 2.000 noms de camp amb els que van poder elaborar 4.000 exemplars d'herbari.

Així ho assegura el tècnic de la conselleria d'Economia, Medi Ambient i Caça del Consell Insular de Menorca, Pere Fraga, després d'acompanyar i fer de guia als membres del Jardí Botànic de Madrid i d'altres centres d'investigació de l'estat a la seva estada a Menorca la setmana passada amb l'objectiu d'ampliar la informació existent sobre la flora insular.

I és que des de començaments dels anys 80 s'està desenvolupant el projecte Flora iberica (www.floraiberica.es), impulsat des del Real Jardí Botànic de Madrid del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), amb l’objectiu de compilar la flora completa d'aquest territori en una obra enciclopèdica de 21 volums. Actualment s'han publicat 17 volums i altres tres es troben ja en procés de revisió dels manuscrits. Flora iberica està considerada com la iniciativa més important del món sobre flora vascular dels darrer anys.

Dins l'àmbit geogràfic europeu i especialment dins la regió mediterrània el territori de la flora ibèrica (península ibèrica i les Illes Balears) destaca per ser el que té una major riquesa d'espècies que se situa al voltant d'unes 7.500. Tanmateix aquesta quantitat és encara molt aproximada ja que contínuament es descriuen noves espècies per a la ciència i també es fan revisions que fan moure a l'alça o a la baixa el catàleg de la flora. A la vegada no es disposa de cap obra completa sobre la flora del territori ibèric.

“Gràcies a que la primavera ha estat bona pel que fa a pluges i temperatures s'han pogut observar algunes plantes en floració abundant que no sempre es poden veure així i també s'han fet algunes observacions crítiques sobre plantes de l'Illa, la taxonomia de les quals encara genera dubtes”, explica Pere Fraga.

Precisament, aclarir la importància d'algunes plantes de Menorca com a representants singulars dins l'àmbit de la flora ibèrica era un altre dels objectius d'aquesta expedició, la qual cosa sembla que s'ha aconseguit.

Menorca és un dels territoris més importants en aquest àmbit pel seu caràcter insular, per l'elevada riquesa florística (unes 1.300 espècies), per la presència d'una important flora endèmica exclusiva de l'illa i per trobar-se a l'extrem més oriental del territori ibèric que afavoreix la presència de plantes úniques en tot el territori ibèric.
Per tot açò el projecte Flora iberica ha dedicat enguany la seva expedició anual a visitar l'Illa amb l'objectiu de recol•lectar material vegetal per ser dipositat en els herbaris de diferents universitats d'Espanya i Portugal que actuen com a centres d'investigació d'aquest projecte.

Per la seva part, el conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, ha valorat de forma molt positiva la visita dels representants del Jardí Botànic de Madrid del CSIC i de la resta de l'Estat, ja que servirà per donar a conèixer la feina que s'està fent a l'illa per a la conservació de la biodiversitat i a la vegada fer un intercanvi d'experiències i coneixements molt enriquidor.

Maó, 11 de maig de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS