Notícies i actualitat

El Consell de Menorca demana la priorització dels projectes municipals en el proper repartiment de l’Impost del Turisme Sostenible

Data : 25/01/2017

La Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible (CITS) ha aprovat avui un llistat de 46 projectes per ser finançats amb els fons recaptats amb l’Impost del Turisme Sostenible l'any 2016. La decisió s’elevarà al proper Consell de Govern, en el qual haurà de ser ratificada.

Dels 46 projectes de la proposta, n’hi ha 33 que corresponen a l’objectiu prioritari de la llei: «La protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí». Els projectes mediambientals sumen un total de 23,8 milions d’euros, un 79,4% de l’import del Fons corresponent a 2016 (30 milions). La totalitat dels projectes garanteixen que la gran majoria dels ciutadans el puguin beneficiar de les primeres inversions aprovades.

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Maite Salord, ha manifestat durant el plenari que es prioritzin els projectes municipals en el proper repartiment de l’Impost de Turisme Sostenible. Salord ha lamentat que cap projecte presentat pels ajuntaments s'hagin vist beneficiats en el primer repartiment de l’ITS, per la qual cosa -ha dit- “en la propera convocatòria limitarem els projectes de la institució insular per afavorir els municipals". Un objectiu que es treballarà de manera conjunta amb els alcaldes i alcaldesses en el marc de la Comissió de Presidents de Corporacions Locals de Menorca.

La presidenta ha admès que "es pot millorar el procediment" i que "era molt difícil donar resposta a les expectatives sense crear greuges comparatius". Malgrat això, ha destacat que "la resposta ha estat molt positiva”, si bé i que posa en evidència la falta d'un finançament adequat per a aquesta comunitat". En aquest sentit, Salord ha insistit que el finançament estatal de Balears "no és suficient". "Hi ha projectes l'execució dels quals és molt urgent i, per tant, hem de continuar traslladant al Govern central la necessitat de comptar amb un finançament adequat"

Per la seva banda, el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, han volgut recordar que en només 15 mesos, el Govern ha passat per tot un procés administratiu, legislatiu, reglamentari, tributari i de gestió que, en col·laboració de tots els implicats, no ha presentat cap tipus de problema. També han subratllat que el fons per l'Impuls al Turisme Sostenible es dotarà cada any, i que serà possible finançar projectes d’acord amb la Llei i amb les línies bàsiques de cada Pla Anual.

Gràcies a la feina del Govern i la solidaritat dels visitants de les Illes, la comunitat autònoma ha pogut recaptar 30 milions d’euros per a començar a posar solució a problemes endèmics de Balears. Així, el gruix d’aquests projectes (15 propostes que sumen 14,6 milions d’euros, un 48,8% del total) estan destinats a “la millora de les infraestructures hídriques i del cicle de l’aigua”, objectiu prioritari definit al Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible per a 2016.

L’esmentat Pla Anual apunta la necessitat d’una gestió adequada dels recursos hídrics al llarg termini, pel gran valor mediambiental de l’aigua. Recorda que la creixent pressió demogràfica i turística ha empitjorat les infraestructures hídriques al llarg dels darrers anys. Davant aquesta situació, el Govern considera prioritari potenciar projectes relacionats amb la prolongació de xarxes de subministrament d’aigua a municipis on ara no hi arriba, la millora dels processos de depuració i de tractament dels residus derivats, la reutilització d’aigües residuals, la interconnexió de les diferents fonts, el control de les fuites, etc.

El 20,6% restant del Fons d’Impuls del Turisme Sostenible (6,2 milions d’euros) es proposa que es reparteixi entre 13 projectes que estan orientats a la resta de les prioritats contemplades a la llei de creació de l’Impost del Turisme Sostenible:

- Set projectes per un total de 2,3 milions d’euros per a la «recuperació i rehabilitació del patrimoni històric i cultural».

- Quatre projectes per un import global d’1,9 milions d’euros orientats a «l’impuls de projectes de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+I) que contribueixin a la diversificació econòmica, la lluita contra el canvi climàtic o relacionats amb l’àmbit turístic».

- Un projecte per a la “millora de la formació i la qualitat de l’ocupació, i foment de l’ocupació en temporada baixa”, per un import d’1,5 milions d’euros.

- Finalment, un projecte per valor de 300.000 euros per al “foment de la desestacionalització, creació i activació de productes turístics practicables en temporada baixa, i promoció del turisme sostenible i de temporada baixa”.

Els projectes proposats impliquen inversions a nombrosos municipis de les quatre illes, per tal de redistribuir els beneficis del turisme a tot el territori de les nostres illes i avançar cap a l’equilibri territorial establert per la llei. De fet, un cop feta l'extrapolació que suposen els projectes l'execució dels quals no es localitza en una sola illa, la distribució territorial dels 46 projectes garanteix la maximització dels seus efectes.

D'aquesta manera a Mallorca li pertanyen el 64,9% de la dotació econòmica dels projectes aprovats, a Menorca el 13,6, a Eivissa el 19% i a Formentera el 2,4%.

Cal dir que s’han presentat un total de 237 projectes per un import sol·licitat total de 184,7 milions d’euros, molt per damunt dels 30 milions disponibles per a aquesta convocatòria (més de sis vegades el pressupost disponible). Això demostra l’interès que ha suscitat la convocatòria, i la necessitat de comptar amb aquest instrument tributari per tal de finançar projectes d’interès per a la ciutadania de les nostres illes.

El gran nombre de projectes presentats també apunta la necessitat de fer un important exercici de priorització. En aquest sentit, la proposta aprovada planteja focalitzar el finançament en aquells projectes d’abast més general, dels quals els beneficiaris siguin potencialment més nombrosos, tenguin una major projecció i abast territorial.

Per això s’ha prioritzat la selecció entre els projectes presentats pel Govern de les Illes Balears i pels consells insulars. I alhora s’ha decidit que els projectes no seleccionats en aquesta ocasió puguin ser objecte de valoració i susceptibles de finançament en properes convocatòries (a no ser que la institució o entitat que els hagin presentat hi renunciïn expressament). Per l'any 2017, el Govern preveu recaptar al voltant de 60 milions d’euros amb l'Impost de Turisme Sostenible, el doble que en 2016, principalment perquè serà la primera annualitat completa del tribut.

Cal recordar que els projectes aprovats a Menorca són els següents:

- Pla de gestió i recuperació del Camí de Cavalls: 260.695 €

- Prova pilot d’injecció d’aigua depurada per recuperació d’aqüífers: 850.000 €

- Conducció de la dessaladora de Ciutadella al dipòsit de Son Blanc: 583.630 €

- Consolidació de la muralla del Castell de Santa Àgueda: 118.089 €

- Rehabilitació de la torre de defensa de Sanitja (Es Mercadal): 250.116 €

- Rehabilitació torre de defensa Rambla (Maó): 187.510 €

- Rehabilitació patrimoni i dotació del convent de Sant Diego: 884.693 €


Maó, 25 de gener de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS