Notícies i actualitat

Menorca es beneficia amb 4,1 milions d’inversió en projectes finançats per l’Impost de Turisme Sostenible

Data : 23/01/2017

La comissió tècnica que ha avaluat els projectes presentats a la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible (CITS) per ser finançats amb els fons recaptats amb l’Impost del Turisme Sostenible ha elaborat un document en què proposa una selecció de 47 projectes.

Aquesta proposta s'ha votat avui davant el comitè executiu. El proper dimecres, el plenari de la Comissió haurà de votar aquesta proposta aprovada pel comitè executiu. Cal destacar que Menorca es beneficia amb 4,1 milions d’inversió en projectes finançats per l’Impost de Turisme Sostenible. 

Dels 47 projectes de la proposta, n’hi ha 34 que corresponen a l’objectiu prioritari de la llei: “La protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí”. Els projectes mediambientals sumen un total de 23,8 milions d’euros, un 79,4% de l’import del Fons corresponent a 2016 (30 milions). La totalitat dels projectes garanteixen que la gran majoria dels ciutadans el puguin beneficiar de les primeres inversions aprovades.

En només 15 mesos, el Govern ha passat per tot un procés administratiu, legislatiu, reglamentari, tributari, de gestió i de col·laboració de tots els implicats que no ha presentat cap tipus de problema. El fons per l'Impuls al Turisme Sostenible es dotarà cada any i serà possible finançar projectes d’acord amb la Llei i amb les línies bàsiques de cada Pla Anual.

Menorca té adjudicats 7 projectes per un import de 4,1 milions d’euros, el que representa el 13,6% de la quantia total a repartir, que són 30 milions. A Mallorca, l’ITS destinarà el 64,9%; a Eivissa el 19% i a Formentera el 2,4%.

El projectes són els següents:

- Pla de gestió i recuperació del Camí de Cavalls: 260.695 €

- Prova pilot d’injecció d’aigua depurada per recuperació d’aqüífers: 850.000 €

- Conducció de la dessaladora de Ciutadella al dipòsit de Son Blanc: 583.630 €

- Consolidació de la muralla del Castell de Santa Àgueda: 118.089 €

- Rehabilitació de la torre de defensa de Sanitja (Es Mercadal): 250.116 €

- Rehabilitació torre de defensa Rambla (Maó): 187.510 €

- Rehabilitació patrimoni i dotació del convent de Sant Diego: 884.693 €

La presidenta Maite Salord ha fet una valoració positiva, ja que significa posar en pràctica la recaptació del nou tribut. Salord ha afirmat que “des del primer moment hem donat suport a la implantació d’aquest impost i, a més, creim que el Govern de les Illes Balears ha fet una bona feina, en pocs mesos”.

La presidenta insular ha volgut agrair la tasca de recaptació duita a terme pel sector turístic,“tenint en compte les dificultats que ha tingut, considerant que és el primer any que s’aplica”, alhora que ha subratllat que “en el cas de Menorca, l’assignació de 4,1 milions respon a allò que estava fixat i determinat, si bé hem de lamentar que no s’hagin contemplat els projectes presentats pels ajuntaments, un tema que en properes convocatòries s’hauria de reconduir”. Salord ha destacat que els projectes que s’aprovaran en el ple de dimecres tindran “repercussió sobre els menorquins i tots els municipis es veuran beneficiats”.

Gràcies a la solidaritat dels visitants de les Illes, la comunitat autònoma ha pogut recaptar 30 milions d’euros per a començar a posar solució a problemes endèmics de Balears. Així, el gruix d’aquests projectes (16 propostes que sumen 14,6 milions d’euros, un 48,8% del total) estan destinats a “la millora de les infraestructures hídriques i del cicle de l’aigua”, objectiu prioritari definit al Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible per a 2016.

Cal recordar que s’han presentat un total de 237 projectes per un import sol·licitat total de 184,7 milions d’euros, molt per damunt dels 30 milions disponibles per a aquesta convocatòria (més de sis vegades el pressupost disponible). El gran nombre de projectes presentats també apunta la necessitat de fer un important exercici de priorització. En aquest sentit, la proposta presentada per la comissió tècnica planteja focalitzar el finançament en aquells projectes d’abast més general, dels quals els beneficiaris siguin potencialment més nombrosos, tenguin una major projecció i abast territorial.


Maó, 23 de gener de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS