Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca presenta el Pla de Suport a Autors Literaris de Menorca

Data : 19/01/2017El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, i el director de la Biblioteca de Maó, Francesc Florit Nin, han presentat avui el Pla de Suport a Autors Literaris de Menorca (SALM). “Menorca viu un moment extraordinari de creació literària i el Consell Insular com a primera institució pública de l’illa vol acompanyar aquest moment amb actuacions que siguin un suport a les activitats que es desenvolupen entorn de la creació literària”, ha dit el conseller Maria.

Menorca no havia contribuït tant com en l’actualitat a la riquesa i la diversitat de la producció literària: autors de renom, una plèiade de personalitats literàries que editen de forma regular i amb notable èxit, noves veus de joves que s’incorporen, recitals anuals com Illanvers amb molt bona acollida, edicions i publicacions diverses, presentacions i premis, etc. En paraules de Josep M. Quintana, “tanmateix, des de la dècada dels setanta del segle passat hem vist com es generava un indubtable refloriment de la literatura que, al llarg dels darrers vint anys, ha produït un bon grapat d’escriptors sòlids (poetes i narradors) que conformen, sens dubte, un dels períodes més fèrtils pel que fa a la creació literària. A més, es tracta d’autors que són coneguts, llegits i que tenen una clara incidència damunt la societat. Crec, idò, que vivim un moment molt bo que, sens dubte, produirà encara molts més fruits en el futur”.

El conseller ha explicat que aquest Pla SALM es presenta com una acció que complementa el programa TALENTIB de la Conselleria de Transparència, Participació i Cultura del Govern de les Illes Balears, que per mitjà de l’IEB dóna suport a les actuacions dels escriptors fora de la seva pròpia illa i per tant permet la seva circulació entre les Illes, i al País Valencià i Catalunya. “És molt important incorporar accions que millorin el coneixement i la divulgació, així com la creació de sinergies i lligams entre els autors i l’àmbit educatiu per tal de reforçar la presència dels escriptors a les escoles, a la societat i als mitjans de comunicació”, ha dit. Està previst que el Pla s’aprovi en el proper Ple de dia 23 de gener.

Una de les principals novetats és el programa Circuït d'escriptors. El propòsit marc és donar un suport directe als creadors literaris en les seves activitats extraliteràries i com a conseqüència incidir en un doble sentit: fomentar la lectura dels nostres escriptors i facilitar-ne la seva difusió. D’aquest Circuït d'escriptors se'n poden beneficiar centres escolars de tots els nivells educatius, la Xarxa de Biblioteques de Menorca, els clubs de lectura, les editorials, les llibreries i qualsevol altres entitats que treballen entorn del llibre i la lectura. El programa posa en relació els escriptors i els lectors i és una eina que articula aquesta relació entorn de la creació literària. Les activitats d'aquest programa poden ser diverses i tenir formats diferents: tertúlies literàries, tallers de creació, presentacions de novetats, col·loquis, recitals, concerts, lectures, etc. Aquest Circuït d'escriptors compta amb un pressupost de 8.000 euros.


Francesc Florit Nin ha assenyalat que el Pla SALM els aglutina en un marc de referència i els dóna més cohesió. Les finalitats del pla són diverses. “Si per una banda és una ajuda directa als creadors, per l’altra vol implicar els col·lectius cívics en l’activitat literària i la seva difusió (mitjans de comunicació, biblioteques, entitats culturals) i ensenyament (centres educatius), en la posada en marxa del Pla, així com les altres administracions que hi puguin contribuir, les empreses del sector (editorials i llibreries) i associacions d’escriptors. De manera que així es poden establir lligams entre escriptors i lectors, entre autors i alumnes, entre creadors i ciutadans”.

A més es recullen actuacions que ja es duen a terme, o la posa en marxa -per exemple- de fer una pàgina web que aplegui la història de la literatura de Menorca; encaminar els Plecs de Lectura (el primer del mes de gener dedicat a Pasqual Calbó), fer concurs de booktrailers a través de l’INJOVE, etcètera. També es continuaran fent maletes pedagògiques, guies de lectura per treballar autors menorquins als centres o jornades, homenatges i estudis a diferents autors a través de l’IME. “Aquestes i altres iniciatives són una manera de donar prestigi a l’activitat literària amb un reconeixement econòmic, encara que sigui simbòlic”, ha afegit Florit Nin.

Maó, 19 de gener de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Pla SALM
Imatges relacionades
foto
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS