Notícies i actualitat

El guerrer de Son Gall ja ha estat restaurat i es pot contemplar al museu de Menorca

Data : 26/04/2013

El passat 23 de febrer de 2013 el Departament de Patrimoni del Consell Insular de Menorca anunciava que s'havia recuperat la figura d'un guerrer prehistòric procedent del poblat talaiòtic de Son Gall, per donació de la família Seguí Vidal.
Aquesta figura se va dipositar al Museu de Menorca per la seva restauració i exposició.

Avui divendres 26 d'abril, a les 11 hores, amb la presència de la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, M. Nieves Baíllo Vadell, i el director del Museu de Menorca, Lluís Plantalamor, ha estat presentat a la premsa el guerrer de Son Gall un cop restaurat, i que es pot contemplar en una vitrina que conserva la figura en condicions de temperatura i humitat estables. Serà la primera figura talaiòtica d'aquest tipus que s'exposa en un museu públic de Menorca.

El director del Museu, Lluís Plantalamor, ha manifestat que s'ha donat prioritat a la restauració d'aquesta figura, per ser una peça única i molt valuosa pel Museu, i que s'ha ubicat dins una vitrina a un lloc provisional, a l'espera de trobar una ubicació definitiva integrada dins l'itinerari de l'exposició permanent del Museu.

La restauradora del Museu, Inmaculada Rigo, ha explicat que la figura està en bon estat de conservació i que el procés que s'ha dut a terme en el laboratori del Museu ha estat el següent: primerament s'ha fet una neteja superficial per eliminar la terra, després s'han aplicat uns productes químics per tal d'inhibir i consolidar la figura i preservar-la de possibles alteracions.


La tècnica del servei de Patrimoni del Consell Insular, Joana Gual, ha explicat que es tracta d'un guerrer de 18 cm d'altura amb la pàtina de color verd clar, nu, en posició de sostenir un escut i llança però amb el braços trencats, cobert amb un tipus de casc molt semblant al casquet solt trobat a Torre d'en Galmés. Les figures de guerrers de bronze són pròpies del final de la prehistòria de les Illes Balears (Mallorca i Menorca), on es va desenvolupar una cultura molt similar, i estan datats entre els segles IV i III aC. Normalment es localitzen en els recintes de taula, en els edificis destinats a la celebració de rituals festius on es dipositaven les figures de bronze.

La consellera de Cultura, Patrimoni i Educació Maruja Baíllo ha expressat finalment la seva satisfacció per la restauració feta pel personal del Museu de Menorca, així com ha reiterat l'agraïment del Consell Insular a la família Segui Vidal per la donació que van fer del Guerrer, el que possibilita que pugui ser contemplat per tots els menorquins i visitants, i desitja que si es produeixen altres troballes casuals d'objectes prehistòrics, es comuniqui al Departament de Patrimoni del Consell Insular, tal i com prescriu la normativa en matèria de patrimoni històric.
També ha manifestat que es tracta d'una passa més per conèixer la Cultura Talaiòtica de Menorca, i que el Consell Insular continua fent feina perquè un dia aquests vestigis talaiòtics siguin declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Maó, 26 d'abril de 2013


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS