Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca presenta el Congrés d’Energies Renovables que tindrà lloc de l’11 al 14 d’abril

Data : 25/03/2013

El president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo, el conseller de Medi Ambient, Fernando Villalonga, el president de l’associació d’empreses de sanejament, fontaneria i gas de Menorca (FONGAME), José Gibeli Fullana, i el president de l’associació de climatització de fred industrial i calefacció de Menorca (ACLIFRICME), Ferran Sintes, han presentat avui el Congrés d’Energies Renovables i Sostenibilitat en Territoris Insulars que tindrà lloc al recinte firal de Menorca de l’11 al 14 d’abril, en el marc del vintè aniversari de Menorca Reserva de Biosfera.

Des del Consell Insular de Menorca i els diferents municipis de l’illa, s’han portat a terme diferents plans i accions dirigides a millorar l’eficiència energètica, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la dependència energètica dels combustibles fòssils, dels que podríem destacar per la seva rellevància els següents:

- Pla d'Eficiència Energètica en l'enllumenat públic municipal de Menorca
- Parc Eòlic de Milà

Amb tot, es troba a faltar una incidència major d'aquestes accions en el teixit productiu i empresarial de l'illa per manca d'una adequada difusió i, alhora, una conscienciació sobre les necessitats i els avantatges d'un canvi de model energètic, de manera que els efectes positius d'aquests projectes s’estenguin a la totalitat de la població.

Per corregir la situació descrita i, al mateix temps, implicar al teixit productiu local en el desenvolupament de polítiques i estratègies que permetin fer front a la transició cap a una economia menys dependent dels combustibles fòssils, es proposa la realització d'un congrés que, sota el títol ENERGIES RENOVABLES I SOSTENIBILITAT EN TERRITORIS INSULARS, atorgui al teixit social i productiu de Menorca els coneixements i eines suficients per assumir com a pròpia la tasca de planificar i executar un canvi de model energètic amb importants repercussions en els aspectes econòmics, laborals, ambientals i socials de l'illa.

Objectius del Congrés
Analitzar la situació energètica actual, en un context de canvi climàtic i preus alts de l'energia, plantejant escenaris de futur a la recerca de solucions aplicables a la realitat dels territoris insulars.

Aprofitar les oportunitats de generació d'activitat econòmica relacionades amb la protecció del medi ambient, propiciant un canvi de mentalitat i d'orientació en l'economia local, que permeti aprofitar les oportunitats de negoci relacionades amb la denominada economia verda.

Fer una crida d'atenció als agents socials i a la ciutadania en general sobre la necessitat de fer front a un canvi en el model de desenvolupament econòmic-territorial-ambiental i energètic d'uns territoris amb límits clarament definits i que per les seves característiques són molt més sensibles als canvis que els territoris continentals.

El congrés s'estructura entorn de 3 eixos conductors dels temes que es tractaran a cada jornada: situació actual, alternatives per un canvi de model i planificant el futur.

El contingut tècnic, adreçat a un públic molt concret (professionals, directius, personal tècnic i responsables de l'administració), estarà compost per una sèrie de ponències repartides segons els eixos conductors. S’han inscrit ja un total de 80 participants.

També es preveu la realització d'actes paral·lels oberts al públic general, en què es contempla la participació del teixit empresarial (indústria, instal·ladors, associacions empresarials, col·legis professionals, etc...), centres educatius i agents socials (associacions de veïns, culturals, ambientals, etc...), als quals es convidarà a participar activament en l’organització de debats, xerrades, presentacions, tallers i altres activitats que complementin i enriqueixin el clima de debat que es pretén generar. A dia d’avui estan confirmades 19 xerrades, conferències i presentacions de producte a càrrec de diferents organismes, entitats i associacions.

La fira està composta per 27 empreses expositores de Menorca, totes vinculades al sector energètic renovable. La fira estarà oberta al públic: divendres de 17:00 a 20:00 hores, dissabte de 10:00 a 20-00 hores i diumenge de 10:00 a 15:00 hores.

Santiago Tadeo ha afirmat que l’equip de govern del Consell Insular de Menorca té clar que “la protecció del nostre medi ambient és un dels nostres eixos d'acció”. Aquest congrés, el projecte de Geoparc o la distinció de Seu Internacional en Desenvolupament Sostenible de la Xarxa de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres, són clars exemples.

Aquest congrés se suma al projecte sobre implantació d’energies renovables amb el que està treballant el Govern balear. És a dir, l’administració està treballant en la implantació progressiva d’energies renovables, ha explicat Fernando Villalonga. “Hem de segui treballant per aconseguir augmentar el percentatge de producció d’energies renovables”. Avui dia, no arriba al 3% el percentatge de producció d’energia elèctrica amb renovables.

Des de les associacions representants de PIME i CAEB, José Gibeli Fullana i Ferran Sintes han agraït i valorat molt positivament aquest tipus d’iniciatives que suposen un estímul per incrementar i fomentar l’ús de les energies renovables.


Maó, 25 de març de 2013


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto roda de premsa 25-03-2013Foto roda de premsa 25-03-2013Cartell del Congrés d'Energies Renovables
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS