Notícies i actualitat

Menorca vol ser Geoparc, inicativa tutelada per la UNESCO i que engloba l'educació ambiental, el turisme responsable i la promoció econòmica

Data : 14/03/2013El president del Consell Insular, Santiago Tadeo; el conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, i el director de l'Observatori Socioambiental de Menorca, Sergi Marí, han presentat avui el projecte Geoparc, la candidatura d'aquesta illa a formar part de la Xarxa de Geoparcs com a entitat que promou el desenvolupament territorial sostenible basades en tres grans eixos: l'educació ambiental (món cientificoeducatiu), el turisme responsable (geoturisme) i la promoció d'iniciatives econòmiques amb valors afegits de la cultura local com són productes agrícoles, artesania, etc.

Al món hi ha 90 geoparcs a 27 països. A Europa, 52 repartits en 18 països. A Espanya, actualment n'hi ha vuit i dos més —a El Hierro i a la Comarca de la Molina y Alto Tajo a Guadalajara— en procés d'avaluació. El fet que Menorca concentri més de 400 milions d'anys d'història geològica en una superfície de menys de 700 quilòmetres quadrats, i l'experiència que té amb vint anys de reserva de biosfera, fan que l'illa tengui moltes possibilitats d'optar a aquest important reconeixement internacional, també auspiciat i tutelat per la UNESCO.

El projecte de crear un Geoparc a Menorca neix a l'Institut Menorquí d'Estudis, l'Obsam el canalitza i la conselleria d'Economia, Medi Ambient i Caça organitza un equip tècnic per preparar la seva candidatura davant la UNESCO.

Aquesta primera fase de candidatura té un cost de 60.000 euros, el 90% dels quals (54.000 euros) procedeixen del programa Leader. Segons el calendari previst, el setembre de 2014 se sabrà si Menorca ha estat escollida com a Geoparc.

El president Tadeo ha explicat que aquest projecte encaixa perfectament amb la marca Menorca Reserva de Biosfera i amb l'objectiu de l'equip de govern insular de situar l'illa de cara al futur. El conseller Villalonga ha recalcat que es tracta de valorar el patrimoni geològic des de l'òptica de la sostenibilitat i la reactivació econòmica.

Per la seva banda, Sergi Marí ha informat que està previst desenvolupar aquest projecte fent feina en xarxa i amb la participació social, a través del món cientificoeducatiu i les empreses privades que operen amb el gaudi de la natura de Menorca.

Maó, 14 de març de 2013


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS