Notícies i actualitat

Unitat d’acció i pedagogia per millorar la comercialització del peix de Menorca

Data : 03/12/2016

Unitat, pedagogia i promoció. Aquests tres factors, coordinats, han de ser la base de la política agroalimentària local, entesa aquesta com una responsabilitat de tots, és a dir, de l’administració pública, el sector privat i els ciutadans. Aquesta és la principal conclusió que s’ha extret de la jornada sobre comercialització del producte pesquer local de Menorca, que s’ha celebrat avui matí a les Salines de la Concepció, a Fornells, i que ha comptat amb la participació, entre d’altres, de representants del Consell Insular de Menorca, de les tres confraries de pescadors i del sector de la restauració.

Miquel Company, conseller de Projecció Econòmica, ha estat l’encarregat d’obrir la jornada, inclosa en el cicle Diàlegs de la Reserva de la Biosfera. Company ha remarcat la importància de compartir experiències i esforços per aconseguir enfortir les estructures productives de Menorca. “Estar units i ser conscients del valor del producte local és el que ens aportarà fortalesa, el que ens farà créixer”, ha assenyalat.

«El punt de partida, la matèria primera, és bo», així ho ha constatat Juan Carlos Macías, consultor pesquer amb més de 15 anys d’experiència, que veu en el peix de Menorca el potencial comercial suficient. Macías ha fet especial incidència en la declaració de Reserva de la Biosfera i en el fet diferencial que suposa que una gran part de la flota pesquera menorquina faci ús de tècniques artesanals.

Això no obstant ha apuntat algunes mancances, sobretot en el camp de l’organització, la promoció i la comercialització. Entre d’altres recomanacions, ha empès el representants del sector pesquer a promoure una Organització de Productors Pesquers (OPP), figura reconeguda per la Comissió Europea i amb una àmplia capacitat de gestió; plantejar-se la viabilitat de crear una marca; i explorar noves vies de comercialització que prioritzin l’experiència i els entorns digitals.

Els mateixos representants de les confraries han reconegut que l’existència d’un marc unitari aportaria més estabilitat al mercat i, en conseqüència, una major seguretat a pescadors i consumidors. “Si unifiquéssim les captures i tinguéssim una oferta més sòlida tot l’any, sense intermediaris, ens aniria millor a tots”, ha assenyalat un confrare de Maó. Jaume Gomila, president de la Confraria de Ciutadella, ha refermat aquesta idea. “A Menorca ens fa falta un engranatge per coordinar les necessitats d’uns i les responsabilitats d’altres”, ha afirmat.

Richard Tejada, xef del restaurant Can Bernat des Grau, ha reconegut la part de responsabilitat dels restauradors pel que fa a la comercialització del producte pesquer de Menorca. “El problema també és que els restaurants no ens comprometem”, ha dit. No és el seu cas. Després de 13 anys “lluitant” per prestigiar el producte local, assegura que actualment vénen 25 tones de peix de l’illa, de les quals un percentatge alt correspon al considerat peix d’escàs valor comercial, com ara gerrets o serrans.

Unànime ha estat també el suport a la demanda feta per Pep Palau, del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca, d’intensificar la part educativa i divulgativa per afavorir el consum de peix de Menorca, especialment de les espècies menys valorades. “S’ha de fer pedagogia sobre el consum responsable, començant per les escoles però sense oblidar els restauradors i, per què no, els turistes”, ha indicat.

Maó,3 de desembre de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS