Notícies i actualitat

La família Seguí Vidal ha fet donació al Consell Insular d’una figura de bronze d’un guerrer prehistòric

Data : 23/02/2013

La família Seguí Vidal ha fet donació al departament de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca de la figura d’un guerrer prehistòric de bronze procedent del poblat talaiòtic de Son Gall. La troballa, produïda de manera casual, es destaca pel seu extraordinari valor arqueològic.

Es tracta d'un guerrer de 18 cm d'altura amb la pàtina de color verd clar, nu, en posició de sostenir un escut i llança però amb els braços trencats, cobert amb un tipus de casc molt semblant al casquet solt trobat a Torre d'en Galmés durant les primeres excavacions de Joan Flaquer en el recinte de taula, que es conserva en el Museu de Menorca.

Les figures de guerrers de bronze són pròpies del final de la prehistòria de les  Illes Balears (Mallorca i Menorca), on es va desenvolupar una cultura molt similar. Estan datats entre el segle IV i III aC. pels objectes que acompanyaven els que s'han recuperat en intervencions arqueològiques efectuades a Mallorca en diferents santuaris.

A Menorca se n'han trobat també però els tècnics desconeixen encara els seus contexts ja que tots són troballes antigues. No obstant, per les dades de les que es disposa es pot pensar que es localitzen en els recintes de taula, en els edificis destinats a la celebració de rituals festius on es dipositaven les figures de bronze. Les troballes més conegudes no són de guerrers, sinó d'altres figures: la figura d'Imhotep de Torre d'en Galmés i el bouet de Torralba d'en Salort, ambdues conservades en el Museu de Menorca.

En aquest museu el Consell Insular dipositarà el guerrer on a hores d'ara no n'hi ha cap altre, de manera que enriquirà notablement la seva exposició. Serà el primer guerrer de Menorca dipositat en un museu illenc.

En el museu serà objecte del tractament adequat per a la seva restauració i es mantindrà en bones condicions de conservació preventiva.

“Des del Consell Insular volem agrair públicament aquest gest de la família Seguí Vidal perquè contribueix sòlidament al foment del reconeixement del valor del patrimoni arqueològic menorquí i possibilita que la població de l'illa i els visitants en general, puguin gaudir d'una figura extraordinària i bella”, explica la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo.

Maó, 23 de febrer de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS