Notícies i actualitat

L’informe Indicadors per a la Diagnosi Social de Menorca, punt de partida fonamental per a l’elaboració del primer "Pla de suport a la família de l'illa de Menorca"

Data : 29/11/2016

La consellera Maria Cabrisas, ha fet públic avui l’informe Indicadors per a la Diagnosi Social de Menorca, un encàrrec del departament de Benestar Social i Família a l’Institut Menorquí d’Estudis, elaborat per l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) entre els mesos de maig i novembre de 2016. La finalitat  d’aquest informe és comptar amb una anàlisi objectiu de la situació social de l'illa per tal de poder encaminar els programes i la política social cap als problemes reals, així com poder avaluar-ne els resultats. Aquesta diagnosi social ha estat utilitzada fonamentalment per a l’elaboració del primer "Pla de suport a la família de l'illa de Menorca", que es presenta al pròxim Ple del Consell Insular de Menorca.

La directora insular de Família, Inmaculada Granell, ha destacat que “hi ha diversos mètodes d’anàlisi de la realitat social, però el més acceptat arreu de l’estat espanyol i als països desenvolupats és la diagnosi social mitjançant el sistema d’indicadors socials. Aquests indicadors ens donen pautes d’observació, indagació i reflexió que, progressivament, ens ajuden a obtenir un millor i més complet coneixement de la realitat sobre la qual volem incidir, tant en l’àmbit individual com comunitari. Al mateix temps es trenca el reduccionisme d’identificar els problemes socials amb problemes de persones en concret, encara que aquests problemes també s’hagin d’abordar. Hi ha molta tendència a generalitzar o a adoptar programes d’altres llocs que poc tenen a veure amb la nostra realitat”.

Amb aquest treball es pretén assolir els objectius següents:

- Donar suport a l’elaboració del Pla Insular de la Família i la Infància, fent que la diagnosi social permeti sustentar els objectius i les accions del Pla.

- Realitzar una diagnosi general de la societat menorquina per aflorar les dades disponibles per a Menorca i detectar les mancances o buits d’informació.

- Completar les taules de DEC per a Menorca a l’any 2014, per poder comparar els resultats de desenvolupament dels serveis socials de l’illa amb els de les Illes Balears i Espanya.


La voluntat del Departament de Benestar Social i Família del Consell Insular de Menorca per elaborar el Pla Insular de la Família i la Infància fa necessari disposar d’un coneixement de la realitat social de Menorca, que permeti orientar de manera justificada les polítiques públiques de futur. Arran del plantejament d’aquest Pla, el departament demana el suport de l’Observatori Socioambiental de Menorca per elaborar l’apartat de recerca del Pla. Ambdues institucions coincideixen amb la necessitat de disposar d’una millor informació sobre la realitat social, sovint dispersa i amb buits importants per la manca de dades existents. Per aquest motiu, s’ha trobat adient l’elaboració d’un treball que recopili la informació existent i posi les bases d’un sistema d’indicadors socials.

Maria Cabrisas ha dit que es tracta d’una diagnosi que “ens ajuda a clarificar des de la transversalitat i des d’un coneixement més global quina és la realitat social de la ciutadania de Menorca en general, i quines són les característiques de les famílies que viuen i conviuen a la nostra illa”. “Aquest estudi ens ha permès treballar amb més coneixement de causa d’on venim, on som, i què hem de fer per tal de planificar accions que ens permetin des de l’Administració incidir millor en les causes que repercuteixen sobre les famílies”, ha afegit la consellera.

David Carreras, director de l’OBSAM, ha explicat com aquesta tasca “ens ha permès detectar bastants buits d’informació”. En aquest sentit, Borja Pellejero, autor de l’estudi, ha subratllat que “a diferència d’àmbits com l’economia o l’educació, hi ha un major desconeixement sobre l’àmbit de benestar social. La major part d’aquestes dades són públiques, publicades en les memòries dels serveis o de les entitats. No obstant això, hi ha poca bibliografia que recopili i analitzi aquestes dades de manera global, per a una major comprensió de la qualitat de vida dels ciutadans de Menorca”.

En total s’han elaborat 46 indicadors, formats per diferents variables i paràmetres i organitzats en 7 apartats: demografia, situació econòmica, habitatge, educació, família, dependència i discapacitat i serveis socials.

Des de l’OBSAM s’entén que aquest document esdevé una bona eina per contextualitzar la situació actual i posar les bases cap a la creació d’un sistema d’indicadors socials, però no deixa de constituir un simple marc general. Es fa necessari, doncs, seguir aprofundint en el coneixement d’aquells àmbits dels quals encara disposam de poca informació per a Menorca i definir de manera més precisa els indicadors socials més rellevants per a la comprensió de la realitat social de l’illa.

Podeu consultar l’informe Indicadors per a la Diagnosi Social de Menorca en el següent link:
http://www.obsam.cat/documents/informes/Indicadors-diagnosi-social-2016.pdf


Maó, 29 de novembre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS