Notícies i actualitat

La vicepresidenta Susana Mora presenta el full de ruta i les bases que regiran el Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca on es prioritza el diàleg, la participació i el consens polític

Data : 25/11/2016

La consellera d’Ordenació Territorial i Turística, Susana Mora, ha presentat avui les bases que regiran el Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca (PDTM). Un instrument que, segons ha dit la vicepresidenta primera del Consell Insular de Menorca es fonamenta en el diàleg, la participació i el consens polític.

Mora ha explicat que el PDTM neix com a una eina per planificar i gestionar el turisme en un territori determinat amb un objectiu establert. En aquest cas l’elaboració d’aquest pla de desenvolupament turístic insular ve marcat pel Pla Integral de Turisme de les Illes Balears on s’estableix que a les Illes Balears s’ha d’implantar un model de turisme responsable. “El PDTM és una necessitat perquè vivim un punt d’inflexió en l’economia menorquina on el turisme és el principal motor de l’economia de l’illa”, ha dit Mora que ha subratllat la necessitat de treballar el PDTM de manera transversal amb el Govern de les Illes Balears, els ajuntaments de l’illa, el sector empresarial, el teixit associatiu i la ciutadania a través de les associacions de veïns, així com amb els diferents departaments del Consell Insular de Menorca.

Les principals raons per fer un PDTM són:

Perquè així ho demana la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del Turisme a les Illes Balears en l’article 70 punt 2.

Perquè a finals de l’any 2013 i principis del 2014 els 8 municipis de Menorca van redactar els seus plans de desenvolupament turístic, però el pla de desenvolupament turístic a nivell insular no es va arribar a redactar.

Perquè els 8 ajuntaments han de renovar els seus plans de desenvolupament turístic i es fa necessari disposar d’un pla a nivell insular que serveixi de document marc per a l’elaboració-revisió dels plans de desenvolupament turístic dels municipis.

Perquè és del tot necessari que un destí madur com Menorca disposi d’un pla de turisme on es defineixi el model i estratègia turística per a Menorca, inventariant els recursos turístics de l’illa i sobretot definint accions a curt, mitjà i llarg termini.

Susana Mora ha assenyalat que el mes de novembre s’ha iniciat un procés de participació social i que a final del mes de maig del 2017 s’espera haver completat els terminis i objectius establerts.

La redactora del Pla, l’ambientòloga i consultora en turisme i medi ambient Marta Pèrez ha explicat el full de ruta a seguir durant el procés de planificació com una primera part d’antecedents i diagnòstic de la situació actual, l’inventariat dels principals recursos turístics amb els quals compta Menorca, la definició del model i estratègia turística, o els objectius, necessitats i prioritats a tenir en compte; a més de les conclusions. “El Pla tindrà una durada fins a l’any 2025 i es revisarà cada dos anys”, ha subratllat Pérez.

Per la seva banda la directora insular d’Ordenació Turística, Elena Costa, ha detallat el calendari del Pla de participació duit a terme amb diferents trobades amb els ajuntaments de l’illa i presentacions, així com la difusió d’un formulari (que es llançarà via on-line la propera setmana) perquè hi pugui participar de manera directa la ciutadania. “Aquesta serà una primera passa molt important per complir amb el Pla de participació”, ha assenyalat. Pel que fa al calendari a seguir, Costa ha explicat que el desembre es desenvoluparà una anàlisi DAFO per detectar les fortaleses i debilitats de Menorca com a destí turístic; i el gener i febrer del 2017, un grup d’estratègia treballarà a partir del DAFO a través de meses de recursos.

Tots els resultats i conclusions derivats dels formularis i Pla de Participació es tindran en compte a l’hora de redactar el Pla de Desenvolupament Turístic de Menorca, es preveu tenir el primer esborrany del PDTM a finals del mes de març, i que sigui una eina útil pel sector i pels ajuntaments de l’illa. Aquest pla, a part de definir el model turístic present i futur que volem per Menorca ha de servir per determinar quines mancances té el destí i com s’han de superar. Per tant, la voluntat és consensuar amb tots els agents implicats un pla de desenvolupament coherent, que sigui aplicable i d’utilitat per millorar el destí.


Maó, 25 de novembre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS