Notícies i actualitat

Menorca acull el 2017 el Congrés de Prehistòria i Protohistòria de la Mediterrània Occidental

Data : 24/11/2016

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, ha presentat avui el “Congrés de Prehistòria i Protohistòria de la Mediterrània Occidental. Vida i mort durant el segon i el primer mil·lenni aC” que se celebrarà a Maó del 26 al 29 d'abril de 2017. Un congrés organitzat pel Consell Insular de Menorca, la Universitat de Granada, l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), el Museu de Menorca i l’Ateneu de Maó.

L’acte ha comptat amb l’assistència de Margarita Orfila Pons, catedràtica d’Arqueologia de la Universitad de Granada; Josefina Salord, coordinadora científica de l’IME; Antoni Ferrer, director insular de Cultura i Patrimoni; i Carolina Desel, directora del Museu de Menorca.

El conseller Maria ha recordat que Menorca es troba en la recta final del procés de preparació i presentació de la candidatura de la cultura talaiòtica a patrimoni mundial. “La posada en valor del patrimoni arqueològic implica l’atenció als diversos vessants de la seva gestió: la conservació, la investigació, la formació i la difusió. Un dels aspectes fonamentals de la difusió és, precisament, la necessitat de promoure la investigació científica i la seva projecció, fent un esforç per situar Menorca com un lloc capdavanter i de referència en recerca arqueològica i en gestió del patrimoni arqueològic”, ha dit. En aquest context i amb aquesta base, s’ha presentat avui un congrés que “no es tracta tant d’un esdeveniment per mostrar la cultura talaiòtica als participants que vénguin de fora, sinó més aviat d’eixamplar la mirada, per tal d’estudiar des de Menorca la història de la Mediterrània Occidental al llarg dels dos mil·lennis anteriors a la nostra era”, ha assenyalat el conseller.

Així, l’objectiu de l’esdeveniment és situar la cultura talaiòtica en el seu marc geogràfic, històric i cultural, i d’aprofundir el coneixement del context més ample, el de la Mediterrània Occidental, dins el qual es va desenvolupar aquesta cultura singular que és la talaiòtica.

Miquel Àngel Maria ha volgut agrair la implicació i el compromís de tot el comitè organitzador (els directors científics, els responsables d’administració i de relacions institucionals i el comitè científic), a més del suport de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, encapçalada per la consellera Ruth Mateu i el director general de Cultura, Jaume Gomila.

Objectius

Aquest congrés té dos objectius: d'una banda, es pretenen posar al dia els coneixements sobre aquest període fascinant, el segon i primer mil·lenni aC, a la Mediterrània Occidental, donant a conèixer els resultats de les investigacions realitzades, a les diferents àrees, durant els darrers anys. I d'altra banda, potenciar la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni de la humanitat, la qual suposa un gran repte no només per al patrimoni menorquí sinó per al conjunt de la seva societat. Així doncs, la realització d'aquest congrés s'inscriu en el programa d'activitats organitzades per a aquesta candidatura.

Informació i inscripcions a la pàgina web http://congresprehistoria.cime.es/


Maó, 24 de novembre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS