Notícies i actualitat

El Comitè Científic del Projecte LIFE + RENEIX valida les actuacions realitzades

Data : 19/02/2013

Avui matí els components del Comitè Científic que assessora el desenvolupament del projecte LIFE+RENEIX han realitzat una visita de camp a les zones del Pilar i Els Alocs, on pràcticament ja s'han completat les accions de recuperació ambiental previstes al projecte. Aquest comitè està format per experts en diverses disciplines de la botànica, l'ecologia i la gestió del medi natural.

Es tracta de la 3a reunió de treball d'aquest grup d'experts. En aquesta ocasió dedicaran 3 jornades de treball a estudiar a fons les actuacions portades a terme, atès que el projecte ja es troba en una fase molt avançada de desenvolupament. Cal destacar que en el darrer any els progressos en les accions de gestió directa del medi natural han estat importants i, per aquest motiu, la feina de revisió acumulada per a aquest comitè ara és més extensa.

La d'avui de matí ha estat una jornada dedicada a analitzar els avanços aconseguits a la zona del Pilar. Allà, s'han inspeccionat els resultats en actuacions de control de l'erosió i de regulació dels accessos dins el sistema forestal d'Alfurí. En primer lloc, s'ha observat com el mètode de control de l'erosió de baix impacte emprat, consistent en la utilització de pedra en sec combinada amb restes de brancatge, està donant molt bons resultats a curt termini de manera que en pràcticament un any i mig, l'acumulació d'arena s'aproxima en alguns punts a més de 40 cm. I que, al mateix temps, les estructures de retenció segueixen funcionant tot i el pas del temps. Una volta consolidat aquest procés, també ha estat possible procedir a la revegetació, amb espècies autòctones de producció local (romaní, mata, vidriella i alzines). D'aquesta manera, es completaria l'objectiu de restituir el medi natural.

Posteriorment, ja dins el sistema dunar del Pilar, el comitè ha pogut observar els avenços aconseguits amb els sistemes de retenció d'arena implantats, que d'una manera similar a l'anterior, empren restes de brancatge sec, com a barrera de retenció d'arena damunt del sistema dunar. Cal destacar que aquesta actuació es va dur a terme el passat estiu amb l'ajuda de diversos grups de joves voluntaris.

La jornada matinal, ha conclòs amb la visita a la zona dels Alocs. Allà, el Comitè ha pogut comprovar els resultats aconseguits en diferents accions. Per una banda, les ja acabades obres del pont dels Alocs i la delimitació del tram final del camí, que han de servir per regular l'accés dels visitants a la cala sense interferir amb la conservació del medi natural. Així per exemple, la construcció d'un nou pont que facilita l'accés a la cala, evita el trànsit rodat per dins la zona humida, i així aquest hàbitat d'alt interès ecològic es podrà recuperar de manera natural, contribuint a l'interès paisatgístic de la zona.

De manera semblant, la construcció de parets seques d'estil tradicional ha de servir per reconduir adequadament el pas de vehicles per la zona, de manera que es minimitzi el seu impacte sobre el conjunt de l'àrea dels Alocs.

Finalment, tot el grup ha revisat les tasques efectuades de revegetació, comprovant que, per una banda, es comencen a veure germinacions de la sembra feta durant la primavera passada, i, al mateix temps, la introducció de planta jove autòctona feta pels voluntaris fa un parell de mesos, també evoluciona segons el que permeten les condicions extremades de la zona.

La d'avui capvespre, serà una jornada més dedicada a les accions de sensibilització de la població efectuades pel projecte, com és el cas de l'interessant itinerari botànic que s'ha habilitat al Pas d'en Revull, dins el barranc d'Algendar, que mostra als visitants els principals valors botànics i ecològics que presenta aquest indret d'alt valor paisatgístic i cultural de la nostra illa.

Maó, 19 de febrer de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS