Notícies i actualitat

L’Institut Geològic i Miner d’Espanya inicia els estudis tècnics per executar el projecte d’obertura de les Coves de Cala Blanca

Data : 22/11/2016

L’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) ha iniciat avui els estudis tècnics preceptius a fi d’executar el projecte d’obertura de les Coves de Cala Blanca a Ciutadella. La presidenta Maite Salord, l’alcaldessa Joana Gomila i Pedro Agustín Robledo, cap de la unitat territorial de l’IGME a Balears, han explicat les primeres actuacions que es duran a terme per tal de recuperar i preservar un patrimoni històric únic a l’illa.

Avui mateix Pedro Agustín Robledo ha començat la instal·lació dels sensors a la Cova de s’Aigo (de titularitat pública) que permetran mesures microambientals com les oscil·lacions o la qualitat de les aigües subterrànies, entre d’altres. Amb aquesta primera actuació el Consell Insular de Menorca compleix juntament amb l’Ajuntament de Ciutadella l’objectiu comú d’obrir al públic les coves. Ambdues administracions treballen de manera conjunta per fer-lo realitat el més prest possible. En aquest sentit, cal recordar que la institució insular i l’ajuntament van signar un conveni de col·laboració segons el qual el Consistori contribueix amb la prestació del servei tècnic per a la realització dels informes espeleològic i arqueològic necessaris, la cessió dels terrenys que són de propietat municipal, etcètera.

D’altra banda, el conveni signat entre el Consell i l’IGME contempla els següents punts:

- L’objecte del mateix és establir el marc de col·laboració i cooperació entre els dos organismes per a les diferents activitats tècnico-científiques a les coves, en l’àmbit de les aigües subterrànies, l’endokarst, la geomorfologia i els riscos geològics.

- Els treballs a desenvolupar són estudis encaminats a l’anàlisi integral dels riscos a l’interior de les cavitats; estudis puntuals de problemàtiques locals relacionades amb els riscos a l’exterior; realització de cartografies geomorfològiques de les cavitats; anàlisi dels paràmetres hidrogeològics generals i concrets de les coves; anàlisi microclimàtic de les coves; i estudis de la qualitat de les aigües subterrànies.

La durada del conveni és de 18 mesos. El pressupost total és de 72.945 euros cofinançats en un 55,9% pel IGME i un 44,1% pel Consell Insular de Menorca.

A més de les inversions directes, la institució insular adquireix els sensors de mesures microambientals que representen 7.930 euros en 2016 i 7.930 euros en 2017.

La presidenta Maite Salord subratlla la prioritat d’aquest projecte, presentat al Govern de les Illes Balears a fi de ser finançat a càrrec de l’impost de turisme sostenible (a proposta del propi Consell Insular de Menorca i ASHOME). D’aquesta manera s’arranca un projecte que l’actual equip de govern ha dinamitzat per tal que l’obertura de les Coves de Cala Blanca sigui una realitat en aquest mandat.

L’acte de presentació als mitjans ha comptat també amb la presència de Juan José Durán, director del departament d’Investigació i Prospectiva Geocientífica de l’IGME; Isaac Olives, director insular de Promoció Turística; i Noemí Camps, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Ciutadella.


Ciutadella, 22 de novembre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 2Foto 3Foto 1
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS