Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca se suma a les reivindicacions del Govern de les Illes Balears pel que fa a la reclamació del Govern central de 50 milions d’euros per les dessaladores d’Eivissa i Menorca incomplint l’acord polític al qual es va arribar al maig

Data : 12/11/2016

El Consell Insular de Menorca se suma a les reivindicacions del Govern balear pel que fa a la reclamació ara del Govern central que demana a les Illes l’abonament de 50 milions d’euros per les dessaladores de Santa Eulària del Riu i de Ciutadella.
 
 
”Tots sabem que l’aigua és un recurs limitat que en les últimes dècades no ha estat gestionat adequadament ni a Menorca ni a totes les Balears. Hi ha hagut una falta de gestió de la demanda, una falta de control sobre les explotacions i la inexistència d’una gestió activa per complir els objectius del bon estat ecològic de totes les masses d’aigua en el 2015, tal com propugnava la Directiva Marc de l’Aigua (DMA). Tot açò ens ha duit a la necessitat de recórrer a la instal·lació de dessaladores amb els inconvenients que comporten i el gran cost de construcció, connexió, funcionament i manteniment de les mateixes”, ha explicat Javier Ares, conseller de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera.

Ares assenyala que amb les actuals fonts energètiques amb les quals compten les Illes “estem traslladant el problema de l’aigua a la problemàtica energètica amb les implicacions socioambientals locals i globals que tot açò comporta. L’any 2011 es finalitzen les instal·lacions, però no així les connexions a la xarxa municipal de les quals cap administració se’n fa càrrec per la qual cosa segueixen aturades fins al dia d’avui i a l’espera d’aquestes connexions i del pagament de manteniment a l’empresa concessionària (un total de 32.549.448 euros en el cas de Ciutadella)”.

Cal recordar que el mes de setembre del 2015 el Consell de Ministres autoritzà les resolucions dels contractes i el secretari de Medi Ambient resolgué que s’havien d’abonar 26.113.865 euros per la dessaladora de Santa Eulària i 19.185.465 euros per la Ciutadella. L’11 de maig de 2016, la Comunitat Autònoma recepciona l’ús d’ambdues instal·lacions mitjançant una acta en la qual l’Estat entrega la cessió d’ús i explotació a l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) mantenint la seva titularitat i reservant-se el dret de repetir accions contra l’administració balear com a conseqüència del pagament del rescat d’aquesta concessió.

La comunicació que ha arribat del Ministeri a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears té data de 26 d’octubre, quan el Govern espanyol encara estava en funcions, reclamant a la Comunitat Autònoma l’abonament de 26.113.865 euros per la dessaladora de Santa Eulària del Riu i 20.225.262 euros per la de Ciutadella, incomplint així l’acord aconseguit entre ambdues administracions al maig d’enguany.

“Des del Consell Insular de Menorca denunciam aquesta traïció política que demostra la falta de consideració del Govern central de cara a la situació que últimament pateixen els aqüífers de les Illes Balears. Una actitud decebedora davant una ciutadania que es mostra preocupada per la sequera i la manca de recursos, com les mesures necessàries per cobrir les necessitats bàsiques d’aigua. Exigim, idò, al Govern central que treballi amb la major celeritat possible en la cooperació amb la resta d’administracions per aconseguir l’objectiu comú de sostenibilitat del recurs”, ha dit Javier Ares. El conseller anuncia que presentarà una proposta d’urgència en el Ple de dia 21 de novembre.


Maó, 12 de novembre de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS