Notícies i actualitat

El conseller Miquel Àngel Maria dóna a conèixer la proposta de resolució que presentarà al Ple de dia 21 de novembre, en relació a l’expedient sancionador per realització d’obres sense autorització en el lloc de Son Aparets Vives

Data : 07/11/2016

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, ha donat avui a conèixer la proposta de resolució que presentarà al Ple del Consell Insular de Menorca del proper 21 de novembre, en relació a l’expedient sancionador de patrimoni històric per realització d’obres sense autorització en el lloc de Son Aparets Vives de Ciutadella.

Cal dir que dia 19 d’octubre de 2016, el Consell Consultiu de les Illes Balears va emetre el dictamen número 136/2016, a petició del Consell Insular de Menorca, que dóna la raó al plantejament defensat pels serveis jurídics del Consell i per l’actual equip de govern de la institució insular, en el sentit que s’ha de desestimar íntegrament el recurs extraordinari de revisió, que fou admès a tràmit per l’anterior equip de govern d’aquest Consell. “En conseqüència, la meva proposta és confirmar les sancions imposades pel Ple del Consell Insular el 21 d’octubre de 2013”, ha explicat el conseller.

“El procés que ha seguit aquest expedient sancionador, a més de molt llarg, ha estat estrany”, ha afegit Maria.

- El 21 d’octubre de 2013 el Ple del Consell va aprovar la imposició de sancions per obres no autoritzades a la finca de So Na Parets Vives, que van afectar béns d’interès cultural.

- Posteriorment, els afectats per aquestes sancions van presentar recursos de reposició que, en base als informes tècnics i jurídics dels funcionaris del Consell, van ser desestimats pel Ple de dia 20 de juny de 2014.

- Dos mesos més tard, el 4 d’agost de 2014, els sancionats van presentar un recurs extraordinari de revisió, i “aquí és quan comença una actuació de l’anterior equip de govern del Consell Insular, que no entenem ni acceptam”, subratlla el conseller.

Miquel Àngel Maria afirma que “no sabem per quin motiu, havent-hi uns informes perfectament clars per part dels tècnics del Consell, l’equip de govern va decidir, l’estiu de 2014, encomanar un informe a un advocat extern, que avalava les tesis dels sancionats, i demanava que fos admès el recurs extraordinari de revisió que aquests havien presentat” i recorda en aquest punt que “al Ple del Consell Insular del mes passat, en el debat sobre les obres de la carretera general, els representants del Partit Popular van defensar de manera rotunda que els informes tècnics els han de fer els funcionaris del propi Consell Insular, i que no s’han d’encomanar informes externs”. El conseller senyala, idò, “que el cas que estam parlant, és el perfecte contraexemple d’aquesta afirmació”.


El conseller ha explicat que sense haver-hi cap motiu, el Consell va encomanar i va pagar un informe a un jurista extern, quan ja hi havia tots els informes perfectament clars per part dels tècnics de la institució insular. “És una actuació que no s’entén, si no és que es pretenia fer marxa enrere i evitar que els presumptes infractors fossin efectivament sancionats”. “S’entén, a partir d’aquests antecedents, que els mitjans de comunicació hagin dit en diverses ocasions al llarg dels últims mesos que les sancions aprovades el 2013 podien finalment quedar en no res. Evidentment, no és aquesta la nostra intenció”, ha afegit.


Maria ha informat que quan a l’estiu del 2015 es produeix el canvi de govern al Consell Insular de Menorca, “el que ens trobam en aquell moment és amb la contradicció entre el que plantegen els informes realitzats pels juristes del Consell, i l’informe d’un advocat extern que avala les pretensions dels presumptes infractors. A la vista de tot l’expedient, l’actual equip de govern vam concloure que l’admissió a tràmit del recurs extraordinari de revisió havia estat totalment incorrecta, perquè no es donava cap dels supòsits taxats per la llei per admetre un recurs d’aquestes característiques”.


En conseqüència, es va encomanar un nou informe als juristes del Consell Insular de Menorca, perquè valorassin la situació de l’expedient i informassin la decisió correcta que cal adoptar.

La conclusió de l’informe dels Serveis Jurídics del Consell de dia 30 d’agost de 2016 és ben clara: el recurs extraordinari de revisió s’ha de desestimar, i s’han de ratificar les sancions imposades el 2013.

Amb aquesta recomanació, a principis de setembre es va enviar l’expedient al Consell Consultiu de les Illes Balears, perquè es pronunciàs sobre la matèria.

Les conclusions del Consell Consultiu no deixen lloc a dubtes: “3. El Consell Consultiu considera que el recurs extraordinari de revisió analitzat ha de ser desestimat íntegrament d’acord amb les consideracions jurídiques segona, tercera i quarta”.

“La proposta de resolució que duim al Ple del proper 21 de novembre compleix idò aquesta conclusió: desestimam el recurs extraordinari de revisió, i confirmam les sancions imposades en el seu dia als presumptes infractors”, ha afirmat el conseller.

Aquestes sancions, que s’imposen als responsables de les actuacions dutes a terme sense autorització que han afectat béns d’interès cultural, són les següents:

• A l’entitat Son Aparets, SRM, com a autora del projecte del projecte bàsic d’instal·lacions per a càmping a la finca de Son Aparets Vives, dues multes per una quantia de 49.467,20 i 83.917,50, respectivament, que fan un total de 133.384,70€.

• A la propietat dels terrenys, dues multes per la mateixa quantia.

• A l’arquitecte autor de l’avantprojecte i del projecte bàsic d’edificis i instal·lacions, una multa per valor de 83.917,50 €.

Avui mateix, la Comissió Tècnica Assessora de Patrimoni Històric ha dictaminat a favor d’aquesta resolució.


Finalment, Miquel Àngel Maria ha comentat que “en les notícies aparegudes als mitjans de comunicació en què es recollia l’opinió dels presumptes infractors, aquests han apel·lat a la discussió del contingut dels informes, discutint si el que diuen els informes tècnics s’ajusta a la realitat. Segons ells, no s’ha produït cap destrucció de béns d’interès cultural”.

“Sobre aquest punt, he de deixar clar que la meva funció com a conseller executiu en matèria de patrimoni històric no és entrar a valorar si els informes tècnics són correctes o no. La proposta de resolució que duim al ple es fonamenta en la correcció de tot el procediment, i com no pot ser d’altra manera assumim tots els informes tècnics dels funcionaris del Consell Insular. Si els presumptes infractors consideren que els informes tècnics o els acords dels òrgans del Consell Insular lesionen els seus drets, tenen totes les garanties jurídiques de defensar-se davant els tribunals. No hi ha, per tant, cap tipus d’indefensió ni vulneració de cap dret”.


Aquest cas es tracta de la sanció per lesions al patrimoni històric més alta que s’ha posat mai a Menorca. “El Consell Insular, com a institució competent en protecció del patrimoni històric, té l’obligació de fer complir les lleis, de vetllar per la protecció efectiva del patrimoni, i de sancionar els infractors quan es produeixi qualsevol tipus de dany. Es tracta, certament, d’una sanció exemplar, i volem que sigui interpretada així per la ciutadania. El patrimoni històric és un bé de tota la societat, i les institucions han de ser exemplars en el compliment de les lleis”, ha dit Maria.


Maó, 7 de novembre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS