Notícies i actualitat

Presentació del Pla d’actuacions de gestió i recuperació del Camí de Cavalls

Data : 25/10/2016

La presidenta Maite Salord i el doctor en Geografia i Geologia, Xisco Xavier Roig, han presentat avui als mitjans el Pla d’actuacions de gestió i recuperació del Camí de Cavalls. D’aquesta manera, el Consell Insular de Menorca vol rehabilitar amb tècniques tradicionals un patrimoni històric dels menorquins que, a més, avui és també, un element de gran atractiu per a visitants i residents.

Salord ha explicat que el treball de Roig (de l’empresa Axial, geologia i medi ambient SL) indica “tots els punts del camí que han patit erosió, o que són susceptibles de patir-ne, per la qual cosa s’efectuarà en el marc d’una primera fase una actuació en els punts de prioritat alta mitjançant tècniques tradicionals. La partida pressupostada per aquesta primera fase és de 260.000 euros a escometre durant 2017. “Aquest és un dels projectes presentats al Govern de les Illes Balears per ser finançat amb l’Impost de Turisme Sostenible, però d’una manera o altra farem que sigui una realitat, ja que mantenir i preservar el Camí de Cavalls és per a nosaltres una prioritat”, ha dit Salord.

En aquest sentit, la presidenta ha recordat que el camí és avui patrimoni de tot el poble de Menorca “gràcies a la implicació de molta gent”, i ha fet un agraïment molt especial a la Coordinadora del Camí de Cavalls. Salord ha recordat que la Llei 13/2000, de 21 de desembre, del Camí de Cavalls, va sorgir d’una iniciativa legislativa del Consell Insular de Menorca, “d’un govern fortament compromès amb la lluita per la recuperació del Camí de Cavalls. La Llei marcava el camí: els criteris per a la seva delimitació, les garanties necessàries per al seu manteniment, el pla d’usos, la senyalització o la participació social i institucional. Quinze anys després, la feina continua i és per açò que avui presentam aquest projecte de gestió i recuperació del Camí de Cavalls”.

Xisco Xavier Roig ha fet una anàlisi de les àrees ubicades en les zones naturals del Camí de Cavalls. El resultat són un total de 342 punts erosius (183 a la zona de Tramuntana i 159 a la zona de Migjorn). El doctor en Geografia i Geologia ha subratllat que d’aquests 342 punts “el 80 per cent seran recuperables en cinc anys”. Alhora ha detallat que es tracta d’una distribució bastant homogènia on els valors més alts es corresponen, en el cas de Tramuntana a la zona dels Alocs, i en el cas del sud a barrancs com els de Cala en Porter.

Roig ha explicat també que, curiosament, davant punts erosius que presenten dificultats han duit als usuaris a crear rutes alternatives que obeeixen més als criteris que hauria de seguir el camí.

El resultat de l’estudi evidencia que no tot és erosió, sinó que també s’han produït gestions aïllades que han donat lloc a la conservació del camí com, per exemple, unes escales a Cala en Blanes (Ciutadella) construïdes amb paret seca, i inclús algunes accions a càrrec de gent anònima com a Cala Mica, o al tram que va d’Alcaufar a Torre d’Alcaufar, on algú va acordonar el camí amb pedres i açò ha fet que no hi hagi erosió al camí.

A més, l’estudi determina 48 punts de risc geològic: 32 a la costa nord i 16 a la costa sud.

Aquest dissabte, dia 29, tindrà lloc (a les 19 hores) al Cercle Artístic de Ciutadella la presentació pública d’aquest pla d’actuacions.

Maó, 25 d'octubre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS