Notícies i actualitat

Projectes que el Consell Insular de Menorca presentarà al Govern de les Illes Balears per ser finançats amb l’Impost de Turisme Sostenible

Data : 14/10/2016

El Consell Insular de Menorca informa que aquests són els projectes que presentarà al Govern de les Illes Balears per ser finançats amb la recaptació de l’Impost de Turisme Sostenible. La institució insular recorda que la distribució de la recaptació de l'impost respectarà el criteri de territorialitat d'acord amb la llei de finançament dels consells insulars i que, anualment, es fixaran unes àrees prioritàries d'actuació.

Cal dir que la finalitat prioritària de l’impost és la mediambiental, i que així mateix es tindran en compte la resta de finalitats previstes a la llei: la preservació del patrimoni històric i cultural, l’allargament de la temporada turística i la promoció d’un model turístic sostenible, així com la innovació i la recerca. La presidenta Maite Salord subratlla la bona feina de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i el Govern de les Illes Balears.


Pla d’actuacions de gestió i recuperació del Camí de Cavalls de Menorca

El Camí de Cavalls com a producte recent d'ús i recreació del medi natural ha patit en els darrers anys tot un seguit d'impactes morfològics de tipus erosiu. Aquest pla defineix una sèrie d'actuacions de millora del Camí de Cavalls per a corregir l'origen d'aquests processos erosius com, per exemple: execució de graons i rampes amb pedra en sec, tasques d'empedrat puntual, reconducció d'aigües superficials, i l’acordonament a banda i banda del camí.


Menorca Smart Island, Menorca Territori VIU
 
L'objectiu del projecte és disposar d’una infraestructura tecnològica que permeti al Consell Insular de Menorca, juntament amb altres organismes públics (ajuntaments, ens gestors de recursos públics, etcètera) i organismes privats, recollir informació sobre diferents àmbits que es considerin sensibles i d’importància per la singularitat de l’illa. D’aquesta manera, s’utilitzarien aquestes dades per complementar i millorar la presa de decisions, augmentar l’eficiència i tractar-les de forma intel·ligent per tal d’oferir serveis de valor afegit als ciutadans de l’illa i als seus visitants. Entre altres molts beneficis, el projecte permetria el desenvolupament tecnològic i innovador de Menorca així com la investigació en temes mediambientals, territorials i de mobilitat.
 
Els aspectes sobre els quals incideix aquest projecte són:
 
1. Impacte en el territori i en la mobilitat (camins rurals, Camí de Cavalls, jaciments arqueològics, platges, aparcaments i carreteres de gran afluència).
2. Anàlisi de l’ús dels recursos hídrics i de les energies renovables.
3. Gestió de residus.
4. Millora de la qualitat de vida de ciutadans, visitants i empreses.
5. OpenData i generació de nous models de negoci i contribució a la diversificació econòmica i l'ocupació.
6. Impuls al sector turístic i millora de l'experiència del turisme visitant i local mitjançant les noves tecnologies.Consolidació de la murada oest del castell medieval islàmic de Santa Àgueda (Ferreries)

El Castell de Santa Àgueda constitueix el major jaciment arqueològic d'època islàmica de l'illa, amb estructures arquitectòniques monumentals. És propietat del Consell Insular de Menorca. El tram de murada que es proposa restaurar es troba en greu perill de col·lapse. La institució insular ja té redactat el projecte d'execució. S'està redactant el plec de condicions per treure a concurs la intervenció.Rehabilitació de la Torre de defensa de Rambla (Maó)

Es tracta d'una torre de defensa costanera britànica, construïda entre els segles XVIII i XIX. Es troba en greu perill de col·lapse. Es tracta d'un bé de titularitat pública, ja que pertany a la Demarcació de Costes. El Consell Insular de Menorca ja té redactat el projecte d'execució.


Rehabilitació de la Torre de defensa de Sanitja (Es Mercadal)

Es tracta d'una torre de defensa costanera britànica, construïda durant els primers anys del segle XIX. Es troba en greu perill de col·lapse. Es tracta d'un bé de titularitat pública, ja que pertany a la Demarcació de Costes. El Consell Insular de Menorca ja té redactat el projecte d'execució.


Restauració d'elements etnològics associats a la millora ambiental de les finques agrícoles

El projecte consisteix en la recuperació i restauració de diferents elements etnològics que formen part del patrimoni històric i cultural (aljubs, síquies empedrades, cisternes...), a les finques agrícoles professionals per tal de millorar la gestió professional d’aquestes finques contribuint així a la seva adaptació al canvi climàtic i millorant de forma directa els serveis ambientals que generen, en especial la conservació del paisatge, la prevenció de risc d’incendis, risc d’inundacions i la millora de la biodiversitat.


Projecte Minoraqua - Fase 1: Actuacions per a l'eficiència en l'ús de l'aigua a allotjaments turístics
 
El projecte consisteix en l'aplicació de mesures encaminades a millorar l'eficiència en l'ús de l'aigua en diverses tipologies d'establiments d'oferta d’allotjament de Menorca. L'objectiu final és avaluar l'efectivitat de les mesures aplicades, i per tant, el projecte durà associat un important esforç de mesura de la seva efectivitat econòmica i ambiental, de cara a extreure informació útil per poder ser replicat en el futur en altres allotjaments turístics. Es faran actuacions encaminades a reduir l'ús de l'aigua en jardineria (recs eficients, tipologies d'espècies i ús de l'aigua de pluja per recs de jardineria), en piscines (amb mesures encaminades a reduir l'evaporació) i el consum humà i de serveis (col·locació de comptadors automatitzats a cada unitat habitable i per grups d'unitats, mesures de sensibilització per reduir el consum d'aigua i altres mesures per millorar l'eficiència). El projecte pot suposar un interessant efecte demostratiu i les mesures adoptades tindran un gran potencial de transferibilitat a allotjaments de tota la comunitat autònoma.
 

Centre del camp de Menorca a la finca de Milà Nou 
 
El projecte consisteix en la reforma integral de la finca de Milà Nou, propietat del Consell Insular de Menorca, i situada dins el Parc Natural de s'Albufera des Grau, per convertir-la en un equipament de la Reserva de Biosfera. La finca es convertirà en un centre d'interpretació del món agrari i la pagesia de Menorca, i albergarà també uns serveis d'allotjament i pernoctació per als visitants que realitzin etapes del Camí de Cavalls. Com a fortalesa del projecte cal destacar que tota la reforma de l'edifici es realitzarà amb criteris de sostenibilitat i de recuperació dels elements etnològics, abastint-la amb energia provinent exclusivament de fonts d'energia renovable (fotovoltaica, eòlica i biomassa). La finca agrària es posarà en actiu, i estarà associada a l'Escola de Capacitació Agrària de Sa Granja.


Posada en valor de la Cova de s’Aigo i la Cova de na Megaré. Obertura al públic de les Coves de Cala Blanca com a oferta turística

Les coves de Cala Blanca constitueixen un conjunt de cavitats amb formacions geològiques molt interessants, aquest projecte el que vol aconseguir és l'adequació dels espais a les visites guiades a visitants i ajudar així a protegir aquest entorn tan delicat. S'han de connectar les dues coves mitjançant un túnel per poder enllaçar la visita, així com aportar a l'espai totes les infraestructures necessàries per poder garantir la seguretat dels visitants i la satisfacció dels mateixos.


Maó, 14 d’octubre de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS