Notícies i actualitat

Es Mercadal acull la primera Junta de Batles de la Reserva de Biosfera

Data : 11/10/2016

Avui dimarts, 11 d’octubre, ha tingut lloc a l'Ajuntament des Mercadal la primera Junta de Batles de la Reserva de Biosfera, una trobada que ha comptat amb la participació del conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares; el director general d'Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, Joan Groizard; i la directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún.

A la reunió s''ha acordat que la Junta de Batles de la Reserva de Biosfera se celebri amb una periodicitat trimestral, amb l'objectiu d'esdevenir la principal plataforma de coordinació entre l'Agència Menorca Reserva de Biosfera i els ajuntaments de l'illa per impulsar les diferents actuacions en l'àmbit de la sostenibilitat, i per tal de potenciar el desenvolupament d'accions en l'àmbit municipal.

Aquesta cita ha servit per tractar temes entorn de l'òrgan de gestió de la Reserva de Biosfera de Menorca i la participació municipal. També s'ha parlat de l'informe decennal de la Reserva de Biosfera (2006-2016) presentat en primera instància al Comitè MaB espanyol i posteriorment a la UNESCO.

La futura creació d'una Comunitat d'Usuaris d'Aqüífer de Menorca ha estat un altre dels assumptes tractats amb els alcaldes i alcaldesses. La preocupació compartida entre totes les administracions entorn de la situació dels recursos hídrics de l'illa, ha centrat gran part de la reunió. Des de l'Agència es continua avançant en els treballs previs per a la creació a l'illa d'aquesta comunitat, una figura prevista a la Llei d'Aigües de 1985, que les defineix com una corporació de dret públic que agrupa tots els usuaris d'una mateixa massa d'aigua. En el cas de Menorca, es treballa per crear una comunitat que incorpori a tots els usuaris dels aqüífers de l'illa, entesa com una única unitat de gestió hídrica.

La intervenció del director general d'Energia i Canvi Climàtic s'ha centrat en la necessitat de l'impuls en l'àmbit municipal del Pacte de Batles i Batlesses per al canvi climàtic (Covenant of Mayors for Climate and Energy). El pacte és una iniciativa de la Comissió Europea sorgida el 2008 que cerca contribuir des de l'àmbit local a assolir els objectius de la UE en política energètica. Actualment ja compta amb 7.011 adhesions. L’objectiu principal és que les ciutats i regions que s’adhereixin al pacte es comprometin a anar més enllà del 20% de reducció d’emissions de CO2 per l'any 2020. Per altra banda, Groizard també ha aprofitat per tractar amb les autoritats menorquines els plans entorn del vehicle elèctric, a la futura llei balear de canvi climàtic i a les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica per autoconsum en edificis públics.

El conseller Javier Ares subratlla el gran consens per part de tots els assistents en la importància de la celebració d’aquest espai i en els temes tractats; així com la necessitat de la “implicació institucional del Govern balear (amb aportacions econòmiques i de personal) que en 23 anys ha estat totalment absent”.


Es Mercadal, 11 d’octubre de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS