Notícies i actualitat

Col·laboració entre els Consells Insulars de Menorca i Eivissa amb motiu de la celebració de l’any Josep Clapés

Data : 03/10/2016

El Conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, i la Coordinadora Científica de l’Institut Menorquí d’Estudis, Josefina Salord, assistiran aquesta setmana a la inauguració de l’exposició «Josep Clapés i la Renaixença a Eivissa», convidats pel Consell Insular d’Eivissa.

La presència menorquina en aquesta inauguració, que tindrà lloc dimarts, 4 d’octubre, a les 20:00 h a Sa Nostra Sala d’Eivissa, s’emmarca en la col·laboració establerta entre els dos Consells Insulars, l’Institut Menorquí d’Estudis i la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears amb motiu de la celebració d’aquest any d’homenatge, pels estrets vincles que l’eivissenc Josep Clapés va tenir amb Menorca.

Josep Clapés i Juan va ser un historiador, militar i literat eivissenc, nascut l’any 1864 a Santa Eulària, i mort a Es Castell (Menorca) l’any 1916. És un dels components, junt amb Felip Curtoys i altres, del petit grup d’escriptors eivissencs adscrits al moviment cultural de la Renaixença.

Els llaços de Josep Clapés amb Menorca s’ocasionen per la seva professió militar. L’any 1888 va ser destinat a Menorca, i després d’un parèntesi de tres anys a Filipines i Cuba, i de destinacions temporals a Algesires, Madrid, palma, Almeria i Huelva, tornà a Menorca per establir-se definitivament a Es Castell, on va morir l’any 1916, a l’edat de 52 anys.

La seva estada a Menorca, però, no es limita a l’exercici de la seva professió. Des del seu primer destí, l’any 1888, va establir contacte amb els representants més destacats de la cultura menorquina, col·laborant amb la publicació de textos literaris i nombroses col·laboracions en publicacions culturals de l’illa.

Així mateix, va tenir un paper destacat en la integració de la nombrosa colònia d’eivissencs establerts a Es Castell, la majoria dels quals havien emigrat a Menorca per participar en les obres de construcció de la Fortalesa de la Mola.

A partir de 1902, Josep Clapés va començar a publicar des de Menorca la revista Los Archivos de Ibiza, una publicació de temàtica històrica que Clapés pagava íntegrament amb fons personals.

La col·laboració entre les institucions illenques amb motiu de l’Any Josep Clapés es va iniciar amb una visita a Menorca del Conseller de Cultura del Consell Insular d’Eivisa, David Ribas, el 16 de febrer d’enguany, durant la qual va mantenir una reunió amb el seu homòleg menorquí, Miquel Àngel Maria, la Coordinadora Científica de l’IME, Josefina Salord, i el Director General de Cultura del Govern, Jaume Gomila. En aquella reunió es va acordar impulsar l’intercanvi de coneixements entre els estudiosos de les dues illes que han treballat sobre Clapés. En dates encara pendents de determinar, es durà a terme un intercanvi de conferències, que duran autors evissencs a Menorca, i menorquins a Eivissa, destinades a donar a conèixer la figura i l’obra de Josep Clapés, i a aprofundir la relació entre les dues comunitats illenques a partir de la important petjada dels emigrants eivissencs a Es Castell.

D’altra banda, el Consell Insular d’Eivissa ha convocat una sèrie de beques d’investigació en matèria arqueològica i històrica, una de les quals s’ha destinat específicament a l’estudi de la relació de Josep Clapés amb Menorca i la seva participació en el teixit cultural de la nostra illa durant els anys que hi va residir. Aquesta beca ha estat obtinguda per l’estudiós menorquí Miquel Àngel Limón. El Consell Insular d’Eivissa editarà properament diversos llibres per divulgar l’obra de Josep Clapés i els altres autors vinculats a la Renaixença a Eivissa, i entre altres treballs es publicarà l’estudi de Miquel Àngel Limón.

Maó, 3 d’octubre de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS