Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca acull la taula rodona «Refugiats a la Unió Europea. Els drets humans, la salut pública i la sanitat universal»

Data : 23/09/2016

Un centenar de personar van seguir ahir vespre amb interès la taula rodona sobre "Refugiats a la Unió Europea. Els drets humans, la salut pública i la sanitat universal" que va tenir lloc al Consell Insular de Menorca organitzada per l'Escola de Salut Pública de Menorca. El debat va comptar amb la participació de Maite Pagazaurtundua, diputada del Parlament Europeu; Paloma Favieres, coordinadora estatal del Servei Jurídic de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), José Félix Hoyo Jiménez, president de Médicos del Mundo, i Marga Benejam, gerent del Fons Menorquí de Cooperació.

La presidenta del Consell, Maite Salord, va donar la benvinguda a ponents i assistents a un debat que va qualificar d’imprescindible i encertat davant el punyent drama que s'està vivint i que "fa qüestionar les bases d'un projecte europeu que segueix lesionant la dignitat de les persones i posa en dubte el caràcter humanitari de la Unió Europea". El catedràtic de salut pública de la Universidad Miguel Hernández i membre del Consell Acadèmic de l'Escola de Salut Pública de Menorca, Ildefonso Hernández, va ser l'encarregat de moderar i obrir el debat constatant el fet que "la perseverança i la lluita activa és imprescindible en drets humans".

En el torn d'intervencions, l'eurodiputada Maite Pagazaurtundua ha advocat per treballar de forma integral, en l'àmbit de la salut pública, en les condicions socioeconòmiques i educatives, i d'integració per a les persones que fugen de la guerra davant d'una situació en què "es diuen molt bones paraules però no s'executen polítiques dignes". Assegura que les institucions han perdut molt de temps i també la credibilitat davant d'unes organitzacions no governamentals que s'han guanyat el respecte pel seu treball en el propi terreny del conflicte i en els camps de refugiats. "Les ONG han salvat la cara de tots nosaltres", va dir.

La representant de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, Paloma Favieres, va denunciar que, just un any de l'acord de la Unió Europea, tot just s’han complert un 7% del pactat i en els estats membres només s'han reubicat 13.280 refugiats dels 180.000 compromesos. "A aquest ritme, es tardarien 36 anys en complir amb els compromisos". Igual que Pagazaurtundua, va reivindicar la necessitat de concedir visats humanitaris en origen ja que la falta de vies legals fa que, "cada vegada que es nega un visat, s’entrega un client a les màfies". Un altre dels aspectes que es reclamen des del CEAR són vies legals i segures, programes de reassentament permanents i que es concedeixin sol·licituds d'asil a ambaixades i consolats.

El president de Médicos del Mundo va aportar al debat una reflexió sobre la necessària cobertura universal per a les persones refugiades constatant el fet que les ONG porten tot el pes de l'atenció sanitària en els camps de refugiats quan és evident que "no tenim cap interès a substituir el sistema sanitari en països com Grècia", assegurà. Va qualificar d'urgent abordar una política de migració a la Unió Europea davant l'evidència que les persones que estan fugint de la guerra i de la mort no tornaran enrere. Va negar el fals mite que els refugiats porten malalties i assegurà que, "des del punt de vista de la salut pública, el que fa mal respecte les migracions és mirar cap a una altre banda".

I davant d'aquesta greu crisi humanitària dels refugiats, quin és el paper de l’àmbit local? Sobre aquesta qüestió va parlar la gerent del Fons Menorquí de Cooperació, Marga Benejam, per qui la "administració i la ciutadania tenen un paper fonamental en la integració de les persones migrades, en la sensibilització i en exercir pressió i denúncia" cap a estaments superiors entorn a la situació dels refugiats. Va explicar les accions que ha portat a terme el Fons –que aglutina les administracions i les entitats locals– i afirmà que "cal actuar, no només sobre els efectes, sinó també anar a les causes i treballar per a construir la pau".

En el tram final de l'acte, es va obrir un torn de preguntes i intervencions per part del públic assistent a aquest esdeveniment de l'Escola de Salut Pública de Menorca que s'emmarca en el cicle Col·loquis Josep Miquel Vidal.

Maó , 23 de setembre de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Vídeo del debat
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS