Notícies i actualitat

Nota informativa del conseller de Cultura i Educació en relació al patrimoni marítim de Menorca

Data : 23/09/2016

Amb motiu de la notícia publicada al diari Menorca el passat dilluns 19 de setembre, el Conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca vol informar de les actuacions que es duen a terme des d’aquest Departament per a la salvaguarda del patrimoni marítim de Menorca.

1. El Consell Insular de Menorca agraeix i felicita l’Associació Amics de la Mar – Port de Maó per la valuosa tasca de conservació del patrimoni marítim de Menorca, un patrimoni fràgil i en perill. Si no fos per la tasca que realitzen tant aquesta associació com la d’Amics de la Mar de Ciutadella, la situació del patrimoni marítim seria molt pitjor, i s’haurien perdut de manera definitiva embarcacions i béns patrimonials que, gràcies a la seva activitat, han pogut ser salvats. Així mateix, les activitats d’aprenentatge i iniciació a la vela tradicional i a la cura del patrimoni marítim que realitzen aquestes associacions representen una funció social de primer ordre.

2. El Consell Insular de Menorca lamenta la decisió de l’Armada Espanyola de desallotjar la nau de l’Illa Pinto a on l’Associació Amics de la mar – Port de Maó ha dut a terme durant els últims anys una lloable tasca de recuperació i conservació del patrimoni marítim. Quan l’any passat es va conèixer aquesta decisió, el Ple del Consell Insular de Menorca de dia 14 de setembre de 2015 va aprovar una proposta d’acord en suport a Amics de la Mar – Port de Maó per tal que l’Autoritat Portuària cedís a aquesta entitat les casetes i els amarraments de La Solana per dipositar embarcacions del patrimoni marítim i realitzar les seves activitats.

3. En converses posteriors amb Amics de la Mar – Port de Máó, Autoritat Portuària de Balears i l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca va acceptar la proposta de canvi d’aquest espai pel solar ubicat entre Sa Llotja i S’Hort Nou, i va manifestar la voluntat de contribuir, amb suport institucional i econòmic, per a la seva habilitació com a lloc d’exposició i realització d’activitats. Aquest compromís continua vigent, i el Consell Insular de Menorca està a l’espera que APB presenti un projecte per concretar l’aportació del Consell.

4. En relació a les pedreres de Robadones, on Amics de la Mar – Port de Maó hi té dipositat un nombre significatius d’embarcacions patrimonials, al Consell Insular no li consta que la propietat de les pedreres hagi comunicat a Amics de la Mar que les han de desallotjar de manera imminent. El Consell Insular considera que es tracta, en efecte, d’una situació precària que reclama una solució, i està cercant vies de finançament per escometre la creació d’un Museu Marítim de Menorca, en una ubicació que està encara per determinar. En aquest sentit, el Conseller de Cultura i Educació considera que en els propers anys, l’Impost del Turisme Sostenible pot ser una via adequada per a la materialització d’aquest projecte.


5. El Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca està enllestint el V Pla de gestió del patrimoni històric de Menorca, per al període 2016-2018, que s’aprovarà abans de finalitzar l’any. D’entre les accions que preveu aquest pla, destaca l’elaboració d’uns criteris de valoració per a la selecció i salvaguarda dels béns del patrimoni marítim. L’any 2017 es duran a terme unes jornades per consensuar aquests criteris amb les associacions dedicades al patrimoni marítim, i s’encarregarà un estudi tècnic per a la redacció d’una proposta i la posterior aprovació d’unes directrius normatives de catalogació. En base a aquests criteris, el Departament de Cultura i Educació iniciarà l’Inventari del patrimoni marítim de Menorca. El VI Pla de gestió del patrimoni històric de Menorca inclourà un capítol específic que, a partir de les directrius aprovades, planifiqui i estableixi el finançament de les actuacions que en aquest àmbit es duran a terme durant el segon bienni de l’actual mandat.

6. L’any 2016 el Departament de Cultura i Educació ha recuperat la convocatòria d’ajudes per a la restauració de béns del patrimoni històric, destinada a salvaguardar aquells béns que es troben en mal estat i amb greu perill de deteriorament, inclosos els béns del patrimoni marítim. Aquesta convocatòria, que enguany no s’ha exhaurit per falta de sol·licituds, tindrà continuïtat durant els propers anys, i s’hi poden presentar propietaris privats de béns patrimonials.

Maó, 23 de setembre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS